GUIDE TILL DET MÖRKA TORNET


Inledning

Det Mörka Tornet (The Dark Tower) anses vara Stephen Kings Magnum Opus som tog ca 30 år att färdigställa, och som fortsatt att leva vidare efter att den sista boken publicerades. Totalt består sviten av sju böcker, men allt medan King skrev på historien letade sig Det Mörka Tornets värld in i många andra böcker, vilket gör att sviten - likt tornet den handlar om - framstår som ett nav kring vilket allt King skrivit cirkulerar kring. Att läsa sviten kräver en viss insats, men det är värt det. Denna sida ger en guide till Det Mörka Tornet.

Texten uppdaterad 18 februari 2020.


Böckerna i Det Mörka Tornet-sviten


The Gunslinger (1982). Historien publicerades först i fem delar i magasinet Fantasy & Science Fiction mellan 1978 och 1981. Boken släpptes först som limited edition av Grant, men när boken sedan listades i förteckningen över tidigare King-böcker i Pet Sematary blev den stora läsekretsen som vansinniga då det fanns en bok de inte kände till. 1988 kom en massupplaga i trade paperback. När boksviten skulle avslutas publicerades boken på nytt 2003 med vissa omskrivningar av King för att passa bättre in i helheten. Boken illustrerades av Michael Whelan. I Sverige släpptes boken 1989 som Det Svarta Tornet: Revolvermannen och sedan i nyöversättning 2006 som Det Mörka Tornet: Revolvermannen.
The Drawing of the Three (1987). Boken publicerades först som limited edition av Grant och sedan som massupplaga i trade paperback 1989. Boken illustrerades av Phil Hale. När boken återpublicerades 2003 valde Phil Hale att göra om sina illustrationer. I Sverige släpptes boken 1990 som Det Svarta Tornet: Följeslagarna och sedan i nyöversättning 2006 som Det Mörka Tornet: De tre blir dragna (2017 omdöpt till Det Mörka Tornet: De tre följeslagarna ) med Hales nya illustrationer.
The Waste Lands (1991). Boken publicerades först som limited edition Grant och sedan som massupplaga i trade paperback 1992. Boken illustrerades av Ned Dameron. I Sverige släpptes boken 2007 som Det Mörka Tornet: De öde landen.
Wizard and Glass (1997). Boken publicerades först som limited edition av Grant och sedan som massupplaga i trade paperback 1997. Boken illustrerades av Dave McKean. I Sverige släpptes boken 2007 som Det Mörka Tornet: Magiker och glas.
Wolves of the Calla (2003). Boken publicerades som limited edition av Grant och samtidigt i inbunden massupplaga av Grant och Scribner. Boken illustrerades av Bernie Wrightson. I Sverige släpptes boken 2008 som Det Mörka Tornet: Vargarna i Calla.
Song of Susannah (2004). Boken publicerades som limited edition av Grant och samtidigt i inbunden massupplaga av Grant och Scribner. Boken illustrerades av Darrel Anderson. I Sverige släpptes boken 2009 som Det Mörka Tornet: Sången om Susannah.
The Dark Tower (2004). Boken publicerades som limited edition av Grant och samtidigt i inbunden massupplaga av Grant och Scribner. Boken illustrerades av Michael Whelan. I Sverige släpptes boken 2009 som Det Mörka Tornet: Det mörka tornet.


Kort synosis

Boksviten handlar om Roland Deschain som är den sista revolvermannen i en "värld som gått vidare". När den första boken inleds jagar Roland en person som kallas Mannen i Svart, men egentligen går hans väg mot det mytomspunna Mörka Torn som är det nav kring alla universum kretsar. Där ska allting gå att ställa till rätta, tror Roland, men samtidigt är Tornet utsatt för onda krafter och riskerar att förstöras, vilket i sin tur skulle betyda alltings slut. Även om Roland börjar ensam ansluter efter hand flera följeslagare som kommer från vår värld, och resan de gör kommer att röra sig mellan tid och rum där det ständigt finns faror att försvara sig mot.


Historien om Det Mörka Tornet

King påbörjade historien om Roland 1970. Han ville skriva en stor episk roman inspirerad av Robert Brownings dikt "Childe Roland to the Dark Tower Came" och skrev den första meningen: "The man in black fled cross the desert and The Gunslinger followed." King skrev på historien lite då och då och publicerade resultatet som fem novell-liknande delar i Fantasy & Science Fiction Magazine mellan 1978 och 1981. 1982 gavs då The Gunslinger ut som en roman i begränsad upplaga av förlaget Donald M. Grant, vilket senare skulle skapa ett ramaskri bland Kings läsare eftersom de flesta hade missat att boken en fanns.

King fortsatte sedan att ge ut nya delar i boksviten med ungefär fem års mellanrum tills han skulle skriva den femte boken. Då bestämde han sig för att skriva klart seriens tre avslutande böcker i ett svep, och 2004 släpptes den sjunde och sista romanen - 22 år efter den första och 34 år efter att King börjat skriva på den. Att Det Mörka Tornet-sviten är Kings magnum opus råder det inget tvivel om, speciellt som mytologin Kings skapade runt Roland smög sig in i många av hans andra romaner och noveller under tiden han skrev på sviten.


Det Mörka Tornet i andra historier av King

Det Mörka Tornet har letat sig in i flera böcker och noveller av King, ibland på ett väldigt tydligt vis och ibland på ett betydligt mer subtilt sätt. Allt detta gör Det Mörka Tornet till något mycket större än bara en romansvit. Den första kopplingen kan man hitta redan i 1975 års 'Salem's Lot. Här följer en lista över förekomster utanför sviten.

'Salem's Lot, roman 1975
The Stand, roman 1978/1990
Crouch End, novell 1980/1993
The Mist, 1980/1985
The Talisman, roman 1984
The Eyes of the Dragon, roman 1984/1987
It, roman 1986
Insomnia, roman 1994
Rose Madder, roman 1995
Desperation, roman 1996
The Regulators, roman 1996
Everything's Eventual, novell 1997/2002
Bag of Bones, roman 1998
The Little Sisters of Eluria, novell 1998/2002
Hearts in Atlantis, roman 1999
Black House, roman 2001
From a Buick 8, roman 2002
Ur, novell/ebok 2010


Det Mörka Tornet efter svitens fullbordande

2007 började det anrika serieförlaget Marvel att ge ut The Dark Tower i tecknat format. Den första omgången om 30 tidningar återberättade historier från Rolands uppväxt (plockade ur The Gunslinger och Wizard and Glass), men fortsatte sedan med att fylla i luckor i boksviten som varit kända men inte berättats tidigare. Serien skrivs av Peter David och Robin Firth i nära samarbete med King. Serien fick ett stort genomslag och fortsatte med en andra omgång som i skrivandets stund fortfarande pågår, vilken bland annat återger novellen The Little Sisters of Eluria och resten av The Gunslinger.

Tidningarna har publicerats kapitelmässigt i böcker, en utgivning som pågår fortfarande. Hittills utgivna är:

The Dark Tower: The Gunslinger Born, 2007
The Dark Tower: The Long Road Home, 2008
The Dark Tower: Treachery, 2009
The Dark Tower: Fall of Gilead, 2010
The Dark Tower: Battle of Jericho Hill, 2010
The Dark Tower: The Gunslinger - The Journey Begins, 2011
The Dark Tower: The Gunslinger - The Little Sisters of Eluria, 2011
The Dark Tower: The Gunslinger - The Battle of Tull, 2012
The Dark Tower: The Gunslinger - The Way Station, 2012
The Dark Tower: The Gunslinger - The Man in Black, 2013
The Dark Tower: The Gunslinger - Last Shots, 2013
The Dark Tower: The Drawing of the Three - The Prisoner, 2015
The Dark Tower: The Drawing of the Three - House of Cards, 2015
The Dark Tower: The Drawing of the Three - Lady of Shadows, 2016
The Dark Tower: The Drawing of the Three - Bitter Medicine, 2016
The Dark Tower: The Drawing of the Three - The Sailor, 2017

2009 avslöjade King under Under the Dome-pressturnén att han börjat skriva påen The Dark Tower-bok. Boken, som fick titeln The Wind Through the Keyhole, släpptes 2012 och utspelade sig mellan Wizard and Glass och Wolves of the Calla. I samband med att Bonnier gav ut hela sviten i storpocket 2017 kom boken på svenska med titeln Det Mörka Tornet: Vinden genom nyckelhålet.


Filmatisering

2007 kom de första seriösa tankarna på att filmatisera The Dark Tower. J.J. Abrams, Damon Lindelof och Carlton Cuse, samtliga involverade i "Lost", började jobba på möjligheterna att filma boksviten, men efter att stött och blött möjligheterna under några år, gav de upp.

2010 såldes rättigheterna till Imagine Entertainment, ett produktionsbolag som drivs av regissören Ron Howard och producenten Brian Grazer. Tillsammans med manusförfattaren Akiva Goldsman ska de förvandla sviten till tre långfilmer som knyts ihop av två miniserier på tv mellan filmerna. Efter att ha kämpat med projektet några år kom det 2017 en film med Idris Elba i huvudrollen. Filmen, som skulle ses som en alternativ fortsättning på filmsviten blandade och gav med inslag från bok 1, 3 och 7 och var dessvärre ett tämligen misslyckat försök som inte alls lyckades fånga Det Mörka Tornet-känslan eller ens behandla originalmaterialet med den respekt det förtjänade. Filmen blev en enorm flopp och alla planer på uppföljare lades ned.

Strax därpå började Amazon utveckla en tv-serie som tog sin start i återblicken i bok 4, men efter att pilotavsnittet inte blev vad bolaget ville lades serien ned. Det är i dagsläget fullt möjligt att den kan tas vidare av ett annat bolag.

2022 avslöjades det att Mike Flanagan numera jobbar på att förvandla boksviten till tv och film.


Läsvärda referensböcker

Stephen King's The Dark Tower: A Concordance av Robin Furth. Egentligen skriven på uppdrag från King för hans egen skull. Inför slutförandet av sviten behövde han en sammanställning av person, platser, uttryck och så vidare. Robin Furth anställdes och gjorde ett så pass ambitiöst och bra jobb att hennes arbete publicerades i två volymer. Furth har även varit en av de drivande krafterna bakom serieadaptionen.
The Road to The Dark Tower: Exploring Stephen King's Magnus Opus av Bev Vincent. En analyserande bok som även bjuder på bakgrundshistoria och detaljerade sammanfattningar av böckerna.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA 30/5 2025. Svensk biopremiär under 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt