RECENSION

Nattmaror och Drömlandskap. Andra boken
(Originaltitel: Nightmares & Dreamscapes)

Format: Bok  • 

Om man förväntar sig ytterligare en rad renodlade skräckberättelser i denna andra volym av Nattmaror och Drömlandskap så lär man bli besviken, för i och med att Nattmaror och Drömlandskap delades upp i två volymer i Sverige har den andra boken blivit Kings minst skräckfyllda samling.
   Här finns det nämligen gott om andra sorters historier. "Min Fina Ponny", som finns separat utgiven som en limited edition bok, skrev ursprungligen som den sjätte Bachmanboken, men King var inte nöjd med de kapitel han hade skrivit och lade ned boken. Ett kapitel, som var en återblick, var han tillräckligt nöjd med för att arbeta om det till en novell. I denna berättelse får en pojke lära sig tidens betydelse av sin kloka farfar just innan denna dör.
   "Huset på Maple Street" fick sitt ursprung från en bok med skämtteckningar. Flera medlemmar i familjen King skrev berättelser baserade på dessa bilder, men det är endast Stephen Kings berättelse som kommit i tryck. Berättelsen handlar om fyra barn som efter en Englandsresa med sin mamma och deras elake styvfar upptäcker att något konstigt metalliskt växer i deras hus. När det äldste barnet kommer underfund med vad det är som händer kommer de på ett bra sätt att bli av med sin styvfar. Detta är en ganska snäll och gullig berättelse och King berättar i efterordet att han läst en smått censurerad version för 11-åringar vid flera tillfällen.
   Trots att det i efterordet står "Bachman igen" som kommentar till "Den Femte Fjärdedelen" så vet alla trogna Följeslagare att "The Fifth Quarter" ursprungligen publicerades under Kings ANDRA pseudonym John Swithen. Denna berättelse är en stenhård gangsteruppgörelse om en stöt med märkta pengar, en nedgrävd skatt, en karta till skatten delad i fyra delar, fyra personer som inte litar på varandra och så det femte hjulet under vagnen som också vill vara med. En av Kings bästa korta historier.
   Vidare finner vi två berättelser där King uppenbart har kopierat andra författares stilar. I "Doktorns Fall" möter vi ingen annan än mästerdetektiven Sherlock Holmes och hans Dr Watson, men i denna historia är det den förtryckta doktorn som löser fallet. Berättelsen publicerades först i antologin "New Adventures of Sherlock Holmes", där - förmodar jag - andra författare även de skrev Holmes/Watson berättelser.
   Betydligt intressantare "Umneys Sista Fall" är en berättelse i Raymond Chandlers anda där 30-talsdeckaren Clyde Umney ("jag" i berättelsen) möter sin författare (!) som vill byta plats och liv med sin karaktär (!). Oerhört komplicerat men en av bokens höjdpunkter och Kings personliga favorit i samlingen.
   Mot slutet av boken kommer två stycken texter i väldigt olika längder som tar upp Kings kärlek till baseboll. Den ena är en lång, men spännande essä under namnet "Ned Med Huvudet" där King på ett dagboksliknande sätt refererar några veckor från sommaren 1989 då han följde sonen Owens basebolllag Bangor West när de skördade framgångar. Man får en inblick i hjärtat av sporten, vilket gjorde essän intressant och spännande. Den andra texten är en dikt - "Brooklyn, augusti" - som passerar förbi ganska fort.
   Men givetvis finns det skräck i denna andra volym. Boken inleds med två riktigt sliskiga berättelser. I "Hemfödsel" återuppstår de gamla sega zombiena från George A. Romeros "…Dead"-filmer och en till synes velig kvinna finner nya krafter i det kaos som råder. "Regntid" är en mer klassisk Kingberättelse med ett upplägg som man känner igen från andra korthistorier typ "Majsens Barn" och "Vilket Helvetes Bra Band", det vill säga ett par i en bil på villovägar. Detta par varnas av lokalbefolkningen att det är regntider och att de bör låsa stormluckorna över fönstren i det hus där de ska bo. Paret uppfattar detta som ett skämt. Problemet är bara att det inte är regn som faller utan köttätande paddor! Det hela är en mystisk och bisarr ritual som befolkningen i staden Willow måste stå ut med vart sjunde år. En riktig höjdare om man gillar Kings sliskiga sida.
   "Ursäkta, Rätt Nummer" är inte en novell utan ett manus till en kortfilm på TV som inte visats i Sverige. Denna film visades endast två månader efter att manuset skrevs, vilket är oerhört snabbt. Personligen tycker jag att poängen med denna berättelse, där en mamman i en familj får ett telefonsamtal från en familjemedlem (inte vilken familjemedlem som helst ska det visa sig), är oerhört luddig både i textform och i den färdiga filmen.
   "Klockan Tio-folket" är en mystisk sak. Många anser denna berättelse vara en av Kings sämsta, men jag tycker att den är klart godkänd. Dock: idén om att rökare som lyckats kontrollera sin cigarettkvot är de enda som kan se maktpersoner som de verkligen är - läderlappar - är aningens långsökt. Men den är ändå välskriven och helt OK.
När King en gång villade bort sig i stadsdelen Crouch End i London, då han letade efter Peter Straubs bostad, föddes idén till berättelsen med samma namn som stadsdelen. Den är speciell på två sätt. Dels är det en av väldigt få berättelser av King som inte utspelar sig i USA ("Doktorns Fall" är den enda ytterligare berättelse jag kan komma på så här på rak arm), och dels för att den skrevs på beställning. Skräckparet Skipp & Spector beslöt sig för att sätta ihop en samling noveller inspirerade av Lovecrafts Cthulhu-värld och då skrev King denna läskiga story.
   Som helhet känns även denna andra volym av Nattmaror och Drömlandskap något ojämn, och kanske lite dumt "sorterad", men Replik har gjort ett bra jobb, speciellt som denna volym är inbunden och inte kartonerad som den första. Därför får även Nattmaror och Drömlandskap. Andra boken 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Jag tycker att detta är en bra samling, som visar många olika sidor av King och har en större bredd än Kings tidigare samlingar. Den innehåller allt från dikter till vanliga historier till manus, visserligen i skiftande kvalité, några är kanske inte så bra... Det jag ser som mest negativt är dock priset. I och med att boken delades upp i två delar i Sverige blir den tyvärr även dubbelt så dyr som originalet, vilket känns lite trist!
   I betyg får den 3 av 5 möjliga Följeslagare.
Först publicerad i Följeslagarna #56 - 1999-06-28
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Rainy Season

Dollarbaby, publicerad på foljeslagarna.com 2002-12-24

Dollarbabyn Rainy Season är baserad på Kings novell med samma namn från boken Nightmares & Dreamscapes. Det är historien om John (Benjamin Rouse) och Lisa (Tawna Hutchinson) som ska tillbringa sin sommar i den lilla staden Willow. När de kommer till Willow stannar de till vid den lokala affären för att inhandla diverse saker de behöver. Där möter de lokalborna Laura (... [Läs hela recensionen]