RECENSION

The Gunslinger’s Guidebook

Format: Tidning  • 

The Gunslinger’s Guidebook har varit på gång ganska länge men nu finns den ute och såhär i efterhand är jag glad att den inte kom tidigare. Den innehåller nämligen en hel del spoilers om vad som händer i de sista numren, och för de som inte vet hur storyn slutade hade det varit mycket olyckligt att läsa guideboken tidigare.
   Guideboken är i stort en illustrerad version av Robin Furths The Deark Tower: A Concordance. Alla viktiga karaktärer har sin egen sektion i vilken vi får veta grundfakta om han eller henne. Vi får veta alias, smeknamn, födelseplats, yrke, kända släktingar, utbildning, historia, specialkunskaper, utrustning och allt annat som kan vara av intresse.
    Så är detta något man ska köpa även om man har konkordansen? Jag tycker absolut det. Guideboken är ett bra komplement till konkordansen, en sorts lightversion som enbart täcker upp The Gunslinger Born-sagan.
   Jag gillade The Gunslinger’s Guidebook väldigt mycket och det var bra att få information och bilder till nästan allt och alla i serien. Betyget blir bra. Fyra starka Följeslagare av fem möjliga.
Det första intrycket är lite trevande. Man sitter där med något som heter ”bok” och det är en tidning, i precis samma omfång som det i seriesviten. Men sedan börjar man bläddra i den och inser att de lyckats fylla tidningen med väldigt mycket textinformation.
   Guideboken innehåller ett 40-tal poster enligt det gamla fina ”people-places-things”-upplägget, och det är intressant läsning. Dock är boken lite dumt redigerad att det blir aningens svårläst. Texten borde varit satt i två-spalt istället för lättare läsning. En bisak i sammanhanget, men ändå något som påverkar mitt helhetsintryck.
   Jag vet inte om den här kommer att ingå i den inbundna volymen senare i höst. Annars skulle jag nog enbart rekommendera riktiga superfans att jaga rätt på boken. Den är inte oumbärlig, men ett ganska trevligt komplement, inte bara till The Gunslinger Born, utan till hela The Dark Tower-samlingen.
   Betyget blir tre Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #229 - 2007-09-03
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: The Long Road Home #3

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2008-06-01

Det tredje numret av The Long Road Home utspelar sig, hur konstigt det än kan låta, till större delen inne i Maerlyn’s Grapefruit där Roland befunnit sig ända sedan #1. Cuthbert och Alain har lyckats lägga de jagande Hambryborna bakom sig och kan äntligen ta itu med det stora problemet de har framför sig – nämligen hur de kan få tillbaka Rolands själ från den rosa orben till ha... [Läs hela recensionen]