STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Köplust

Originaltitel: Needful Things  •  översatt av Lennart Olofsson  •  Inbunden, 728 sidor.
Legenda, 1992, ISBN: 91-27-03213-2

Från omslaget:

Castle Rock i Maine är en typisk amerikansk småstad - nästan en idyll, där alla känner alla. Men en dag kommer en främling dit: på huvudgatan öppnar Leland Gaunt sin butik Oumbärliga Ting. Där kan folk köpa just det de alltid har drömt om. En het våg av köplust drar genom staden. Och först när våldet exploderar i husen och på gatorna och ondskan har Castle Rock helt i sitt grepp, står det klart att det pris som kunderna betalt hos Mr Gaunt är högre än de räknat med.
   Köplust är en av mästaren Stephen Kings starkaste romaner.Castle Rock känner Stephen Kings läsare från flera av hans böcker: romanerna Cujo, Död zon och Knackarna, novellerna "Stand by me" (i Sommardåd) och "Solhunden" (i Mardrömmar).
   Castle Rock är en stad där ingenting riktigt ont kan hända. Grannsämjan kunde vara bättre på vissa håll, men var kan den inte vara det? Sheriffen Alan Pangborn har sällan problem med att upprätthålla lag och ordning. På huvudgatan har Polly Chalmers, den kvinna han älskar, sin sybehörsaffär med en fast och trogen kundkrets.
   Allt blir helt annorlunda när Leland Gaunt kommer till staden och öppnar sin butik. Där säljer han kuriosa, och han är en skicklig affärsman med säker blick för sina kunder. Han kan tillhandahålla precis de små ting som folk alltid önskat sig.
   Snart drar köplusten genom Castle Rock, och våldet följer i dess spår. När Alan och Polly tar upp kampen mot den ondska som sliter sönder staden, har de kanske en chans. Men kanske inte - för, som Leland Gaunt vet, går nästan allt att köpa: kärlek, tro, hopp och även människor.

Fotnot:

Det finns ingen novell som heter "Stand by me" - i original heter novellen "The body" och i översättning "Höstgärning".
Filmversioner: Biofilm: Needful Things, 1993 (Fraser Clarke Heston)