RECENSION

Joyland

Format: Bok  •  Hard Case Crime (2013)

Åtta år efter att Hard Case Crime gav oss The Colorado Kid är det dags för ytterligare en Stephen King-bok. Inte illa för ett litet förlag att få ge ut två Kingböcker, men så gör de ju också ett bra jobb. Nu heter boken Joyland och precis som med The Colorado Kid är det en pocketbok vi talar om. Visserligen kom det även en inbunden i begränsad utgåva och även en ljudbok och eBok, men först ut var pocketvarianten och det är just denna typ av böcker Hard Case Crime är kända för att ge ut. Utseendet är som deckarna såg ut på 50-talet och det är inte alltid som kvinnorna på omslagen har något med själva boken att göra.
   Det är dock lite svårt att klassificera Joyland. Det är inte skräck vi får även om det finns ett spöke med i handlingen. Spöket är å andra sidan inte direkt skrämmande så det är heller ingen spökhistoria vi får. Det är inte en deckare även om den är en hel del grävande för huvudkaraktärerna. Enklast är nog att bara konstatera att det är en Stephen King-historia. Oavsett typ av bok är det Devin Jones vi får följa under sommaren 1973 då han 22 år gammal jobbar på nöjesparken Joyland. På plats får Devin höra om mordet som skedde i parkens spökhus. Dessutom har folk nu sett den lilla mördade flickan i spökhuset be besökarna om hjälp…
   Devin träffar också Annie Ross och hennes son Michael som är dödligt sjuk. Men trots, eller kanske på grund av, att han inte har långt kvar så har Michael bestämt sig att han ska tillbringa en dag till på Joyland, kosta vad det kosta vill. Devin bestämmer sig för att hjälpa honom.
   Att läsa boken är som att titta in genom ett fönster på Devin och hans liv under en kort period. Vi följer honom under en sommar, den värsta och bästa i hans liv, och sen lämnar vi honom igen. Men det är helt okej. Som så ofta i Kings böcker är det inte alltid nödvändigt att veta precis allt om alla. Ibland kan ett stycke ur personens liv vara precis tillräckligt. Joyland är dessutom en rätt kort bok, definitivt kort med Stephen Kings mått mätt, på knappt 300 sidor och man läser den snabbt. Men ändå finns allt det vi kommit att förvänta oss från en Kingbok. Bra och välbeskrivna karaktärer och en bra historia som påverkar oss och King visar återigen att han har förmågan att trollbinda oss med en bra historia.
   Betyget blir fyra Följeslagare av fem möjliga.
Att Joyland är svår att sätta i en viss genre är visserligen korrekt, men om den vore en film skulle jag nog klassa den som en dramathriller. Det finns ett mordmysterium, små övernaturliga inslag och en hel del drama. Framför allt finns det en riktigt bra coming of age-historia när King delar med sig av Devins liv.
   Det var lätt att sjunka in i historien och gå runt på det nöjesfält där Devin gör succé utklädd till hund och engagerar sig i Annie och Michaels öde, samtidigt som han verkligen växer upp under den där sommaren.
King behövde inte mer än knappt 300 pocketsidor med ganska stor text för att berätta den här historien, och det räckte bra.
   Betyget hamnar på tre starka Följeslagare av fem möjliga.
Publicerad 2014-05-23

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: The Journey Begins

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2012-01-01

The Journey Begins är volym sex i The Dark Tower-serien, men det är samtidigt volym ett i den omgång som bär “mellantiteln” The Gunslinger, och redan där avslöjas det vad det är för del i hela The Dark Tower-sviten vi har att göra med. Japp, den här omgången betar av den första boken i sviten. Det är en ny tecknare från och med nu. Jae Lee har klivit av oc... [Läs hela recensionen]