RECENSION

Vinterverk
(Originaltitel: The Breathing Method)

Format: Ljudbok  •  Inläst av Malin Persson, Bonnier Audio (2018)

Vinterverk är sannolikt den minst kända novelletten i Årstider (Different Seasons). Den enkla förklaringen borde vara att det är den enda av de fyra som inte filmats, men en filmatisering är planerad till 2020 så det kanske blir ändring på det.
   Det är även den tveklöst kortaste berättelsen i samlingen. Som ljudbok är den tre timmar lång, två timmar om man lyssnar på 1,5-hastigheten, och därmed fullt möjlig att ta sig igenom i en eller två sessioner. Malin Persson gör ett fint jobb med läsningen.
   Storyn, som på engelska heter "The Breathing Method", är en typisk berättelse-i-en-berättelse. Det är ett grepp King tar till ibland eftersom han gillar berättelser och berättare. Samtidigt kan man även fundera på om det emellanåt är en metod att förvandla en kortare historia till en liten längre genom att ge den en omringande ram. Det här fallet känns nästan lite så, och det är faktiskt ramen som är den bättre storyn.
   Ramhistoriens berättare, David, är en medelålders advokat på Manhattan som blir inbjuden till en exklusiv herrklubb. Klubben har fler rum än vad den borde rymma, en frikostig eldstad, en samling delikata viner, en butler som aldrig åldras, ett rejält bibliotek med författare och böcker som inte verkar finnas någon annanstans, och en samling medlemmar som gärna berättar historier för varandra.
   Det är doktor Emlyn McCarron som får äran att berätta årets julhistoria, den som enligt traditionen ska ha en liten övernaturlig touch. Han berättar då om när han hjälpte en ung kvinna under hennes graviditet som slutade på ett mycket oväntat och oförklarligt vis.
   Så här med blicken i backspegeln kan jag tycka att det är lite synd att King inte utnyttjade den här klubben i fler sammanhang. Den var visserligen med i Den förskräckliga apan-novellen "Mannen som inte ville skaka hand", men mer än så blev det inte. På sätt och vis kan man säga att han ändå tangerade klubbens bibliotek i novellen/eboken Ur.
   Hur som helst: "Vinterverk" är i sitt Årstider-sammanhang den svagaste novellen av de fyra, men ändå en rätt stabil story. En stark trea blir betyget.
Publicerad 2018-11-06

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Stand: Captain Trips #4

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2009-02-02

Nu börjar det hetta till i Captain Trips. Folk dör som flugor och militären börjar sakta men säkert inse vad det är som händer, vad det är de har skapat. Naturligtvis gör de allt de kan för att stoppa det, men ju mer folk som smittas och ju mer folk som dör, desto svårare blir det att kontrollera situationen. Vi får också lära känna våra huvudpersoner lite... [Läs hela recensionen]