RECENSION

Strawberry Spring

Format: Dollarbaby  • 

Strawberry Spring är en c:a 8 minuter lång film baserad på Kings novell med samma namn. Historien berättas av en student på en skola i USA där en seriemördare som fått namnen Springheel Jack härjar. Springheel Jack drar runt på skolområdet och mördar oskyldiga studenter, alla av det kvinnliga könet. Allt eftersom historien berättas står det ganska snart klart vem mördaren är...
   Filmen som alltså endast är 8 minuter lång innehåller inte allt som finns med i historien, en lite del av handlingen har tagits bort. Huvuddelen finns dock kvar vilket gör att Kings historia och känsla lever kvar i filmen i allra högsta grad.
   Känslan man får när man ser Strawberry Spring är att den känns som en mycket modern version av historien och att den är ordentligt påkostad. Den innehåller enormt mycket statister och är över lag mycket snyggt gjord! Jag skulle vilja påstå att Strawberry Spring tillsammans med Paranoid är en av de snyggaste kortfilmerna gjorda efter Kings noveller.
   Precis som i novellen innehåller filmen till största delen enbart en berättarröst (med undantag av en kort sekvens på slutet). Som jag ser det var det tur att Doveed Linder höll sig till samma strategi som King. Det hade blivit enormt svårt att föra handlingen framåt i den takt som han gör nu om han använt sig av dialog istället…
   Ytterligare en sak som slår en är att Greg Loch som spelar studenten är perfekt i rollen. Han ser precis ut som jag kan tänka mig att en sådan person ser ut. Inte direkt en komplimang för stackars Greg men i en recension ska han ta det som en komplimang. Han har även en perfekt röst för filmen. Det är han som berättar historien.
   Vad blir det för betyg nu då? Jo, det blir bra. Jag tycker att Strawberry Spring berättar Kings historia på ett mycket bra sätt och den är framför allt trogen Kings novell. Betyget blir därför en 4 Följeslagare av 5 möjliga.
Strawberry Spring är mycket riktigt ännu en lyckad kortfilm baserad på en Kingnovell. Jämför man med Paranoid så är den inte i samma klass.
   Mycket av filmens sex minuter (japp, de sista två minuterna är ju eftertexter) är filmat med en kamera som liksom agerar som en person. Den söker och tittar på omgivningarna. Ackompanjerad av stämningsfull pianomusik blir det en ganska spännande upplevelse.
   Två saker är lite dåliga tycker jag. Den första är den ultraklassiska huggande kniven som man sett femtielva gånger för mycket och sen är det den avslutande dialogen som känns lite styltig, men lyssna noga på det som sägs på radion som huvudpersonen lyssnar på, för när han svara på sin faders frågor så svarar han också på de frågor som ställs i radion. Snyggt och smart.
   Men - Strawberry Spring är lite för kort och konstig för att få de höga betygen hos mig. 3 Följeslagare av 5 är den värd.
Först publicerad i Följeslagarna #144 - 2002-06-24
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Mr Mercedes

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2014-06-23

Mr Mercedes inleds med ett vansinnesdåd. En tidig morgon köar en rejäl mängd människor utanför arbetsförmedlingen i hopp om att vända sina liv. I stället är det någon galning som vänder det åt dem. Ut ur morgondimman rusar en grå Mercedes fram och mejar ned kön. Åtta omkommer, femton skadas allvarligt och bilen försvinner från platsen för att dumpas en bit d... [Läs hela recensionen]