RECENSION

Storm of the Century

Format: Video  •  Regisserad av Craig R. Baxley (1999)

Efter att ha sett Kings miniserie Storm of the Century kan jag bara säga en sak… WOW!!! Miniserien är kanon! Tim Daly är bra som Mike, Deborah Farentino är även bra som Molly men den som är bäst är Colm Feore i rollen som Andre Linoge. Synd att han inte fick någon Emmy-nominering…
   Det hela börjar med ett brutalt mord på en av öns innevånare. Förövaren, Linoge, sätter sig efter mordet tungt framför TV:n, håll noga koll på vad han ser på TV:n, medan han väntar på att Mike ska komma och arrestera honom. Det är något ovanligt och underligt med Linoge…
   Folket på Little Tall Island börjar snart, till synes helt oplanerat, begå självmord eller ha ihjäl varann. Folk som tidigare varit fromma som lamm. Samtidigt börjar det dyka upp ett kryptiskt meddelande på olika ställen, alltid samma meddelande "Give Me What I Want And I'll Go Away". Så småningom förstår man att det är Linoge som ligger bakom allt som hänt. Man inser även att det är han som vill ha något av dem… frågan är bara vad?
   Så småningom kallar Linoge alla till ett "townmeating" där han förklarar att han är döende och behöver en arvinge. Av öns åtta barn måste innevånarna ge honom ett. Om inte så hotar han med att döda alla på ön genom att få dem att gå ut i havet. Han ger dem en halvtimma att fundera… Alla, utom Mike, kommer fram till att de inte har något annat val än att göra som han säger. För att avgöra vilket barn det ska bli får alla ta en sten ur en påse Linoge har, sju av stenarna är vita och en är svart. Den som får den svarta få ge honom sitt barn. Naturligtvis blir det Mike och Molly som förlorar och Linoge tar deras son.
   En av sakerna som jag tycker är bra med denna serie är att Mike INTE få några oanade krafter och dödar Linoge, han hinner INTE ikapp Linoge när denne flyr med hans son, serien får INTE ett lyckligt slut. Mike kan INTE förlåta Molly för att hon gick med på att ge Linoge ett av barnen och till slut lämnar han henne. Det är INTE ett typiskt Hollywoodslut där allt ordnar sig till det bästa, det tycker jag är BRA!
   Finns det då inget negativt med serien? Jo, det finns några brister. Det värsta är den falska snön! Jag såg en intervju med King där han sa att den bestod av plast- och potatisflingor, och att den kostade 2 000 000 dollar!!! För det priset borde de kunnat få det bättre, det syns att det inte är riktig snö. Sedan kanske scenerna där Linoge flyger med barnen inte är de bästa heller… det ser lite för fejkat ut. Dessa missar kan man dock leva med, varför? Jo, för att handlingen är fruktansvärt bra!
   Jag tror dock att det kan bli lite problem för serien på video. Det faktum att den är strax över 4 timmar lång kommer nog att avskräcka många från att hyra den. Vem har tid att sitta 4 timmar framför videon, om man inte är ett stort Kingfan?
   En sak till som jag blev lite besviken på… varför var inte King med mer? En liten roll som advokat i en TV-reklam? Han kunde gärna haft en större roll. Ni höll väl koll på vad Linoge såg på TV:n, eller?
   Jag hoppas att King kommer att fortsätta historien om Linoge, för det finns mer att berätta! Vad hände med Ralphie? Vem är egentligen Linoge? Kommer vi någonsin att få veta vad som hände sedan? Detta är några av frågorna som jag hoppas att King kommer att besvara i kommande böcker/filmer/miniserier.
   Filmen får samma höga betyg som boken fick, av 5 möjliga Följeslagare får Storm of the Century 4.
Kings ambition med Storm of the Century var att skriva en roman för TV och det tycker jag han verkligen har lyckats med. Storm of the Centurys berättelse flyter mycket bättre än andra miniserier baserade på Kings romaner. Allt händer liksom i ett naturligt följe, och det känns helt rätt och mycket lyckat. Nu kan det i och för sig bli lite styltigt emellanåt med lite onödigt långa moment på snötäckta hus, men det beror ju på att manuset skrevs i bestämda bitar så att reklambreak kunde stoppas in. Tyvärr, men så är det i USA.
   Vad Lilja eventuellt missade i genomgången av skådespelarna är att även folket i birollerna är mycket bra, speciellt de små barnen. Sonen Buster till stadens borgmästare är precis så odräglig och jobbig som han beskrevs i manuset. För första gången kan man säga att filmen följer boken till punkt och pricka (nästan i alla fall), men det har ju sin självklara förklaring.
   Jag slår också till med 4 Följeslagare, för Storm of the Century är tveklöst den bästa miniserie som gjorts baserat på Kings verk.
Först publicerad i Följeslagarna #65 - 1999-09-27
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

1922

TV-film, publicerad på foljeslagarna.com 2017-10-21

1922 bygger på en korthistoria av King med samma namn och handlar om Wilfred James som 1922 driver sin farm tillsammans med sonen Henry. Frun Arlette vill dock inget hellre än att komma därifrån. Hon vill in till stan och öppna en klädaffär. Att hon sen fått ärva en stor mängd mark av sin far gör inte det hela bättre. Hon vill sälja och Wilfred vill odla. Konflikte... [Läs hela recensionen]