RECENSION

All That You Love Will Be Carried Away

Format: Novell  •  Först publicerad i The New Yorker (2001)

Jag har just avslutat Kings första publicerade historia under 2001, "All That You Love Will Be Carried Away", och jag är minst sagt kluven. Innan jag läste historien fick jag höra att den skulle vara mycket bra och att den skulle ha ett slut som skulle förlåta Kings tidigare, lite tama slut (som i till exempel "The Road Virus Heads North").
   I "All That You Love Will Be Carried Away" berättar King historien om Alfie Zimmer, en resande försäljare i snabbmatsbranschen. Alfie är dock mycket trött på sitt liv. Han tycker att det endast består av en massa vägar och ännu fler motellrum. Just denna kväll planerar han därför att ta sitt liv…
   Innan han sätter sin plan i verket ringer han hem till sin fru och dotter. Det verkar som om detta är en kombination av att försöka hitta en anledning till att leva och ett farväl. Han möts dock endast av sin egen röst på telefonsvararen.
   Det enda Alfie känner glädje över är en anteckningsbok som han har med sig vart han än går. I den har han skrivit ner klotter som han sett på motellrum, offentliga toaletter eller liknande ställen under sina resor. Den innehåller sju års klotterobservationer.
   Denna bok är både en källa till glädje och en källa till oro. Tänk om den hittas efter hans död och det som står däri tolkas som att han var tokig. Det skulle inte vara bra. Först planerar Alfie att gömma boken. Han inser dock att de kommer att söka igenom hela rummet och att det då, när de hittar den, endast kommer att framstå som än mer konstigt.
   Han beslutar sig till sist för att slänga ut den på en åker utanför motellet. Där kommer den att gömmas under snön och till våren kommer bonden som äger åkern att plöja bort den, problemet löst…eller?
   Alfie har svårt att skiljas från den, den har ju trots allt betytt en hel del för honom under de senaste sju åren. Han planerade ju till och med att försöka ge ut den som en "riktig" bok.
   Här lämnar vi Alfie stående, obeslutsam, med boken i handen, gråtande…
   Hur skulle jag då vilja summera "All That You Love Will Be Carried Away"? Nja, det är en mycket bra beskrivning av en person med problem. En person som inte orkar leva men ändå inte riktigt kan släppa taget om allt genom att ta sitt liv. Tyvärr tycker jag dock att slutet lämnar mycket att önska. King lämnar oss här hängande och jag undrar vad som händer härnäst. Kastar han boken och går in och tar livet av sig eller fortsätter han med sitt liv och sitt samlande på klotter?
   Visserligen gillar jag historier som lämnar lite åt fantasin men här är det lite för mycket.
   Betyget blir inte värst högt. 3 svala Följeslagare av 5 möjliga. Hade det inte varit för Kings underbara berättarröst och hans mycket bra beskrivning av Alfie och hans problem hade det blivit betydligt lägre.
Till skillnad från Lilja är jag lite mer mottaglig för detta slut. För mig känns det som om man tittar på ett vykort eller fotografi. Där står en man vid en åker, i vind och blåst, med en bok i sin hand. Varför står han där? Hur har han hamnat där och vad tänker han göra? Det liksom kittlar fantasin på ett friskt och kreativt sätt, till skillnad från vissa andra typiskt öppna slut där man nästan rivit sitt hår i frustration över att inte veta vad som ska hända.
   Å andra sidan framstår denna episod som en sån där beskrivning av en ny karaktär som King brukar stoppa in en bit in i en bok, en person som får betydelse längre fram.
   Jag gillade "All That You Love Will Be Carried Away". Stämningen i novellen är perfekt. Man känner Alfies ångest, man ser framför sig hur hotellrummet ser ut i den trista verklighet som han lever i. Man känner blåsten som biter i hans ansikte när han står där redo att kasta bort det som betytt mest i hans liv för att sedan gå in och ta sitt liv. Det är mycket starka känslor i novellen.
   Absurt nog är det en hel del humor i den likaså. Man skrattar åt de klotter som han hittat - "Here I sit, brokenhearted, tried to shit but only farted" - barnsligt, men roligt.
   Titeln "All That You Love Will Be Carried Away" är även det sista klotter som Alfie fört in i sin bok och som han alltså tror ska tolkas som ett självmordbrev.
   Som jag skrev - jag gillade novellen och tycker att den är värd 4 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #111 - 2001-03-19
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Outsider

TV, publicerad på foljeslagarna.com 2020-03-10

Stephen King-romanen The Outsider från 2018 rankar jag som en av hans bästa i modern tid. Det var en berättelse, som likt titelkaraktären, ändrade form under resans gång - från en spännande deckare till något betydligt mer övernaturligt och kusligt. TV-serien gör vissa avvikelser från Kings roman för att anpassa historien till mediet. I vissa fall är förändringa... [Läs hela recensionen]