RECENSION

The Complete Guide to The Works of Stephen King

Format: CD-Rom  • 

The Complete Guide to The Works of Stephen King är den mest detaljerade och kompletta guide över Kings verk som jag stött på. Den täcker i stort sätt allt som King någonsin skrivit. Åtminstone det som vi vet om.
   Den är uppdelad i tre olika delar (eller böcker). Den första är en liten guide över hur boken blev till och hur man ska använda den. Det är rätt bra att kolla igenom denna innan man går vidare…
   Bok två är själva kärnan av CD-ROM:en. Den har information om 270 unika verk av King, alltså i stort sätt allt han gjort. Här hittar man all tänkbar info om det King skrivit. Här finns uppgifter om var man kan få tag på historien (om det över huvudtaget är möjligt), här finns en sammanfattning av handlingen, alla personer, kopplingar till andra Kinghistorier, misstag i böckerna, platser, saker osv.
   I bok tre finns det en massa register som hjälper en att hitta personer, platser eller annat som figurerat i någon av Kings historier.
   Sidantalet på The Complete Guide to The Works of Stephen King är inte mindre än 5100! Inte illa eller hur? Gissningsvis är det det höga sidantalet som är anledningen (eller åtminstone en av anledningarna) till att den gavs ut som en CD-ROM och inte som en bok.
   Jaha, är detta något som man bör köpa då? Jo, det tycker jag att man ska (om man kan). Tyvärr kan den vara svår att hitta då den endast tryckts i 500 ex. Detta är ju naturligtvis lite trist då det säkert finns fler än 500 som vill ha den. Det är visserligen inte en bok man läser från pärm till pärm (om man nu kan säga så om en CD-ROM) men som referensverk är den oslagbar! Tänk själv, hur ofta har ni inte läst en Kingbok och helt plötsligt tyckt er känna igen en person eller en plats? Nu är det bara att slå upp den i The Complete Guide to The Works of Stephen King.
   Finns det inga nackdelar med The Complete Guide to The Works of Stephen King då? Jo, det gör det. Det är ju lite krångligt om man ligger uppbullad i sängen och läser och sedan ska slå på datorn för att kolla en person. Det hade varit lättare med en bok…
   En annan sak som man kanske skulle ha gjort annorlunda är designen. Merparten är bra men bok 2 skulle kanske ha gjorts annorlunda. Här är alla verk listade i tre kolumner och det blir rätt rörigt. Det funkar dock och är inte något större problem, men jag skulle nog personligen gjort det på ett annat sätt.
   En annan sak är ju att man blir så jäkla avundsjuk på författarna som fått läsa alla dessa svåråtkomliga verk. Jag tycker att jag haft chansen att läsa en hel del av det material som anses vara svåråtkomligt men jämfört med dem är det ingenting.
   Betyget blir bra. 4 mycket starka Följeslagare av 5 möjliga.
Man behöver inte läsa mycket i The Complete Guide to The Works of Stephen King för att bli imponerad. Jag har personligen bara klickat mig fram till novellen ”1408” än så länge och redan blivit såld! Vilket enormt arbete författarna lagt ned, men så dumt de presenterat resultatet! Att de valt att publicera resultatet som 5100 PDF-sidor är förstårligt (författarna jämför antalet sidor med fyra stycken oavkortade The Stand-böcker på rad!) och kommer säkert att fungera bra när man fått lite rutin på att söka i dem, men nog hade det varit smartare att bygga en fet webbtjänst (mot betalning/licenser) som dels kunde blivit snyggare grafiskt sätt och lättare att uppdatera.
   Synd, eftersom så få nu får möjlighet att ta del av denna godbit. Nåja, denna miss och det små tråkiga (men absolut utskriftsvänliga) layouten till trots: The Complete Guide to The Works of Stephen King knäcker! Jag ger exakt samma betyg: 4 mycket starka Följeslagare av 5 möjliga!
Först publicerad i Följeslagarna #169 - 2003-06-09
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Stand

TV-serie, publicerad på foljeslagarna.com 2021-02-23

The Stand gick i mål häromveckan och den har nu landat lite i mig och de andra som ivrigt slukade serien under två och en halv månad ungefär. Oj, vad förväntningarna var högt uppskruvade inför seriens premiär. Men blev det den där totala golvningen och en perfekt adaption som vi hade velat? Nej. Absolut inte. Att få det perfekta är svårt, sannolikt omöjligt. I de... [Läs hela recensionen]