RECENSION

Riding the Bullet

Format: eBok  •  Scribner (2000)

Kings första experiment med elektronisk publicering. Till skillnad från vad majoriteten av Kings fans tyckt så gillar jag att han publicerade Riding the Bullet som en eBook. Jag tycker dock inte att han ska fortsätta att publicera sina böcker endast i elektroniskt format. Detta är något som jag tror King håller med om.
   Nackdelen med eBöcker är ju, som ni säkert märkt, att det är jobbigare att läsa vid datorn, för att inte tala om att ta boken med sig… om man nu inte har en bärbar maskin.
   Hur är då Riding the Bullet? Jag gillade den rätt så bra. Jag gillade Kings uppbyggnad av historien. Tyvärr var slutet en aning för tunt. Jag hade väntat mig ett mer spektakulärt slut, vilket det nu inte blev. Det blev dock ett slut som var oväntat, vilket ju var bra. Tyvärr verkar det som om King har fått lite svårt att få till sluten på sina kortare verk, vilket "The Road Virus Heads North" och till viss del Riding the Bullet tyvärr är exempel på.
   När jag läste den reagerade jag över att det var en hel del bakomliggande saker som King smugit in. Jag funderade till exempel på om namnet George Staub är taget från Peter Straub, efternamnen är ju slående lika. George Staub kanske är en blandning mellan Peter Straub och George Stark, eller heter Peter Straub George i andranamn, vem vet? Det är nog inte heller en slump att Alans mamma hamnar på Central Maine Medical Center, samma sjukhus som King själv hamnade på efter sin olycka sommaren 1999.
   I Riding the Bullet får en åkattraktion med namnet "Bullet" en viss betydande roll. I Kings liv har dock namnet "Bullet" en annan mening. "Bullet" var nämligen namnet på hunden som Brian Smith blev distraherad av när han körde på King…
   Vad får då Riding the Bullet för betyg? Jag ger den inte mer än 3 Följeslagare utav 5 möjliga, mycket på grund av att jag tycker att slutet inte höll riktigt. Resten av historien är dock rakt igenom King!
En rolig sak är att boken utspelar sig i framtiden. Själva huvudhändelsen - när Al Parker liftar för att in mamma som fått en hjärtattack - utspelar sig hösten 2000, medan boken slutar 7-8 år senare. Att berättelsen ligger i framtiden visas dock inte på något annat sätt.
   Riding the Bullet är till en viss del en spökhistoria och sådana brukar King klara av ganska bra, roliga "Sneakers" om ett skithusspöke är ju alldeles lysande, men Riding the Bullet är varken humoristisk eller speciellt skrämmande. Dessutom känns det som boken "peakar" alldeles för tidigt och slutet blir i stället en filosofisk fundering kring döden, i stället för den sedvanliga Kingska knorren. Lite tråkigt.
   Jag tror att Riding the Bullet kommer att komma mer till sin rätt i en novellsamling, för så här separat kändes den lite… tunn kanske?
   Det blir 3 Följeslagare från mig också.
Först publicerad i Följeslagarna #86 - 2000-04-03
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Väckelse

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2014-11-25

Det känns svårt att skriva om Väckelse utan att nämna det riktigt unika med boken, nämligen att det är den Stephen King-bok som släppts absolut snabbast i Sverige. Även om det inte blev exakt på dagen samma som i USA, eller ens dagen efter, så var det bara ungefär en vecka tills översättningen fanns jämsides det amerikanska originalet Revival i bokhandlarna. En fa... [Läs hela recensionen]