RECENSION

Mile 81

Format: eBok  •  Ebok (2011)

Mile 81 är mer en kortnovell än en bok även om den säljs som en bok. Dock finns den inte som fysisk bok utan endast som eBok. Förmodligen dyker den upp i någon framtida samling men just nu är det datorn som gäller om man vill läsa den.
   Titeln kommer från ett nedstängt rastställe där en lerig och rätt underlig bil en dag stannar. Ingen kliver ur utan den bara står där. Tills en annan bil kommer förbi. De som stannar får sig en oväntad och mycket otrevlig upplevelse. Den leriga bilen är nämligen ingen bil alls utan något helt annat...
    Som vanligt presenterar King karaktärer på ett sätt som inte många andra kan. Dock misslyckas han lite när han introducerar Rachel (sex år) och Blake (fyra år). Jag tycker de är alldeles för mogna i sitt sätt för deras ålder. De är mer som tio och åtta och det känns lite underligt.
    Trots detta är Mile 81 en bra bok och den kunde lätt ha varit längre. Jag skulle gärna höra mer om själva bilen, karaktärerna och framför allt de som kom för nära bilen. Vad var det egentligen som hände med dem? Vart tog de vägen och är de för evigt förlorade? Kanske utvecklar King historien någon gång men förmodligen får vi nöja oss med det vi får här, vilket inte är så illa. Dess största problem är nog att den inte finns i pappersformat...
   Betyget blir tre starka Följeslagare av fem.
Mile 81 gillade jag, framför allt för att King lyckades få till ett bra slut på historien. Vissa av hans senaste verk har brustit lite i själv slutklämmen, men den här gången fungerar det bra. Jag gillar även att berättelsen byter perspektiv från kapitel till kapitel i takt med att fler karaktärer kommer in i historien, vilket som alltid ger King utrymme att glänsa med sina karaktärsskildringar.
   Det som Lilja anmärker på angående barnens ålder var ingenting jag tänkte på, men så har jag inga egna barn att jämföra med. I min uppfattning är barnen med om något som får dem att mogna per automatik men lite osannolikt är det kanske när jag tänker efter.
   Hur som helst en mycket bra historia, och dessutom en riktig skräckhistoria, och de som sörjer bristen på möjligheter att läsa boken finns det även en ljudboksversion.
   Betyget blir fyra Följeslagare av fem möjliga.
Publicerad 2014-05-14

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: The Gunslinger Born #4

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2007-06-01

Då var vi framme vid nummer fyra i The Gunslinger Born-serien. Som vanligt är det ett bra nummer, bra ritat, bra färglagt och bra manus. Som vi vant oss vid följer nummer fyra precis där nummer tre slutade. Med andra ord börjar det med att vi får se Roland och Susans första möte efter det hemma hos borgmästare Thorin. Som ni säkert minns var Roland allt annat ä... [Läs hela recensionen]