RECENSION

Desperation

Format: TV-film  •  Regisserad av Mick Garris (2006)

Mick Garris måste sluta göra King-filmatiseringar! Ja, det är den slutsats jag kommit fram till nu efter att ha sett hans tolkning av Desperation. Mick Garris är en förlagstrogen regissör, det kan man inte ta ifrån honom, men handen på hjärtat: är han en bra regissör?
   Nej, han är inte det. Garris är ansvarig för två av de sämsta King-filmerna som inte är uppföljare - Sleepwalkers och Riding the Bullet. Hans större verk Stephen King's The Stand och Stephen King's The Shining har en liten fördel i att de är så pass långa att de kan breda ut sig, men igen - är de så bra egentligen?
   Garris största svaghet är att han inte lyckas få ut någonting ur sina skådespelare. Det finns ingen magi, ingen kemi mellan skådespelarna som lyfter manuset till den kvalitet det har. Hur många kända namn han än får med sig blir det bara en grådaskig B-film på TV i slutändan, och då spelar det inte så stor roll hur noggrant han följer Kings förlaga.
   Givetvis finns det undantag. I just Desperation gillar jag kemin mellan Steven Weber och Kelly Overton i rollerna som Steve Ames och Cynthia Smith. De känns naturliga i sina roller, men tyvärr är inte de som är filmens huvudrollspar. Tom Skerritt är rutinerad och är bra som John Marinville innan han buntas ihop med de andra skådespelarna och kemin mellan han och unge Shane Haboucha som David Carver funkar inte alls. Det finns ingenting.
   Den utstickande rollen har Ron Perlman så klart som polisen Collie Entragian. Han spelar över å det grövsta, men det funkar till karaktären. Resten av ensemblen gör inget speciellt för att sticka ut.
   Utöver de fattiga skådespelarinsatserna finns det en del annat att kommentera. Miljömässigt är filmen rätt bra gjord. Jag gillar när vi åker förbi gruvschaktet i början av filmen - det ser väldigt mäktigt och stort ut. Bra effekter på just den biten.
   Det dumma i sammanhanget är att jag verkligen gillade Desperation som bok. Den betyder något speciellt för mig eftersom det var den första King-boken jag läste på engelska och jag har sett fram emot den här filmatiseringen sedan jag läste boken, men nu när jag sett den så tycker jag att de nästan skulle ha låtit bli att filma den för historien funkar inte så här. Kings romaner är vanligtvis rika och samtidigt komplicerade och när filmen kommer till sitt klimax blir det bara ett antiklimax och jag får den klassiska slutscenen från Stephen King's It i huvudet - några vuxna människor som står och matar knytnäveslag på en stor spindel...
   Det blir per automatik en sådan där B-film som ger King dåligt rykte, inte minst som Garris inte kan låta bli att ta till B-trick som att ge Ellie Carver värsta spökrösten när Tak tagit över hennes kropp, vilket är lite lustigt eftersom Collie Entragian pratar precis som vanligt när han har Tak i sig. B!!!
   Det allra värsta är att King själv är så förtjust i den här filmatiseringen. Det skulle inte jag vara om jag hade skrivit boken och manuset till filmatiseringen. Resultatet är inte bra, tyvärr.
   Kollar man amerikanska tidningars recension och åsikter på forum är de flesta besvikna och det är även jag. Nu får det vara slut på samarbetet Garris-King!
   Betyget blir 2 besvikna Följeslagare av 5 möjliga.
Desperation visades ursprungligen på amerikansk TV, 2 timmar och 10 minuter utan reklam. Rätt saftigt för en film… Efter att ha läst de recensioner som finns på nätet av Desperation känns det som man kan dela upp recensenterna i två grupper (grovt sätt). En som gillar Mick Garris och en som inte gör det. De som inte gillar hans stil har heller inte gillat Desperation och tvärt om.
   Själv tycker jag att Garris är en av det regissörer som bäst klarar av att föra Kings ord till filmduken. Desperation är inget undantag och otroligt trogen boken. Visst det är lite som saknas och en del som ändrats men den är ändå en av de filmer som bäst stämmer överens med boken.
   När det sen gäller skådisarna tycker jag att de alla levererar vad man förväntar sig av dem. Ron Perlman är verkligen perfekt som Collie Entragian, sheriffen i Desperation. Han är kanske lite magrare än jag föreställde mig honom men annars är han förkroppsligandet av Kings skapelse. Han spelar hela tiden precis på gränsen till att spela över men lyckas hålla sig på rätt sida.
   Sen har vi en annan skådis som faktiskt blivit något av en favorit för mig, nämligen Steven Weber. Jag har just sett honom i Desperation, i ett avsnitt av Nightmares & Dreamscapes-serien och i ett ”Masters of Horror”-avsnitt och jag blir mer och mer imponerad av honom.
   Andra namn som syns i rollistan är bl.a. Annabeth Gish (”Arkiv X”) och Matt Frewer (Stephen King's The Stand och Riding the Bullet).
   Något som förvånade mig lite var att filmen var så grafisk. När det gäller TV i USA brukar det vara hårda regler som gäller och från början var det tal om att det var en klippt version som skulle visas på TV och en oklippt som skulle släppas på DVD men, hör och häpna, ABC tog sitt förnuft till fånga och sände den i sin helhet. Mycket bra.
   Betyget blir som väntat högt. Jag ger den 4 Följeslagare av 5.
Först publicerad i Följeslagarna #214 - 2006-06-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: The Gunslinger Born #6

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2007-08-01

I sjätte numret av THE GUNSLINGER BORN kommer vi närmare det oundvikliga slutet av den första serieomgången. Endast ett nummer återstår och alla som läst WIZARD AND GLASS vet vad som kommer att hända. Nu ska vi dock inte gå händelserna i förväg utan koncentrera oss på nummer sex. Här försöker Jonas sätta dit Roland för mordet på borgmästare Thorin. Geno... [Läs hela recensionen]