RECENSION

Mr. Mercedes - Säsong 2
(Originaltitel: Mr. Mercedes - Säsong 2)

Format: TV  •  Tv-serie för Audience Network/AT&T/CMORE. Säsong 2 (2018): 10 avsnitt.

Som jag önskade i slutet av recensionen på säsong 1 gick tv-serien vidare till bok tre (End of Watch) till den andra säsongen. Fullt logiskt, eftersom mittenboken i trilogin hade en helt separat story som det visserligen inte var något fel på, men som i ett sådant här sammanhang inte riktigt fungerade.
   Generellt sett har serien Mr. Mercedes tagit vissa friheter utifrån grundmaterialet. Någon karaktär har lagts dit eller ändrats och vissa skeenden är inte som i böckerna, men i det stora hela får man ändå säga att den förhåller sig ganska väl till förlagorna. Säsong 2 är även den väldigt besläktad med Kings roman, men skiljer sig avsevärt i vissa fall. Dock inte på ett sådant sätt att jag blir besviken. Det är en parallell berättelse av samma grundstory, kan man kanske beskriva det som.
   Säsongen tar vid där den första slutade och både Bill Hodges (Brendan Gleeson) och Brady (Mr. Mercedes) Hartsfield (Harry Treadaway) hamnar på sjukhus. Skillnaden är att Bill frisknar till medan Brady förblir ett vårdpaket, totalt okontaktbar med minimal hjärnaktivitet. Bill håller förstås ett vakande öga på Brady, och det gör även distriktsåklagare Antonio Montez (Maximiliano Hernández) som verkligen vill dra massmördaren Brady inför rätta för att avancera i rank. Men då behövs förstås en brottsling som är vid liv.
   Läkaren Felix Babineau (Jack Huston) och hans fru Cora (Tessa Ferrer) börjar testa en alternativ drog på Brady för att försöka återuppliva honom, men de ser inga resultat. Men det gör vi tittare. Brady finns där inne i den till synes avstängda kroppen och hans medvetande gestaltas på ett ganska fiffigt sätt så att Harry Treadaway får göra mer än att ligga blickstilla i en sjukhussäng. Jag inser att det här är rena drömrollen och han gör det bra.
   På något märkligt vis lyckas Brady hitta metoder att få kontakt med andra människor och så småningom börjar Bill ana ugglor i mossen, men hur ska han kunna bevisa att Brady faktiskt lever? Till slut handlar det ändå om den speciella maktkamp som en gång startade historien: Bill mot Brady.
   Det är en del bitar av den här tv-serien som jag inte riktigt gillar. Vissa karaktärer agerar på väldigt konstiga vis, vissa skådespelare lyckas inte med sina karaktärer (tänker på Jharrel Jerome som inte alls lyckas göra Jerome till den karismatiska figur han är i böckerna) och några sekvenser känns direkt fåniga, men jag tycker ändå att serien fungerar. Det är inte absoluta toppklass, men det är heller inte uselt på något vis.
   Gleeson och Treadaway är bra och Justine Lupes gestaltning av Holly Gibney är mycket bra och här får hon tacksamt nog vara med från första början. Även Breeda Wool får göra mer av karaktären Lou Linklatter under denna omgång.
   Lagom till att säsong 2 visades klart i Sverige utannonserades en tredje säsong. Men vad blir det? Det finns förstås en möjlighet att göra en omgång baserad på mittenboken Finders Keepers som absolut skulle fungera rent logiskt här. Bara det inte blir fristående historier som inte har någon koppling till Kings texter. Då är serien dödsdömd.
   Betyget blir en stark 3:a.
Den andra säsongen fungerar. Den är rätt annorlunda mot bok tre i serien men den fungerar. Det finns en hel del ologiska moment och vissa karaktärer känns fel.
   Värst är Felix Babineaus fru. Henne känner jag bara irritation över. Jag varken gillar henne eller hatar henne utan undrar mest varför hon är med. Felix själv spelas dock perfekt av Jack Huston.
   Eller som när Jeromes pappa blir sur för att hans son köpt mat åt honom och börjar kasta ägg i diskhon samtidigt som han raljerar om hur han minsann själv kan betala för sin mat. Kom igen. Detta är bara dåligt manusförfattande och blir bara fånigt.
   När det sen gäller seriens vara eller icke vara så ser jag bara en väg framåt och det är att göra bok nummer två, Den som finner. Att lösa fortsättningen på något annat sätt vore katastrof. Nu har ju inte det hindrat andra serier för att leva vidare men jag hoppas man har förnuftet att inte spinna vidare på det som skulle kunna vara alternativet. Jag ser gärna mer av Mr. Mercedes, men inte till vilket pris som helst. Tar det slut här och nu kan jag leva med det.
   När det sen gäller seriens framtid i den tredje säsong som nu kommer så ser jag bara en väg framåt och det är att göra bok nummer två, Den som finner. Att lösa fortsättningen på något annat sätt vore katastrof. Nu har ju inte det hindrat andra serier från att leva vidare men jag hoppas man har förnuftet att inte spinna vidare på det som skulle kunna vara alternativet, att [SPOILERS - MARKERA FÖR ATT LÄSA] Brady lever vidare i Lous kropp. Jag ser gärna mer av Mr. Mercedes, men inte till vilket pris som helst. Jag har faktiskt svårt att se en framtid för serien som inkluderar Brady som inte skulle kännas totalt fel. Men vi får se.
   Betyget blir 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Publicerad 2018-12-05

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

'Salem's Lot - The Illustrated Edition

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2005-11-01

Till skillnad från i Sverige kommer det i USA ständiga nytryckningar av Kings böcker, och då pratar jag om hela katalogen (utom Rage som dragits in). Ibland blir det ett nytt omslag, på senare år har pocketupplagorna kryddats med ett nytt förord, men ingen bok har varit i närheten av att ha haft så mycket mervärde som 'Salem's Lot - The Illustrated Edition. Boken... [Läs hela recensionen]