ARTIKEL

Stephen King 2003

Januari

Året började med en liten "besvikelse" - den novell som King skulle ha med i tidningen "McSweeny's" (och som också senare under våren släpptes i en antologi med namnet "McSweeney's Mammoth Treasury of Thrilling Tales") var inte alls en nya novell. "The Tale of Gray Dick" var ett utdrag ur Wolves of the Calla. Vid denna tidpunkt var det fortfarande oklart om King hade skrivit något annat nytt än The Dark Tower-böckerna.
   Två nya böcker annonserades, den ena var The Dark Tower-konkordansen ("alfabetiskt register till en skrift") "Stephen King's The Dark Tower: A Concordance, volume I" av Robin Firth som skulle komma ut på Simon & Schuster och den andra var en ny version av The Girl who Loved Tom Gordon som Little Simon, Simon & Schusters barnboksförlag, planerar att ge ut som pop-up-bok där varje uppslag vecklar ut sig till en lite mer levande bild.
   TV8 visade dokumentären "Biography: Stephen King - Fear, Fame and Fortune" igen och Donald M Grant sålde Rick Barrys målningar till Black House, samtidigt som vi fick veta att han jobbade med målningar till ett "gift set" med både The Talisman och Black House för Donald M Grant räkning.
   Till den kommande filmatieringen av "The Diary of Ellen Rimbauer" var det bara Tsidii Leloka som återvände som tjänstekvinnan Sukeena. Ellen och John Rimbauer spelades av Lisa Brenner och Steven Brand och Brad Greenquist (Victor Pascow i Pet Sematary) fick en mindre roll.

Februari

När "besvikelsen" om att "The Tale of Gray Dick" inte var en ny novell lagt sig kom en glädjande nyhet. Till en antologi som sätts ihop av deckarförfattaren Ed McBain för utgivning på Tor Books 2004 kommer King att medverka med osläppta novellen "The Things They Left Behind". McBain beskrev den som "absolutely marvelous" i ett uttalande.
   Blev Black House en flopp? En källa i förlagsindustrin påstod i en artikel i Washington Post att flera hundratusentals kopior fick skickas tillbaka till förlaget Random House. Påstående fick lite mer kött på benen när King plötsligt började skicka ut signerade ex av boken helt gratis som kompensation till alla som stått på hans signeringslista som lades ned under hösten.
   Ridley Pearson gav rikliga rapporter från inspelningen av "The Diary of Ellen Rimbauer" på sin hemsida och det kom rapporter om att Secret Window, Secret Garden med Johnny Depp i huvudrollen skulle börja filmas i juli. Samtidigt kom premiären av Dreamcatcher allt närmare och det blev en hårdare marknadsföring på nätet med bland annat två specialsajter.

Mars

Det blev klart att de fyra första The Dark Tower-böckerna skulle komma ut i inbundet format för den stora marknaden sommaren 2004. The Dark Tower-böckerna har tidigare släppts i mycket begränsade inbunda upplagor av Donald M Grant innan den stora marknaden fått möjlighet att köpa den först i "trade paperback" (storpocket) av Plume och i pocket Signet. Inför finalen med de tre sista böckerna började de hända grejer. Det hela handlade om ett unikt samarbeta mellan tre bokförlag - Viking, Donald M Grant och Scribner.
   Först gällde de "nya" inbundna böckerna som alla skulle släppas i juni och en extra intressant grej var det kom fram att The Gunslinger var utökad och redigerad. King förklarade det hela på sin hemsida: "Min tanke var att få The Gunslinger att passa ihop med de nya böckerna och de tre andra tidigare böckerna. Jag ville också skriva om den lite för att bättre på den språkligt sett, eftersom den alltid känts lite annorlunda mot de andra då jag var så ung när jag skrev den. Boken är utökad med kanske 10% (ungefär 35 manuskriptsidor) med förändringar på nästan alla sidor."
   När det gällde sista böckerna var det där Grant och Scribner skulle samarbeta som mest. Grant skulle fortfarande ge ut lyxutgåvor (signerade) medan den upplaga som kallas trade (osignerade) skulle distribueras av Scribner i en betydligt större upplaga än normalt.
   När det gällde ljudböckerna tog Penguin Audiobooks hand om de fyra första och Simon & Schuster Audio de tre sista.
   Strax innan premiären av Dreamcatcher dök det upp förhandsrecensioner som indikerade på att filmen inte hade blivit så bra. Recensionerna pekade på ett omskrivet slut som inte alls följde boken och som fick publiken att vrida sig i skratt. När filmen väl hade premiär blev recensionerna ganska ljumna. King medverkade tillsammans med hela skådespelarensemblen och filmmakarna när det samlades vid en specialtillställning i Westwood, Kalifornien.
   Dollarbabien Night Surf gick att ladda hem på nätet och det kom en hel del filmnyheter. Rob Lowe fick huvudrollen som Ben Mears i den nya miniserien baserad på 'Salem's Lot. "1408" ska bli film med manus och regi av Eli Roth som till Fangoria sa: "King har varit min favoritförfattare sedan jag var gammal nog att läsa böcker, och att få föra över en av hans historier till film är en stor ära". Miramax/Dimension bekräftade att Children of the Corn 8 var på gång och Mick Garris hoppades kunna filma Riding the Bullet i juni. En recension av Garris manus sågades totalt på nätet.
   Asbestos Firestarter nr Z (en specialbunden upplaga av Firestarter på 26 ex, numrerade från A-Z, med aluminiumöverdrag) såldes på eBay för över 108 000 kr. Att Asbestos Firestarter är den dyraste och mest sällsynta Kingboken som finns, borde vara självklart och just detta ex var i absoluta toppskick.
   King undertecknade tillsammans med 146 andra författare ett brev där de inte stödde USA:s krig mot Irak som drog igång i mars.
   Under månaden släpptes Desperation i pocket och Drömfångare i kartonage.
   Michael Jeter (Eduard Delacroix i The Green Mile) avled den 30 mars.

April

Hjärtan i Atlantis släpptes i pocket och de första bilderna på omslaget till Wolves of the Calla dök upp på nätet. Något mer som dök upp var information om en ny dollar baby, baserad på "The Man Who Loved Flowers", som ska komma först om ett par år: "I figured if I'm going to start off with a narrative film, it might as well be a Stephen King film" sa regissören Justin Zimmerman. Joe Harris, regissör till den kommande åttonde Children of the Corn-filmen, sa så här: "I'm going to make a dedicated, valiant attempt [to save the series]. Rest assured, the spirit of the first film and the original King story will be there. I want to make scary movies. The kind we don't see anymore."
   Följeslagarna firade 5 år med ett specialutskick den 20/4!

Maj

"The Complete Guide to the Works of Stephen King" - en enorm referensbok om Kings samliga verk i CD-ROM-format släpptes. Precis innan CD:n skulle släppas kom författarna med en riktig bomb i ett pressmeddelande: de hade nämligen hittat två tills dess hitills okända Kinghistorier.
   Den första - "Codename: Mousetrap" - publicerades i Kings high school-tidning "The drum" 1965. En lärarinna hittade novellen 2001 när hon rensade bland papper i samband med pensioneringen. Tidningen såldes på eBay till samlaren Kenny Johnson. På något vis fick Betts Bookstore-ägaren Stuart Tinker veta om storyn och berättade den för en av "The Complete Guide..."-författarna som nu fått historien beskriven av Johnson.
   Den andra - "The 43rd Dream" - publicerades också i "The drum" den 29/1 1966. En annan samlare - Bob Jackson - köpte tidningen av samma lärarinna och beskriver historien som en surrealistisk beskrivning av berättarens dröm med några mycket intressanta detaljer som går igen i Kings senare verk.
   Två tunga namn anslöt sig till 'Salem's Lot-ensemblen - Donald Sutherland som Straker och Rutger Hauer som Barlow. Samtidigt fick vi veta att en animerad skräckserie med namnet Creepshow ämnad för målgruppen 12-17 år utvecklades av kanadensiska YTV. Och som inte det var nog kom det uppgifter om en "Special edition" Christine var på gång med nyinspelade kommentarer och intervjuer.
   Det ryktades om en uppföljare till The Running Man med basketstjärnan Dennis Rodman i huvudrollen. Rodman ska spela en idrottsstjärna som blir falskt anklagad för att ha mördat en kollega. Som straff skickas han till en game show... Produktionsstart i augusti och beräknad biopremiär under sista kvartalet 2004, enligt ryktet.
   Stephen Kings officiella hemsida uppdaterades ordentligt med ny layout och ett matigare innehåll. Författarna till "The Complete Guide to the Works of Stephen King" bidrog med lite av sin information.
   En separat webplats tillägnad The Dark Tower-serien öppnades också med bland annat ett kort utdrag ut ljudboken Wolves of the Calla som King läser plus några illustrationer ur boken och Song of Susannah.
   "The Diary of Ellen Rimbauer" visades på ABC och recensionerna var inte direkt positiva.
   King intervjuades på amazon.com angående The Dark Tower-böckerna och avslöjade bland annat att han hade skrivit in sig själv i serien vilket blev det stora diskussionsämnet bland Kingläsarna strax därpå.

Juni

Om en Buick 8 (From a Buick 8) gavs ut mitt i månaden av Bra Böcker. Ungefär samtidigt släpptes första säsongen av The Dead Zone i en DVD-box om fyra skivor i USA.
   Det kom mer info om The Running Man 2. Enligt manuset skulle Ben Richards (Arnold Schwarzeneggers karaktär i första filmen) vara med i en miniroll, men om Arnold kan övertalas till att vara med i filmen är mycket oklart.
   Stephen King fick fina priset "The Bram Stoker Award for Lifetime Achievement" när HWA (Horror Writer's Association) delade ut "The Bram Stoker Awards for Superior Achievement" i juni. Priset är givetvis det allra prestigefylldaste av alla utmärkelser som delades ut, och delas endast ut till författare som är minst 60 år gamla eller som har blivit publicerade i minst 35 år. I år delades priset ut till Stephen King och författaren Jerry Williamson.

Juli

"Stephen King's The Dark Tower: A Concordance, Volume I" släpptes efter en liten försening. King publicerade två nya texter, en essä med titeln "America the Literate" i branschtidningen Book Magazine, och nya novellen "Harvey's Dream" i The New Yorker.
   Vi fick också veta att King skrivit ytterligare en ny novell till novellsamlingen "Borderlands 5". "Stationary Bike" hette den.
   En kortfilm baserad på "Luckey Quarter" speades in i Las Vegas under juli. Det var en riktig independentfilm där all vinst gick till välgörande ändamål.
   Den första ARC:en på Wolves of the Calla såldes på eBay för 455 dollar.

Augusti

Innehållsförteckningen till Wolves of the Calla blev officiell då någon hade fotograferat av den från sin ARC. Bernie Wrightson fick i uppgift att göra ett nytt omslag till pocketutgåvan då förlaget inte ville ha någon av de befintliga illustrationerna.
   King debuterade den åttonde augusti som krönikör i tidningen Entertainment Weekly där han regelbundet kommenterar aktuellt i populärkulturen i kolumnen "The Pop of King". Entertainment Weekly lade upp Kings handskrivna recension av den senaste Harry Potter-boken på sin hemsida. Både "The Pop of King" och recensionen finns på Följeslagarnas hemsida.
   Remaken av Carrie som visades på amerikansk TV i november 2003 släpptes på DVD. En 24 minuter lång kortfilm, troligen en dollar baby, baserad på Kings novell "Autopsy Room Four" hade premiär på Rhode Island Film Festival. Inspelningarna av Kingdom Hospital, Kings version av Lars von Triers "Riket", inledes.
   Följeslagarna fick en ny hemsida på adressen foljeslagarna.com

September

Stephen King bidrog med en liten lista i tidningen Book Magazine gällande hans fem favoritfilmer de senaste två åren och de var i tur och ordning "Wrong Turn", "The Good Thief", "Spellbound", "Dark Blue" och "The Quiet American".
   Producenten till nyfilmatiseringen av 'Salem's Lot lovade att invånarna i den australiensiska staden Creswick skulle få se serien före alla andra lagom till jul, som tack för att de ställt upp och förvandlat sin stad till en snöig amerikansk småstad.
   Secret Window, Secret Garden med Johnny Depp i huvudrollen började filmas i mitten av september för en planerad biopremiär i juni 2004.
   Bra Böcker bekräftat att översättningen av Black House kommer under försommaren 2004 tillsammans med en ny utgåva av Talismanen.
   Indikationer på en planerad ny filmatisering av Christine för NBC kom fram då originalfilmens producent Richard Kobritz skickat in en stämningsansökan eftersom han utelämnats från förhandlingarna kring NBC-remaken.
   Det blev känt att King, som den 21:e fyllde 56 år, skulle få priset "distinguished contribution to American letters" av National Book Awards i november.
   Skådespelaren John Ritter, som gjorde rollen som den vuxne Ben Hanscom i Stephen King's It avlided hastigt vid 54 års ålder under månaden.
   Dreamcatcher släpptes på DVD i USA.

Oktober

De första bilderna från inspelningen av Kingdom Hospital dök upp på nätet samtidigt som det rapporterades att en tie-in bok (precis som "The Diary of Ellen Rimbauer") ska komma i samband med serien. Boken "The Journals of Eleanor Druse: My Investigation of the Kingdom Hospital Incident" ska föreställa vara skriven av karaktären Eleanore Druse. En DVD-box med hela säsongen ska enligt uppgift släppas i juni 2004.
   Mick Garris fick klartecken att köra igång med inspelningen av Riding the Bullet och rollbesatte snabbt filmen. I de större huvudrollerna återfinns Jonathan Jackson (som Alan Parker) och David Arquette (som George Staub). Garris försökte förgäves få in King i en cameo och när inte det gick försökte han få George A. Romero att göra samma roll, men till slut blev det Matt Frewer som gjorde rollen.
   Filmatiseringen av "The Diary of Ellen Rimbauer" släpptes på DVD med kommentarer som enda bonusmaterial. Cemetary Dance gav ut diktsamlingen "The Devil's Wine", där sex tidiga dikter av King var med. Dikterna är: "The Dark Man", "Donovan's Brain", "The Hardcase Speaks", "Harrison State Park '68", "Silence", "In the key-chords of dawn..."
   Det kom information om en ny DVD-utgåva av The Shawshank Redemption med 48 minutersdokumentären "Shawshank: The Redeeming Feature" som nytt tillägg, och The Talisman/Black House gift set släpptes. Det är en exklusiv utgåva från Grant där båda böckerna samlats i ett och samma slipcase. Böckerna är illustrerade av Rick Harris och illustrationerna i The Talisman är helt nya. Böckerna är signerade av Rick och Peter Straub, men inte av Stephen King.
   King meddelade att han inte hade tid att undervisa skolungdomar via Internet för tillfället. Undervisning är en planerad del i ett skolprogram där elever i Maine fått laptops att arbeta med i skolan. Enligt Kings schema är hösten 2004 mer lämplig för detta.
   Den sista oktober höll King ett föredrag under ett evenemang på Burns Film Center i Pleasantville, New York där filmen Cujo också visades.

November

Vissa delar av kultureliten i USA tyckte att det var skandal att King skulle få priset "distinguished contribution to American letters" av National Book Awards. King bemötte kritiken i ett uppskattat tacktal när han väl fick priset, vilket bestod av en medalj och 10 000 dollar som King gav tillbaka till National Book Awards till deras satsning på ungdomen.
   En ny Kingnovell - "Rest stop" - dök upp i tidningen Esquire. En ny bok om Kings filmade verk - "Hollywood's Stephen King", skriven av Anthony Magistrale kom också ut, precis som Wolves of the Calla somsläpptes den 4/11. Omslaget till Grants begränsade upplaga dök upp på nätet och var givetvis lite snyggare. I samma veva blev Stephen King "virtual host" på sin hemsida, vilket lät roligare än vad det var.
   Filmnyheterna duggade tätt - George Romero bekräftade i en intervju att han fortfarande har för avsikt att göra The Girl who Loved Tom Gordon. Ett problem med filmatiseringen har varit att filmbolagen inte tyckt det varit en typisk King eller en typisk Romero. Premiären på Secret Window (vilket är den slutliga titeln på filmen) spikades till 23:e april 2004 efter lite velande fram och tillbaka. Velande var det angående filmatiseringen av "1408" för i mars var det Eli Roth som skulle skriva och regissera den, men nu kom nya uppgifter om att Dimension Films köpt rättigheterna, Matt Greenberg ska skriva manus och Lorenzo di Bonaventura producera. Om Eli Roth fortfarande är regissör är okänt. Slutligen hände det äntligen någont med filmatiseringen av The Talisman. Ryskfödda regissören Vadim Perelman ska göra filmen för DreamWorks. Slutvelat? Vi hoppas så.
   Rocky Wood, David Rawsthorne och Norma Blackburn, författarna till CD-boken "The Complete Guide to the Works of Stephen King" skrev kontrakt med Cemetery Dance Productions för en bok med titeln "The Guide to the Unpublished Stephen King". Boken ska gå in i ännu djupare detalj angående Kings opublicerade verk. Både limited edtions och vanliga upplagor ska komma av boken till sommaren 2004.
   Svenska TV3 började hastigt och lustigt att visa The Dead Zone på de tidiga lördagskvällarna.
   Jonathan Brandis (den unge Bill Denbrough i Stephen King's It) begick självmord den 12 november.

December

Strax innan King åkte till New York för att ta emot priset från National Book Awards diagnostiserades han med lunginflammation. Lunginflammationen förvärrades när King kom tillbaka till Bangor och han lades in på sjukhus. Först strax innan jul, efter flera veckor på sjukhuset skrevs King ut. Under tiden genomgick han en operation för att tömma lungorna på vätska. Den allvarliga lunginflammationen är sannolikt kopplad till de skador King drog på sig när han blev påkörd sommaren 1999 och då en lunga kollapsade.
   Enligt nättidningen Bloody Disgusting ska Silver Bullit 2 och Pet Sematary 3 vara på gång, den första med King som konsult, vilket verkar osannolikt. Något som är mer sannolikt är att King medverkar i filmatiseringen av Desperation som nu kommer att bli av. Det blir en tretimmarsadaption för ABC med Mick Garris som regissör efter Kings manus. Produktionen beräknas starta våren 2004.
   TV4 visade Rose Red under tre fredagar under titeln Skräckens Hus.
   Omslaget till Song of Susannah dök upp på nätet samtidigt som vi fick veta att Michael Whelan var klar med illustrationerna till den sista The Dark Tower-boken. Arbetet har tagit ungefär ett år att färdigställa och det blir 13 målningar (i färg) och 20 svartvita illustrationer i boken.
Först publicerad i Följeslagarna #181 - 2003-12-30
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

STEPHEN KING-BIOGRAFI

Stephen Kings egna historia är minst lika intressant som hans böcker. Vi har sammanfattat hans uppväxt fram till debutromanen Carrie (1974) i en kort men intressant biografi.
Till biografin

STEPHEN KING-ABC

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som "Vad är en ARC? Vad är sanningen om Richard Bachman? Finns Derry och Castle Rock?", samt listar personer, platser och saker.
Till King-ABC