RECENSION

Creepshows - The Illustrated Stephen King Movie Guide

Format: Bok  •  Av Stephen Jones, Billboard Books (2002)

När jag fick mitt recensionsex av Creepshows - The Illustrated Stephen King Movie Guide med posten blev jag lite förvånad över dess format (det är samma som Creepshow). Egentligen hade jag nog inte tänkt så mycket på vilket format den skulle vara i men jag blev ändå lite förvånad. När jag sedan började läsa boken blev jag ännu mer förvånad över hur mycket information den innehöll. Den innehåller en massa information om Kings filmer i alla möjliga olika format, vilket jag inte trodde att den skulle. Det jag blev mest förvånad över var dock hur up-to-date den är. Den går ända fram till Rose Red som inte visas förrän i januari. Inte illa!
   Boken beskriver som sagt i stort sätt alla filmer som baserats på Kings böcker. Det är endast ett fåtal udda filmer som fattas. Den innehåller information om alla "vanliga" filmer, tv-filmer, teveserier, miniserier, kortfilmer, dollar-babies, kommande filmer, filmer som man kan misstänka är baserade på Kings verk men som inte nämner King med mera.
   Varje film (åtminstone de vanligaste) har ett eget kapitel och varje kapitel inleds med en kort beskrivning av filmen. Beskrivningen är rätt kort men det ser jag endast som positivt. De flesta som läser denna bok har ju säkert sett filmerna och vet ändå vad den handlar om. Utrymmet kan alltså användas till något bättre, vilket författaren Stephen Jones verkligen gör. Det verkar som om han gått igenom hur mycket material som helst när han sammanställde boken. Han använder materialet för att citera filmmakare eller King själv för varje film. Han berättar bland annat att det funnits mängder av olika manus till vissa filmer och annat liknande smått och gott.
   För att nämna några roliga exempel kan jag berätta att Christopher Reeves var påtänkt för Arnold Schwarzeneggers roll i The Running Man och att det var en massa andra skådespelare som tackade nej till att spela Paul Sheldon innan James Caan tackade ja. Sådant här dyker upp i de flesta kapitlen och jag måste erkänna att jag tyckte att det var underbart att läsa!
   Detta är dock inte allt boken innehåller. Förutom de vanliga filmerna så finns det även ett kapitel som beskriver de filmerna som är på väg, ett kapitel som tar en titt på de kortfilmer som gjorts, ett kapitel som tar en titt på de projekt som varit på G men som av en eller annan anledning inte blivit av. Här nämns filmer som The Machines och The Stephen King Playhouse. Det finns ett kapitel om filmer King varit med i, ett med filmer som troligen är baserade på Kings verk (här finns bland annat en XXX-film med som ska vara baserad på The Shining…) och ett kapitel med filmer som är gjorde för tv. Förutom detta finns det även ett kapitel om dramatiseringar, dataspel och teaterföreställningar.
   Och som om detta inte vore nog avslutas hela boken med ett kapitel som innehåller en kort resumé över en massa personer som varit involverade i Kings filmer samt en lång intervju med King gjord av Jones. Det märks verkligen att Jones lagt ner enormt mycket jobb på boken!
   Detta är en extremt komplett bok för att handla om Kings filmer. De flesta liknande böcker brukar bara ta med de vanligaste filmerna och missa en massa lite mer udda. Här finns dock 95% av allt med. Detta är en bok som borde finnas i alla Kingfans bokhyllor.
   Betyget blir bra. 4 Följeslagare av 5 möjliga. Anledningen till att det inte blir en 5:a är att det trots allt fattas en del filmer som jag önskat skulle finnas med samt att detta är en bok som man kanske läser en gång och sedan endast använder i referenssyfte.
Först publicerad i Följeslagarna #130 - 2001-12-10
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Stephen King: Uncollected, Unpublished

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2006-04-01

Stephen King: Uncollected, Unpublished av Rocky Wood är förmodligen varje King-fans våta dröm. Förutom en massa information angående en massa suspekta mer eller mindre okända verk av King får vi faktiskt avnjuta en helt ny (gammal) historia. Ja, i själva verket är det ett kapitel ut Kings opublicerade roman Sword In The Darkness, men kapitlet är helt fristående... [Läs hela recensionen]