RECENSION

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences

Format: Bok  •  Skriven av Bev Vincent, utgiven lagom till Kings 75-årsdag 21/9 2022.

Först lite bakgrund: Under andra hälften av 90-talet när jag skaffat Internet och kommit på att jag kanske kunde hitta andra människor med Stephen King-intresse runt om i världen gick jag med i ett sorts forum som hette SKEmers – Stephen King E-mailers. Det var ett epostutskick som kom några gånger i veckan i vilket några moderatorer samlade ihop frågor och åsikter från de som mailade in. Ett sorts långsamt forum som ändå var givande där och då. Emellanåt när någon hade en extra klurig fråga kom det ett svar ett par dagar senare från en Bev Vincent. Jag hade ingen aning om det var en man eller en kvinna eftersom namnet kunde fungera på båda, men så småningom framkom det att det var en man och han hade svar på allt. Jag hade lite sporadisk kontakt med Bev, framför allt när vi hade dragit igång Följeslagarna och jag behövde veta något specifikt. Jag fick snabba svar, ofta med länkar till nyhetsartiklar gällande det jag ville veta. Det kändes onekligen som Bev samlade på sig allt och sorterade upp sin informationssamling på något klurigt sätt eftersom han alltid hade svar – och dessutom snabbt.
   Så småningom blev Bev författare, både av noveller, filmmanus (han gjorde dollarbabyn ”Stephen King’s Gotham Café”), kolumner (”News from the Dead Zone” för Cemetary Dance Magazine) och referensböcker. "Road to The Dark Tower" var hans första och ”Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences” är hans senaste.
   Lite som boktiteln avslöjar är detta en bok som avhandlar Kings författarskap först och främst. Från Carrie (1974) till Fairy Tale (2022, året då denna bok kom ut). Den inleds dock med en lite kortare King-biografi och den del av hans författarskap som existerade innan kontraktet med Doubleday skrevs under och han romandebuterade. Här och där i boken spränger Bev in små miniartiklar om allt från Kings poesi, de fiktiva städerna Derry och Castle Rock, The Dark Tower-sviten, Kings olycka och så vidare. Men framför allt är det en kronologisk genomgång av böckerna utifrån utgivningsår. Delarna är delvis indelade i decennier – 70-talet, 80-talet, 90-talet, 00-talet och 10-talet och vidare.
   Det man som läsare kan notera är att Bev har allt mindre och mindre att säga om de senare böckerna. Det är både naturligt och förvånande på samma gång. Det förvånande är det känns som det borde finnas fler informationskällor om de nyare böckerna än de äldre, men samtidigt har tidens gång gjort att det finns mer att säga om Carrie och ’Salem’s Lot än The Institute och Billy Summers. Så mer naturligt än förvånande ändå.
   Informationsmässigt är ”Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences” en guldgruva i fall man inte läst så många andra referensböcker eller redan kan mycket. Det är klart att det finns guldkorn även för den insatte i texten, men sett till den senare delen av författarskapet är det inte mycket nytt utan det mesta känner jag igen från intervjuer kring boksläppen eller från Kings vanligtvis frikostiga för- eller efterord.
   Nu låter det kanske som jag är lite negativ till boken och det är jag verkligen inte. Bev Vincent har hittat en jämn och fin ton i sin berättelse och boken är både informativ och matnyttig, men det som är bokens stora behållning är allt bildmaterial som sprängts in i texten. Här finns det väldigt mycket unikt från Kings arkiv. Man hinner till exempel inte komma speciellt långt in i boken innan det legendariska telegrammet från Kings Doubleday-redaktör Bill Thompson med meddelandet ”Bingo. Carrie officially a Doubleday book. $2500 against royalties. Call for glorious details. Congratulations. Love the future lies ahead.” återges i bild. Väldigt många andra liknande godbitar som jag aldrig sett tidigare är utsprida i boken, exempelvis manussidor med anteckningar och en hel del udda foton. Riktigt fint och oerhört kul att se.
   Boken i sig är rejäl och nästan i A4-format med hårda pärmar och fyrfärgsinlaga på bra papper. Det känns roligt och inspirerande att läsa boken och i sin helhet tycker jag mycket om den. Betyget landar på fyra Följeslagare av fem möjliga. Innehållsmässigt hade jag önskat lite till men det vägs upp av allt visuellt godis som Bev fått tag på.
Publicerad 2023-12-05

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

End-World Almanac

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2008-08-01

End-World Almanac påminner en hel del om The Gunslinger's Guidebook som kom i samband med att The Gunslinger Born avslutades och precis som den är den här i första hand för de riktigt stora fansen, de som vill veta allt om The Dark Tower-världen och dess innevånare. Personligen gillar jag End-World Almanac och tycker att det är kul att läsa mer om de olika sakerna ... [Läs hela recensionen]