RECENSION
Höstgärning
(Originaltitel: The Body)
Format: Ljudbok Inläst av Hannes Meidal, Bonnier Audio (2018)
Nu är det lite lättare att svara på det. Dels för att "Höstgärning" och sina tre kompisar finns i en volym (Årstider) och dels som egen ljudbok inläst av den för mig nya rösten Hannes Meidal.
I original heter novellen "The Body" (från Different Seasons förstås) - en titel som är storyns MacGuffin. Det är i slutet av den amerikanska sommaren 1960 (vilket betyder att det är september) och fyra tolvåringar ger sig ut på ett sista äventyr. Dels för sommaren och dels för barndomen, för det de är med om förändrar dem i grunden. De har fått höra att liket efter en jämnårig, försvunnen pojke ska ligga några mil bort längs järnvägsspåret. Att hitta kroppen skulle kunna göra dem till traktens hjältar.
Vår berättare är Gordie Lachance som återger denna sommar i vuxen ålder. Lachance är en sorts version av King. Han har växt upp och blivit en genreförfattare med fru och tre barn och många av de detaljer om sitt författarskap han ger är direkt kopplade till King.
Gordie och hans tre vänner Chris, Vern och Teddy är med om alla möjliga äventyr i äventyret under vandringen, kanske lite för många för att det ska vara trovärdigt, men det gör upplevelsen spännande för lyssnaren eller läsaren.
De flesta känner till storyn utifrån filmatiseringen som absolut är en av de bästa som gjorts utifrån en förlaga av King. Filmen och novellen följer varandra väl, men jag upplever att Kings text är mer vuxen än vad filmen är. De funderingar och analyser som finns mellan raderna när Gordie blickar tillbaka är ett lager djupare än vad filmen når. Just det gör att jag uppskattar att ta del av originalet på nytt. Precis som med Vårbedrift/Nyckeln till frihet är det filmen som spelas upp i huvudet när jag tänker på "Höstgärning", och i och med det är det skönt att hitta det extra lagret.
Insprängt i novellen finns två tidiga noveller av King som ska föreställa tidiga verk av Lachance. Den ena, "Stud City", är en ganska ansträngd sak som Lachance själv sågar, medan den andra utgör filmens kanske mest klassiska scen: "Fläskberg-Hogans hämnd". Den här komiska äckel-päckel-historien fungerar fint som del av ljudboken och jag tycker att Hannes Meidal läser storyn bra.
En klassiker som håller fortfarande - fyra starka Följeslagare av fem möjliga!
Fotnot: Se även detta blogginlägg där det finns tre inskannade biorecensioner av Stand by me från den svenska premiären.
Publicerad 2018-11-06