Under åren Följeslagarna var ett regelbundets nyhetsutskick var en av de populäraste avdelningarna en frågespalt där medlemmarnas frågor fick svar. Ursprungligen bestod detta King-ABC av några av de vanligaste ämnena för frågorna, men väldigt mycket har med åren blivit irrelevant eller inaktuellt så denna versiona av ABC:s har ganska lite gemensamt med den ursprungliga. Men likväl finns här bland annat information om personer, platser och företeelser kopplade till King precis som specialuttryck och annan kuriosa.
Albert Bonniers Förlag
- sedan 2013 är Albert Bonniers Förlag Kings huvudsakliga svenska förlag. Den första boken de publicerade var
22/11 1963. Bonniers gav ut bokklubbsutgåvor av King redan på 90-talet då
Varsel,
Eldfödd och
Jurtjyrkogården släpptes inbundet. Även 2000 kom
Jurtjyrkogården i bokklubbsutgåva. Samtliga har Bonniers som förlag. Sedan 2013 har ytterligare några titlar kommit i bokklubben Spänningszonen med Bonnierförlagen som förlag.
ARC
- förkortning av "Advance readers copy" vilket på svenska betyder förhandsexemplar och är benämningen på amerikanska och engelska böcker som skickas ut till recensenter och annat branschfolk en tid innan böckerna kommer ut i handeln. ARC:s brukar vara rätt exklusiva, ofta med mystiska omslag som inte ger något direkt intryck av bokens innehåll, och upplagan ganska begränsad.
Ibland kan ARC:sen kallas för "uncorrected proof" eller "galleys", men då handlar det mer om korrekturex eller provtryckningar som kan innehålla stav- eller tryckfel.
I Sverige är det väldigt sällan förhandsex till recensenter skiljer sig från den vanliga utgåvan.

Huset på 47 West Broadway i Bangor, Maine.
Arkiv
- Det klassiska kråkslottet på 47 West Broadway i Bangor Maine som under många år var familjen Kings hem är inte längre ett bostadshus. Det är fortfarande i familjens ägo och bland annat finns "The Stephen E. King Archive" här. Här finns numera det arkiv som tidigare fanns på University of Maine tillgängliga i researchsyfte, men man måste ansöka om att få tillgång till dem och sannolikt uppfylla en rad specifika krav.
Askild & Kärnekull (A&K)
- svenskt förlag grundat 1969 av Jan Askild och Timo Kärnekull som var först att ge ut King i Sverige. Första boken var en gul pocketutgåva av
Carrie som kom 1980. A&K bytte 1984 namn till Legenda och blev senare en utgivningslinje inom huvudförlaget Natur och Kultur som ägt A&K sedan 1981. King har publicerats både under Legenda och Natur & Kultur.

Richard Bachman, enligt författarfotot på
Thinner. I själva verket Richard Manuel, kompis till Kings agent Kirby McCauley.
Bachman, Richard
- pseudonym King använde sig av för att ge ut fem böcker (
Rage, The Long Walk, Roadwork, The Running Man och
Thinner) innan han avslöjades.
Varför han använde sig av pseudonym är en fråga som är väldigt svår att svara på, till och med Kings egna förklaring i förordet till
The Bachman Books är luddig.
En anledning skulle ha varit att han överpublicerades på marknaden, men det tyckte han inte själv. Bachman blev då en kompromiss mellan Stephen King och förlaget. En annan anledning skulle ha varit att "Stephen King" var stämplad som skräckförfattare, vilket skulle göra det svårt att publicera andra sorters böcker, men King brydde sig inte om det.
En tredje, och mest sannolik anledning är att det var ett test för att se om man som etablerad författare kunde börja om på nytt. King gör själv en jämförelse med The Beatles som hade planer på att maskerade spela under annat namn för att få tillbaka känslan av de gamla dagarna igen. Men precis som publiken skulle ha känt igen The Beatles röster, kände folk igen Kings röst i Bachmans böcker. King fick ständigt frågan om han var Bachman, och hela tiden ljög han när han svarade.
King var egentligen inte speciellt diskret med sin pseudonym, böckerna var tillägnade folk i hans närvaro och en hade dessutom Stephen Kings namn i copyrightdokumenten, vilket ledde till att han avslöjades i och med den femte boken
Thinner.
De fyra första böckerna var både äldre romaner som en gång i tiden hade refuserats innan King debuterade med
Carrie och böcker som skrevs parallellt med hans egna böcker. Samtliga publicerades direkt i pocketformat mellan 1977 och 1982.
Thinner publicerades dock 1985 i inbunden version och sålde hyfsat bra, 28 000 ex. När Stephen Kings namn sattes på omslaget, såldes helt plötsligt 280 000 exemplar, en markant skillnad.
Efter avslöjandet sa King att Bachman dog av "pseudonymcancer", men trots det kom tvillingromanen till Kings
Desperation, The Regulators, 1996 med Bachmans namn på omslaget. Det stod på boken att detta var ett gammalt manus som Bachmans fru (!) hade hittat, och 2007 släpptes
Blaze under Richard Bachmans namn, vilken var en tidigare refuserad King-roman som var tänkt att komma efter
Carrie.
Samtliga Bachman-böcker har släppts på svenska:
-
Förbannelse, 1986.
-
Raseri, 1987.
-
Maratonmarschen, 1987.
-
Den flyende mannen, 1988.
-
Vägbygge, 1988.
-
Väktarna, 1999.
-
Blaze, 2008.
Bangor
- Under lång tid Kings hemstad och största stad i staten Maine. King bodde i ett gigantiskt kråkslott och hade ett kontor nära den internationella flygplatsen (som kan ses i miniserien
Langoljärerna). Paret King har bidragit ekonomiskt till många olika projekt i staden, bland annat restaureringen av biblioteket, en baseballplan och mycket mer. 2020 flyttade King ut ur huset för att ha sitt huvudsakliga boende i Florida. Kråkslottet är dock fortfarande i hans ägo - se
Arkiv.
Bra Böcker
- svenskt bokförlag som mellan 1995 (
Sömnlös) och 2012 (
Nattsvart, stjärnlöst) gav ut King i Sverige. Bra Böcker hade redan sedan
Jurtjyrkogården (1984) tidigare stått för nästintill all publicering av King i bokklubbar, emellanåt i klubben Bra Spänning, medan Legenda tog hand om bokhandlarna, men från och med 1995 gav de också ut böckerna även där tills den skönlitterära verksamheten lades ned och Albert Bonniers Förlag tog över publiceringen av King.

King håller i en begravningsceremoni i
Jurtjyrkogården.
Cameo
- uttryck för när kändisar figurerar som sig själva eller i minimal biroll i filmer. King gör då och då cameos i sina filmer, och även i andras. Den första gången King sågs i en film var i George A Romeros "MC-riddarna", ("Knightriders", 1981) där både King och frun Tabitha kunde ses i en publikscen. En lite mer framträdande cameo i någon annans verk kom runt 30 år senare när King dök upp som fixaren Bachman i "Sons of Anarchy" där han fick röja undan en död kropp. I övrigt har King exempelvis figurerat som sig själv i flera avsnitt av "The Simpsons".
När det gäller filmatiseringar av Kings romaner och noveller kan man se honom i bland annat dessa:
-
Creepshow, 1982 (Jordy Verill i kortfilmen "The Lonesome Death Of Jordy Verill". Detta är den enda film där King har en "huvudroll". Även sonen Joe har en roll i en av episoderna).
-
Maximum Overdrive, 1986 (Man som tar ut pengar och samtidigt blir förolämpad av maskinen).
-
Jurtjyrkogården, 1989 (En präst vid en begravning).
-
Golden Years, 1991 (En busschaufför som plockar upp Gina och Terry)
-
Pestens tid, 1994 (Teddy Weizak, han dyker upp några gånger i filmen).
-
Thinner, 1996 (En apotekare med det fyndiga namnet Mr. Banghor).
-
Stephen King's The Shining, 1997 (Gage Creed, dirigenten för "The Gage Creed Band").
-
Skräckens hus, 2002 (Ett pizzabud)
-
Under the Dome - Säsong 1, 2013 (Matgäst på ett café)
-
Mr Mercedes - Säsong 1, 2017 (Sargad kropp i en drömsekvens)
-
Det: Kapitel 2, 2019 (Lumpbodsinnehavare)
Castle Rock
- fiktiv småstad i Maine som många av Kings historier utspelat sig i, bland annat
Cujo,
Död zon,
Köplust med flera. När
Köplust kom på engelska 1991 marknadsfördes den som den sista Castle Rock-historien. Dock dök staden upp på nytt i
Gwendys knappskrin 2017 och 2018 startade en tv-serie med namnet "Castle Rock" som plockat inspiration från Kings litterära världar.
Castle Rock Entertainment
- produktionsbolag som skapades av Rob Reiner efter att han gjort
Stand By Me.
Stand By Me, som var en liten film i USA (med deras mått mätt), gick oerhört bra och gjorde Reiner till ett stort namn i filmindustrin. Som tack döpte han bolaget efter Kings fiktiva stad. King själv har aldrig haft något med bolaget att göra, förutom att han givit inspiration till namnet. Bolaget ingår numera i Warner Bros. Bland bolagets filmer återfinns bland annat
Lida,
Nyckeln till frihet och
Den gröna milen.

Utgåva från september 1987.
Castle Rock Newsletter
- officiell "King-tidning" som existerade mellan januari 1985 och december 1989 och kom sammanlagt ut i 58 nummer. Upplagan började på 500 ex och slutade på 5000 ex. De första tre numren var i det amerikanska "letter"-formatet (det vill säga deras motsvarighet till A4) medan resten var i tabloidformat (motsvarande kvällstidningsformat). Tidningens redaktör var från början Stephanie Leonard, Tabithas syster som då även var Kings sekreterare, men efterhand tog Tabithas bror Christopher Spurce över. I de första sex eller sju numren publicerades novellen "Dolan's Cadillac" i episoder ungefär på samma sätt som
Den gröna milen senare skulle komma i episodböcker.
Chizmar, Richard
- amerikansk författare och förläggare (Cemetary Dance) som King skrivit böckerna
Gwendy's Button Box,
Gwendy's Magic Feather (endast Chizmar) och
Gwendy's Final Task med.
Derry
- efter Castle Rock, Kings mest kända fiktiva stad som är betydande i böcker som
Det,
Sömnlös och
Benrangel. Derry är i mycket utformad efter Bangor med områden och landmärken, men
är inte Bangor. På kartor över Kings Maine ligger Derry väldigt nära Bangor...
Dollar Baby/Dollar Babies
- samlingsnamn på kortfilmer baserade på verk av King gjorda av filmstudenter enligt Kings Dollar Baby-program som numera är avslutat. King stöttade unga filmstudenter genom att sälja rättigheterna till vanligtvis en novell för blott en dollar (därav uttrycket "dollar baby"), mot ett löfte om att filmen inte fick visas offentligt eller säljas kommersiellt. Så småningom tilläts viss offentlig visning - dollar babies har visats på filmfestivaler och funnits tillgängliga på nätet, och vissa har till och med blivit "riktiga" filmer, som Frank Darabonts
The Woman in the Room.
Edwin
- Stephen Kings mellannamn.
Egmont
- svenskt förlag som gav ut de två första volymerna av The Dark Tower-serietidningen,
Det mörka tornet 1: Revolvermannens berättelse, 2008, och
Det mörka tornet 2: Den långa vägen hem, 2009. Intresset var uppenbarligen inte tillräckligt stort för att utgivningen skulle fortsätta.
Epix
- svenskt förlag som gav ut den
Det mörka tornet-relaterade barnboken
Tuff-tuff-loket Charlie, 2017.
Florida
- i mitten av 00-talet började King bo ungefär halva året i Sarasota, Florida. Efter att ha känt in miljön under några år kom de första berättelserna satta i Florida-miljö, först novellen "Pepparkaksflickan" (
Strax efter solnedgången) och sedan romanen
Duma Key. 2020 blev Kings andra hem hans första och han flyttade från Bangor för att bo permanent i det stora komplex han köpte 2001 som ligger avlägset på norra spetsen av Casey Key och bara kan ses "av fiskmåsar" -
eller drönare.
Frankzén, Olle
- svensk typograf, formgivare och konstnär som i allra högsta grad var skyldig till den svenska bilden av King på 80-talet. Mellan 1985 och 1995 gjorde han omslagen till 15 titlar och en handfull nya omslag till lågprisutgåvor av tidigare böcker. De flesta av Olles omslag hade ett liknande utseende med ett återkommande upplägg.
Furth, Robin
- researchassistent till King. Robin anlitades i samband med att King skulle skriva de sista tre delarna av
The Dark Tower och han behövde någon som kunde sammanställa personer, platser, mytologi och annat som han skrivit om i de fyra första böckerna. Robins sammanställning blev så omfattande att hon kunde publicera dem som konkordanser.
Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance - Volume 1 tog upp de fyra första böckerna och
Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance - Volume 2 de tre sista.
Robin Furth har sedan dess gjort andra researchuppdrag åt King men hon är framför allt känd som en av författarna bakom Marvels serietidningsadaption av
The Dark Tower.
Hill, Joe
- Det namn Kings son Joseph Hillstrom King valt som författarnamn. Joe har samarbetat två gånger med sin far i novellerna "Throttle" och "In the Tall Grass, där ingen har översatts till svenska. Joe har publicerat en rad romaner, noveller och serietidningar och flera av hans berättelser har filmatiserats, "In the Tall Grass", "Horns" och "The Black Phone" som långfilmer och "Locke & Key" och "NOS4A2" som tv-serier.
Tre av Joe Hills böcker har översatts till svenska:
-
En hjärtformad ask (Prisma, 2007)
-
Vålnader (novellsamling, Norstedts, 2008)
-
Horn (Norstedts, 2011)
King, David
- Kings två år äldre adoptivbror, född 14/9 1945, död 5/6 2021). Gjorde i väldigt unga år den hemmagjorda tidningen "Dave's Rag" i vilken King medverkade med olika texter.

Familjen King (2013): Joe, Tabitha, Kelly Braffet (Owens fru), Owen, Stephen och Naomi.
King, Joseph Hillstrom
- Kings andra barn och förste son, född 1972. Se även
Hill, Joe.
King, Naomi
- Kings första barn och enda dotter, född 1970. Naomi är ickebinär och är verksam som yogalärare och pastor inom den liberala religionen Unitarian Universalism.
King, Owen
- Kings tredje barn och andra son, född 1977. Owen skriver böcker under sitt eget namn och har samarbetat med sin far i romanen
Törnrosor, 2019 och var även producent för nyfilmatisering av
The Stand.
King, Tabitha
- Kings fru sedan 1971. Tabitha har skrivit åtta romaner, där
Pearls val (Wiken, 1990) är den enda som översatts till svenska.
King's Garbage Truck
- kolumn King skrev i skoltidningen "The Maine Campus" 1969-1970. Totalt 47 kolumner blev det. Se även
The Pop of King.
Kontrovers
-
Rage (
Raseri) är den enda bok som King dragit tillbaka från all framtida försäljning. Detta skedde 1999 till följd av två skolskjutningar där boken fanns i förövarnas ägo. Även om det inte finns några solklara bevis för att boken inspirerade till dåden, valde King att inte chansa och drog tillbaka den. Den första skolskjutningen skedde 1993 då en Kentuckeyelev sköt sin engelsklärare och en vaktmästare och 1996 fick en mattelärare och två elever sätta livet till när en 15-åring i Washington sköt dem.
I samband med det kommenterade King det hela med: "Om det är något som jag ångrar i min karriär, så är det att jag publicerade
Rage. Jag försöker att trösta mig med att personer som begår den här typen av brott redan är så störda att de skulle göra det ändå".
Kortroman
- se
Novella.

Den familjebibelliknande utgåvan av
The Stand (Doubleday, 1990).
Limited editions
- böcker som kommer ut i begränsade upplagor, ofta påkostade och snygga (illustrationer och snygg typografi är ganska vanligt), och i de flesta fall också väldigt dyra. Man brukar tala om två varianter, dels den som är signerad/numrerad (s/n) eller signerad/bokstaverad (s/l), och dels den osignerade som brukar kallas för "trade" eller "gift". Böckerna kommer ofta i "slipcase" (ett slags hårt fodral som man för in boken i) eller i "traycase" (en lådliknande variant som man lägger boken i).
Det finns otaliga amerikanska och engelska limited editions - för listor, besök
stephenkingcollector.com. Den kanske mest uppseendeväckande utgåvan är den så kallade "Asbestos
Firestarter" som bara gjordes i 26 exemplar. Värdet på denna bok börjar närma sig en halv miljon svenska kronor. En annan imponerade bok är den familjebibelliknande utgåvan av
The Stand
Marvel Comics
- amerikanskt förlag som under en period var Kings främsta källa för serieadaptioner. Till synes storsatsade Marvel, men det blev bara tre olika projekt till slut. Det började 2007 med
The Dark Tower där luckorna mellan
Wizard and Glass och
The Gunslinger fylldes i. Under tio år publicerades tre kapitel med fem berättelsebågar i varje som i sin tur innehöll fem-sju tidningar. Utöver det publicerades separata tidningar eller berättelsebågar om en till två tidningar. Totalt blev det 85 tidningar som även givits ut som album och omnibussamlingar.
2018 tog Gallery 13 över rättigheterna till serien och återutgav allt utom det sista albumet fram till 2020.
Marvel startade 2008 en adaption av
The Stand som pågick fram till och med 2012 och bestod av sex berättelsebågar och totalt 31 tidningar.
Marvels tredje och sista King-projekt var en adaption av novellen "N." i fyra nummer. Adaptionen var i sin tur en bearbetning av en animerad film baserad på novellen. Textversionen av novellen publicerades senare i
Strax efter solnedgången.

Omslaget till
Carrie-musikalens programblad (Playbill).
Musikal
- 1998 sattes
Carrie upp som Broadway-musikal på Virginia Theater. Premiären var den 12 maj och redan tre dagar senare den 15 maj lades föreställningen ner efter fem föreställningar och 16 provföreställningar gjorda mellan 28 april och premiärdatumet. Musikalen blev en ordentlig flopp som enligt uppgift gick med 50 miljoner kronor i förlust. Beskrivningar av föreställningen vittnar om en spretig historia som inte lyckas fånga skräckmomenten på ett trovärdigt vis. Trots det var King nöjd efter vad han fick se på premiären: "Jag gillade den mycket. Jag gillade den faktiskt av samma anledningar som Frank Rich (kritiker på New York Times) inte gillade den. Vi såg samma föreställning, men drog olika slutsatser ur olika perspektiv."
I rollen som Carrie Whites mamma Margaret kunde man hitta Betty Buckley som gjorde rollen som den förstående idrottsfröken Miss Collins i filmen tolv år tidigare.
Musikalen testades ett par månader innan Broadway-premiären på Royal Shakespeare Theatre i Stratford-upon-Avon, England, vilket förklarar varför vissa av skådespelarna kom från England, som Linzi Hateley som spelade Carrie.
2012 sattes musikalen upp på nytt i New York, denna gång som off-Broadway på Lucille Lortel Theatre. Denna version av musikalen mottogs mycket bättre av kritikerna.
Månpocket
- svenskt förlag som ger ut pocketutgåvor från olika förlag trots att bolaget ägs av Bonnierförlagen och Norstedts Förlagsgrupp. 1990 kom tre Kingklassiker –
Carrie,
Varsel och
Död zon - och sedan Albert Bonniers Förlag började ge ut Stephen King i Sverige 2013 har de flesta av deras publicerade titlar kommit ut via Månpocket.
Novella
- Stephen Kings benämning på en historia som är för lång för att vara en novell men för kort för att vara en roman. Ordet används även på svenska även om uttrycket "kortroman" är vanligare. King använde uttrycket först i samlingen
Årstider och senare för bland annat historien
Dimman och de fyra i
Mardrömmar. Dessa kortromaner är dock så omfattande att de är längre än Kings kortaste böcker (
Carrie,
Flickan som älskade Tom Gordon med flera) varför de i vissa länder publicerats som separata böcker.
Novellix
- svenskt förlag som givit ut den minsta svenska Kingboken, ett särtryck på novellen
Lite krasslig, bara (2018) som än så länge inte finns utgiven på något annat vis i Sverige. Originaltitel är "Under the Weather" och den återfinns i oöversatta samlingen
The Bazaar of Bad Dreams. Novellboken ingick även tillsammans med liknande novellböcker av John Ajvide Lindqvist "Nattrodd", Karin Tidbecks "Lussiferda" och Edgar Allan Poes "Den svarta katten" i boxen
Skräck.
O’Nan, Stewart
- amerikansk författare King skrev icke-fictionsboken
Faithful med där båda skildrade World Series-säsongen när det gemensamma favoritlaget Boston Red Sox vann. Boken finns inte översatt till svenska.

De tre delarna av
The Plant, publicerade 1982-1985.
Philtrum Press
- Stephen Kings egna förlag som endast publicerat två författare. Den ena är Don Robertson vars bok
The ideal, genuine man publicerades i både i vanlig och begränsad uppslaga med ett förord av King, och den andra är förstås King själv. 1982 kom
The Plant part 1, 1983
The Plant part 2, 1984 kom en begränsad utgåva av
The Eyes of the Dragon, med andra illustrationer och delvis annan text. 1985 kom den sista delen av
The Plant (tyvärr mitt i storyn) och sedan dröjde det 12 år till novellsamlingen
Six Stories släpptes.
Philtrum Press senaste exklusiva bok kom våren 1999 i form av utdraget
The New Lieutenant's Rap från
Hearts in Atlantis-berättelsen "Why We're in Vietnam". Genomgående för Philtrum-utgåvorna är att de är mycket exklusiva - snyggt designade och tryckta på specialpapper. Det senaste som bar Philtrum Press namn var dock de sju delarna i Kings eBokexperiment
The Plant (2000), som nu tog sig lite längre fram än de tre delar som släpptes i bokform under 80-talet.
Även om förlaget inte gjort väsen av sig på 25 år finns namnet kvar i Kings närhet. Ett företag som heter Philtrum, Inc har någon sorts uppgift i Kings verksamhet, men vad är oklart.
Pop of King, The
- återkommande kolumn i Entertainment Weekley som King skrev mellan 2003 och 2011. Se även
King's Garbage Truck.

President Barack Obama ger King
National Medal of Arts i Vita huset, 10 september 2015.
Priser
- Stephen King har då och då prisats för sina verk. 1996 fick han O. Henry Award, ett ärofyllt litteraturpris, för novellen "The Man in the Black Suit" ("Mannen i den svarta kostymen",
Allt kan hända: 14 mörka berättelser).
Sju år senare, 2003, tilldelades King
Medal for Distinguished Contribution to American Letters av National Book Foundation, vilket irriterade kritikern Harold Bloom som menade att det var ett bevis på organisationens idioti.
Tolv år efter det fick King ytterligare en medalj, denna gång direkt från dåvarande president Barack Obama när han gav King
the United States' National Medal of Arts vilken är den högsta utmärkelsen som ges av den amerikanska regeringen till kulturpersoner. Medaljen tilldelas de som "förtjänar ett särskilt erkännande för deras enastående bidrag till excellens, tillväxt, stöd och tillgänglighet för kulturen i USA". King beskrevs som "en av vår tids mest populära och produktiva författare", som "kombinerar sitt anmärkningsvärda berättande med sin skarpa analys av den mänskliga naturen".
Pseudonymer
- Utöver Richard Bachman har King använt sig av två pseudonymer. Under namnet John Swithen skrev han novellen "Den femte fjärdedelen" som återfinns i samlingen
Nattmaror och drömlandskap - Andra boken, och i och med att
Tuff-tuff-loket Charlie lyftes ur
Det mörka tornet III: De öde landen och trycktes i en egen bok kan man hävda att King även använt pseudonymen Beryl Evans (som i Mörka tornet-världen är en pseudonym för Claudia y Inez Bachman som i sin tur är Richard Bachmans fru...
Replik
- svenskt bokförlag som 1998-1999 gav ut Kings novellsamling
Nightmares & Dreamscapes i två volymer:
Nattmaror och drömlandskap - Första boken och
Nattmaror och drömlandskap - Andra boken. Förläggare på förlaget var John-Henri Holmberg.
Rock Bottom Remainders, The
- rockband som består av en rad olika amerikanska författare (varierar lite från tillfälle till tillfälle). Stephen King är med då och då som sångare och gitarrist.
Serier
- King har uttryck sin kärlek till serier och grafiska romaner under åren. Han växte upp med skräckserier från EC Comics och dessa inspirerade till filmen
Creepshow (1982) som även publicerades som en serieadaption med illustrationer av legendaren Bernie Wrightson.
1985 gav Marvel ut X-Men-serien "Heroes for Hope" vars syfte var att uppmärksamma svälten i Afrika. En mängd författare och tecknare bidrog till projektet och King skrev sida 10-12 som ritades av Bernie Wrightson.
På 00-talet började King att adapteras i serieformatet i större utsträckning. Cemetary Dance gav ut
The Secretary of Dreams i två volymer där tecknaren Glenn Chadbourne hade illustrerat eller adapterat olika noveller. Marvel började ge ut
The Dark Tower och
The Stand (se
Marvel) och Del Rey påbörjade 2009 en adaption av
The Talisman som lades ner redan under första året.
DC/Vertigo började 2010 att publicera
American Vampire där de första fem numren innehöll en originalhistoria av King och 2020 adapterade IDW Publishing romanen
Törnrosor i tio nummer.
Smilax
- svenskt förlag som gav ut serieboken
Creepshow 1991.
Social media
- länge var King negativt inställd till internet men lanserade ändå en egen hemsida 1998. Emellanåt kablade han ut inlägg i sidans forum via sin moderator men det var först 15 år senare som han närmade sig social media och började kommunicera mer med fansen via nätet. King fanns under en period både på Facebook och Instagram fram tills att hans konton sades upp 2020 då han tröttnat på all ”falsk information som tillåts i de politiska annonserna”. Han var mer trogen Twitter/X fram till hösten 2024 då han lämnade även denna plattform med motiveringen att stämningen blivit mörk. I stället fann han ett nytt socialt hem på Threads. King finns även på BlueSky.
Stephen and Tabitha King Foundation, The
- se
Välgörenhet.
Stephen E. King Archive, The
- se
Arkiv.
Storyside
- svenskt ljudboksförlag som ägs av Storytel. Storyside släppte
Gwendy-trilogin 2024 exklusivt som ljud- och ebok för Storytel. Trilogin består av två böcker King skrivit tillsammans med Richard Chizmar och en som Chizmar skrivit själv.
Straub, Peter
- författare med vilken King samarbetat och skrivit böckerna
Talismanen och
Svarta huset. Peter Straub dog 4 september 2022.
Thing of Evil
- Kings smeknamn på hunden Molly, en corgi som titt som tätt dyker upp i Kings sociala media-poster.

King uppmanar folk att plugga.
UMaine (University of Maine at Orono)
- universitet i Maine där King studerade från 1966. I samband med 50-årsjubileumet av Kings studiestart 2016 släpptes samlingen
Hearts in Suspension som dels innehöll novellen "Hearts in Atlantis" från boken med samma namn med en ackompanjerande nyskriven essä av King och dels fyra av de kolumner ("King's Garbage Truck") han skrev i skolans tidning under studieperioden, samt essäer av andra studenter från samma period. UMaine gav ut boken.
På universitetet finns Raymond H. Fogler Library som under många år rymde ett arkiv med Kings manus och andra papper. Bland annat fanns några av hans allra tidigaste och opublicerade romanförsök här. Arkivet har numera flyttats till "The Stephen E. King Archive" i Bangor - se
Arkiv.
Välgörenhet
- Stephen och Tabitha King bidrar ofta med pengar till välgörenhet, speciellt i Bangor som var deras hemstad under många år. Där har de varit med och betalat bland annat en baseballanläggning, renovering av stadsbiblioteket, simbassänger med mera. Paret har också
"The Stephen and Tabitha King Foundation" där folk från ideella föreningar och organisationer i Maine kan söka bidrag för projekt som gynnar samhället, ofta med någon sorts kulturell inriktning. "The Stephen and Tabitha King Foundation" grundades 1986.
Wahlströms
- svenskt förlag som givit ut två Kingböcker i Sverige -
Dödsbädden (1985) och
Varulvens år (1986). År 2000 återutgav Wahlströms Dödsbädden i två volymer:
Jerusalems Lott och andra noveller och
Majsens barn och andra noveller. Wahlströms har även publicerat två antologier som innehåller exklusiva noveller av King,
Svarta syner (1991) och
I nöd och lust (1992).
Wiken
- svenskt förlag som 1991 gav ut
Dödsdansen - en översättning av Kings faktabok
Danse Macabre. Året innan gav Wiken ut Tabitha Kings
Pearls val. Förläggare på förlaget var John-Henri Holmberg.
X-files, The
- "Arkiv X" - amerikansk tv-serie som King gillade så mycket att han skrev ett avsnitt till säsong 5. Avsnittet - "Chinga" - handlar om när Scully åker på semester till Maine (var annars?) och hamnar mitt i en mordhistoria där en docka verkar ligga bakom det hela.
Avsnittet skrev om av X-files-skaparen Chris Carter, vilket King tyckte var helt OK. King har sagt att han hade fler idéer till avsnitt, men det blev bara ett.
Översättare
- fram till och med 2025 års svenska utgivning har 26 olika översättare hjälpt till att ge King en svensk röst. Den tveklöst mest anlitade översättaren är John-Henri Holmberg som har inte mindre än 38 översättningar på sitt samvete. Därefter följer Lennart Olofsson (11 översättningar), Jimmy Hofsö (8 översättningar) och Anders Bellis (6 översättningar). Först att översätta King var Bo G A Ericsson som tog sig an
Carrie och
Varsel.