RECENSION

L.T.'s Theory of Pets

Format: Ljudbok  •  Inläst av Stephen King, Simon & Schuster audio (2001)

I slutet av 1999 släpptes ljudboken Blood and Smoke där Stephen King läst in tre noveller som då inte var speciellt lätta att få tag på. "Lunch at the Gotham Café" var plockad ur hans eget producerade antologi Six Stories och "1408" hamnade sedan i On Writings kompisbok Secret Windows. Med andra ord var det upp till alla Kingfans att köpa Blood and Smoke på cd eller kassett om de ville uppleva dessa berättelser (den tredje hette "In the deathroom" och har hittills inte publicerats någon annanstans, ännu).
   Nu är det nästan samma läge igen: King har släppt en svåråtkomlig novell (även den plockad från Six Stories) enbart som ljudbok. L.T.'s Theory of Pets heter den. Men till skillnad från Blood and Smoke så är det ingen inläst novell utan snarare en uppläst novell. I samband med Bag of Bones reste King till England för första gången på 20 år och gjorde ett framträdande i Royal Festival Hall i London där han först läste sin novell och sedan svarade på läsarnas frågor i en intervju ledd av Muriel Grey. Hela arrangemanget varade i ungefär två timmar och uppmärksammades först genom att direktsändas på Internet och strax därefter lades en avskrift av intervjun ut på nätet tillsammans med några ljudfiler. Till slut släpptes alltihop som köpkassetten Stephen King Live! av Hodder & Stoughton.
   Nu kommer den ut igen, dock utan den avslutande intervjun, både i England och USA. Det kan ju verka vara lite märkligt att ge ut samma inspelning igen, men Stephen King Live! var ju egentligen enbart ämnad för den engelska marknaden. Dessutom är L.T.'s Theory of Pets en alldeles lysande ljudbok.
   Om ni aldrig lyssnat på King förut så skulle jag nästan rekommendera att ni börjar med L.T.'s Theory of Pets, av några olika anledningar:
   1. Det är ingen inläsning utan en uppläsning inför en levande, och entusiastisk publik, vilket helt klart har smittat av sig på King. Jag tror personligen att hela det här arrangemanget var peppande för King, och han är helt enkelt i toppform.
   2. Novellen i sig är en av de roligaste King har skrivit, till den sista tredjedelen då den blir mer allvarlig och rätt så kuslig. Men fram till dess är det sköna skämt och härliga situationer, ivrigt betonade av King.
   3. Boken är lagom lång. Det tar ungefär 45 minuter att lyssna på L.T.'s Theory of Pets vilket gör att det är inte världens mest jobbiga sak att lyssna på allt i ett helt streck.
   L.T.'s Theory of Pets berättas av en jag-röst som är vän med L.T. Jag-rösten berättar LTs berättelse på ett sådant sätt att det blir nästan en dubbel jag-röst. Ganska märkligt. Hur som helst älskar L.T. att berätta den smått tragiska historien om hur han kom hem från jobbet för att upptäcka att hans fru Lulu lämnat honom och tagit med sig hunden Frank.
   L.T. berättar om hur han skrattade åt hunden i "Frasier" och hur Lulu då köpte en likadan hund för att glädja honom. Problemet var att hunden hatade L.T. men älskade Lulu och de historier om just detta som L.T. berättar är bland det roligaste King skrivit.
   L.T., i sin tur, köpte en siameskatt (Lucy) till Lulu, men katten uppskattade bara L.T.s sällskap. Katten gillade till och med hunden Frank bättre än Lulu. Man kan säga att det blev en hel del spänningar i familjen, vilket leder oss till L.T.s husdjursteori:
   "Om din hund och din katt kommer bättre överens än du och din fru, kan du räkna med att du kommer att hitta en 'Kära John'-lapp på kylskåpsdörren när du kommer hem en dag." ("If your dog and your cat are getting along better than you and your wife you better expect to come home some night and find a Dear John note on your refrigerator door.")
   Och det är precis vad som händer. Den allvarliga och kusliga knorren är vad som hände sen… Var tog Lulu vägen efter att hon lämnat sin "Käre John"-lapp och tagit med sig hunden Frank?
   L.T.'s Theory of Pets är riktigt bra historia, mycket därför att Kings berättande, i detta fall uppläsning, känns ärligt engagerad och fruktansvärt rolig. Men sen, precis som i många andra "roliga" berättelser, kommer den allvarliga biten och man känner sig en smula illa till mods… Äh, det är bra som sjutton helt enkelt!
   Jag ger ljudboken L.T.'s Theory of Pets 4 Följeslagare av 5 möjliga för det är en bra story som är bra utförd och i en snygg förpackning.
När jag först läste L.T.'s Theory of Pets gillade jag den inte speciellt. Visst den var lite rolig men den lämnade allt för mycket obesvarat i slutet. Man kan lugnt säga att detta inte var en av mina favoriter. När den sedan släptes på kassett tog jag mig ändå tid att lyssna… och jag blev riktigt överraskad. L.T.'s Theory of Pets är så mycket bättre i denna version än i den skrivna version jag tidigare läst. Precis som Anders säger så lever King upp när han hör att publiken hänger på. Detta lyfter historien ordentligt. Jag tycker dock fortfarande inte om slutet…men man kan ju inte få allt här i världen. L.T.'s Theory of Pets på kassett eller cd bör definitivt ingå i alla Kingsamlingar.
   Jag ger den dock bara 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #122 - 2001-08-20
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2023-12-05

Först lite bakgrund: Under andra hälften av 90-talet när jag skaffat Internet och kommit på att jag kanske kunde hitta andra människor med Stephen King-intresse runt om i världen gick jag med i ett sorts forum som hette SKEmers – Stephen King E-mailers. Det var ett epostutskick som kom några gånger i veckan i vilket några moderatorer samlade ihop frågor och åsikter... [Läs hela recensionen]