RECENSION

Stationary Bike

Format: Ljudbok  •  Inläst av Ron McLarty, Simon & Schuster audio (2006)

Ja, vad kan man säga, Ron McLarty är förmodligen en av de bästa ljudboksuppläsarna som finns. Visst Frank Muller var bra och King själv är ju alltid speciell att lyssna på men Ron kan verkligen konsten att läsa en bok. Dessutom är hans röst perfekt.
   Tidigare har han läst in både 'Salem's Lot och Faithful med lysande resultat och nu kommer alltså ”Stationary Bike”. Har ni inte hört någon av de andra böckerna han läst har ni här chansen. Stationary Bike är rätt kort och kostar inte så fasligt mycket så den är väl värd att chansa på.
   Stationary Bike handlar om Richard Sifkitz som av sin läkare får veta att hans kolesterolvärde är på tok för högt. Vill han fortsätta att vara med oss här på jorden måste han till sin fasa börja motionera. För att Sifkitz ska förstå hur illa det verkligen är illustrerar hans doktor det med ett arbetslag som har till uppgift att ta hand om allt han äter och nu har de stackarna nått toppen av hur mycket de orkar…
   Sifkitz lyder doktorns råd men hans stora problem är hans fantasi. Eftersom han är en illustratör gör han en målning av arbetslaget, han hittar på namn på alla medlemmarna och ger dem till och med en bakgrund. De blir med andra ord väldigt levande för honom…
   Frågan är bara vad som händer när arbetslaget upptäcker att de kommer att bli utan arbete i och med att Sifkitz börjar leva ett nyttigare och hälsosammare liv. Inget mer arbete betyder ingen mer betalning, ingen betalning betyder inga pengar, inga pengar betyder obetalda räkningar. Vad händer om de till slut tar saken i egna händer? Just detta är vad som händer i Stationary Bike.
   Det är även värt att nämna att detta är första gången historien släpps i en bok under Kings namn. Tidigare har den bara funnits som del i en samling med en massa andra författare.
   Stationary Bike är en liten kul historia där man inte riktigt vet vad som händer och vad som inte händer…vad som är sant och vad som inte är det. Betyget blir bra. 4 Följeslagare av 5 möjliga.

För en lite mer detaljerad genomgång av Stationary Bike och vad jag tycker om historien hänvisar jag till recensionen av novellen. Den här recensionen handlar tillstörre delen om ljudboken i sig.
   Jag måste verkligen hålla med Lilja: Ron McLarty är en suverän uppläsare. Jag har inte hört det han gjort tidigare men fattar tycke för hans varma stämma efter bara ett par meningar. Hans röst påminner lite om Kings faktiskt, i kombination med den bortgångna Phil Hartman (”Troy McClure” i ”The Simpsons”). McLartys normalläge är mycket njutbart att lyssna på, och när han går in i olika karaktärer låter det fullständigt naturligt och mycket bra.
   Historien i sig gillar jag ganska mycket. Som jag skrev i recensionen av novellen är det lite som en blandning av Kings tidigaste historier och några av de senaste. Korsa ”Ballad of the Flexible Bullet” med ”The Road Virus Heads North”. Typ.
   Dessvärre tycker jag fortfarande att historien tappar lite mot slutet även om ”Twilight Zone”-känslan sitter där den ska, och jag kan faktiskt rekommendera ljudboken till de som inte lyssnat på sådana tidigare. Ron McLartys röst är värt pengarna bara det.
   Betyget kvarstår: 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #215 - 2006-07-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Room 237

DVD/blu-ray, publicerad på foljeslagarna.com 2014-05-14

The Shining är en film som är väl värd att diskutera oavsett vad man tycker om den. Man kan till och med se det som att man väljer sida - Stanley Kubricks sida eller Stephen Kings sida. Väljer man den senare är man inte speciellt förtjust i filmen som förlorat allt för mycket från Kings skrivna förlaga och inte riktigt presenterar huvudpersonens resa in i galenskape... [Läs hela recensionen]