RECENSION

Det Mörka Tornet II: De Tre Blir Dragna
(Originaltitel: The Dark Tower II: The Drawing Of The Three)

Format: Bok  •  Översatt av John-Henri Holmberg, Bra Böcker (2006)

Bra Böcker fortsätter sin utgivning av Det Mörka Tornet-serien och gör både ett bra och dåligt jobb. Det bra är att böckerna nu kommer ut, det är det inget snack om – det dåliga är att det utlovade schemat spruckit gång på gång. Det vore ju bra om det fanns en regelbundenhet i utgivningen – en ny bok per halvår skulle vara perfekt. Det finns ju en risk att nyhetens behag försvinner och folk ledsnar på att vänta på böcker som ”aldrig” kommer.
   En annan dålig sak är hur de hanterat illustrationerna i böckerna. I stället för som i originalet och faktiskt de två svenska böcker som kom 1989-90 där illustrationerna satt där det de föreställer händer, har nu alla illustrationer klumpats ihop i mitten, väldigt uppenbart av ekonomiska skäl. Det här är faktiskt katastrofalt dåligt! Om man tittar på illustrationerna när man kommit till hälften av boken kommer vissa viktiga scener från andra hälften att avslöjas och detta kommer lite längre fram i serien bli förödande för läsupplevelsen.
   Skulle det vara så i den avslutande delen så kan jag bara råda alla att hoppa över illustrationerna, och om Bra Böcker inte har råd att binda in dem på rätt ställen kan de faktiskt strunta i dem, eller placera dem sist. Det var en chock när jag såg det i Revolvermannen och det är lika illa nu.
   Nog om det.
   Som de flesta vet har vi plockat vårt namn från den första översättningen av The Drawing Of The Three. Nu har boken fått en förvisso korrekt översatt titel, men blev det så himla lyckat? Det här är nog enda gången jag opponerar mig mot John-Henri Holmbergs idé om att översätta titlar så rakt och riktigt som möjligt, för ingen kan väl läsa titeln De Tre Blir Dragna och inte dra slutsatsen att den handlar om ett fylleslag? Hade boken hetat De Tre Dras till exempel hade man inte associerat till fylla, även om titeln då hade känts spansk i stället.
   Lite trist blir det. Speciellt som det är en så pass bra bok. De Tre Blir Dragna är en väldigt viktig bok i serien. Visserligen var King inne och nosade lite på kopplingarna mellan Rolands värld och vår redan i Revolvermannen (när Jakes historia berättas), men här blir det betydligt mer. Och så får vi träffa Eddie Dean, en Kings mest välmejslade karaktärer i mitt tycke.
   Jag går inte så mycket på handlingen eftersom den sammanfattas rätt bra i vår genomgång av boken (se hemsidan, men varning för några spoilers från trean i den texten), men kan konstatera att läsupplevelsen varierar lite från gång till gång. Senast jag läste den blev jag så tagen att jag delade ut högsta betyg – den här gången nöjer jag mig med 3 Följeslagare av 5 möjliga. Kanske har jag läst den lite för många gånger…
Först publicerad i Följeslagarna #217 - 2006-09-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: Treachery #6

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2009-03-01

Treachery är slut och så även denna omgång av The Dark Tower-serien. Nu dröjer det inte så värst länge innan nästa omgång är här men för stunden är det paus som gäller. Treachery-omgången slutar rätt dramatiskt och även lite oväntat skulle jag nog vilja säga med att Roland… nja, ni får läsa själva. Hur som helst får förräderiet som legat till ba... [Läs hela recensionen]