RECENSION

The Dark Tower: The Long Road Home #3

Format: Tidning  •  Av Peter David, Robin Furth, Jae Lee och Richard Isanove, Marvel (2008)

Det tredje numret av The Long Road Home utspelar sig, hur konstigt det än kan låta, till större delen inne i Maerlyn’s Grapefruit där Roland befunnit sig ända sedan #1. Cuthbert och Alain har lyckats lägga de jagande Hambryborna bakom sig och kan äntligen ta itu med det stora problemet de har framför sig – nämligen hur de kan få tillbaka Rolands själ från den rosa orben till hans livlösa kropp.
   Alain som har vissa telepatiska egenskaper beslutar sig för att helt enkelt gå in i orben för att på det viset försöka lösa problemet, och medan han gör det får Cuthbert egna problem att handskas med i sin ensamhet. Det blir rafflade på två helt skilda platser samtidigt.
   Det här måste hittills vara det flummigaste avsnittet i hela The Dark Tower-serien, men samtidigt går det mycket väl ihop med originalboksviten. Här berör vi ”todash”, som är ett begrepp som dyker upp i bok fem, och den här ”mentala maktkampen” är något vi känner igen från både The Dark Tower och dess relaterade böcker, och kanske allra mest från . Även om jag personligen inte reagerar på något annat sätt än att det är lite flummigt så kan det bli lite av en vattendelare för vissa läsare.
   Även om det händer en del i tidningen så står historien ändå ganska stilla, varför jag tillfälligt sänker betyget till fyra Följeslagare av fem möjliga. Kom igen med The Crimson King nu så att det händer något!


Dessutom får vi tredje delen i ”Welcome to the Dogan”. Titeln den här gången är ”City of the Dead” och personligen tycker jag att det är den bästa texthistorien hittills. Jag kan bara hoppas att King tillåter dessa ”historieberättelser” att ges ut i bokform. Det skulle bli hur bra som helst om de sattes ihop och jämnades ut till en historia.
   Betyget blir samma som tidigare, fem Följeslagare av fem möjliga… men jag håller med Anders; se till att Crimson King dyker upp snart.
Först publicerad i Följeslagarna #239 - 2008-06-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Territories

CD-Rom, publicerad på foljeslagarna.com 2003-11-25

Musik inspirerad av böcker är knappast någon nyhet. Bland annat skapade svensken Bo Hansson på 70-talet en skiva baserad på ”Sagan om ringen” som sålts i miljoner ex och länge setts som den absolut bästa musikaliska tolkningen av trilogin. Ganska fräckt faktiskt, och skivan är mycket bra. Dennis Downings ”Territories” är mig veterligen den första skivan ... [Läs hela recensionen]