RECENSION

Det Mörka Tornet I: Revolvermannen
(Originaltitel: The Dark Tower I: The Gunslinger)

Format: Ljudbok  • 

Så har då den första svenska Stephen King-ljudboken släppts. Tidigare har det endast två kortare noveller funnits på kassett i Sverige, om man inte räknar med de ljudböcker biblioteken lånar ut till synskadade förstås.
   Med andra ord var det på tiden att även King släpptes som ljudbok. Tyvärr har Bra Böcker misslyckats kapitalt när man valt Torsten Wahlund som uppläsare. Der är inget fel på Torstens röst men den är tyvärr helt fel för Revolvermannen.
   Rösten alldeles för mycket ”barnbok” över sig och Torsten klarar helt enkelt inte av att göra de olika rösterna. Det låter bara krystat. Ibland är det till och med så illa att jag kommer på mig själv med att önska att han istället bara läste rakt upp och ner och inte ens försökte.
   En snabb sökning på nätet visar att Torsten läst in enormt mycket böcker så det kan ju vara så att jag har fel men återigen: tyvärr, Bra Böcker, inget bra val. Roland låter faktiskt mest som en medelålders sagofarbror…
   När det sedan gäller själva ljudboken så är den på 7 cd och har en speltid på 8,5 timmar. Ganska så väntat, den amerikanska är på 6 cd. Skivorna ligger i en ask som inte är så värst märkvärdig men som fyller sitt syfte. Kanske inte lika snygg som den amerikanska men definitivt mer hållbar.
   Vad gäller handlingen har vi redan gått igenom den i ett tidigare utskick men jag måste påpeka att jag personligen (och detta är nog bara för att jag är så van med de amerikanska uttrycken) tycker jag att det låter lite fånigt med alla namn och uttryck på svenska och detta blir mer påtagligt när man hör någon annan läsa högt istället för när man läser själv. Som ni säkert vet är ju språket i Det Mörka Tornet väldigt speciellt, men som sagt detta är förmodligen en vanesak som kommer att bli bättre för varje ord.
   Nu till betyget. Tyvärr blir det bara 2 svaga Följeslagare av 5 möjliga. Som jag sagt tidigare gillar jag inte Torstens uppläsningsstil och dels är det lite dyrt med 200:- + för den.
   Nä, mitt råd till Bra Böcker måste faktiskt bli att antingen hitta en ny uppläsare eller helt enkelt strunta i att ge ut de kommande delarna på CD och istället satsa på att get ut en ”normal” King-bok på CD. Risken som jag ser det nu är att dessa inte kommer att sälja så bra och att man därför lägger ner allt vad King heter när det gäller ljudböcker, och det vore trist.
Först publicerad i Följeslagarna #211 - 2006-03-02
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Cell

DVD/blu-ray, publicerad på foljeslagarna.com 2016-08-01

För tio år sedan kom boken Cell som jag under ett och samma år läste tre gånger. Inte för att den blev en favorit utan för att det bara blev så. Läser man mina recensioner av den amerikanska utgåvan och ljudboken samt den svenska översättningen Signal så märker man ganska omgående att jag var tveksam till boken. Historien höll inte riktigt måttet och jag tyckte att King återvan... [Läs hela recensionen]