ARTIKEL

Stephen King 2006

BÖCKER

Del 1: There is a reason ”cell” rhymes with ”hell”…

Året började stenhårt med att King släppte ut Cell den 24/1. Det här var en hastigt uppkommen bok som återgav tempot den skrevs i. Vi kastades rätt in i en våldsam historia där en signal sändes ut via mobiltelefonnätet och förvandlade alla som hörde den till zombies…
   Boken marknadsfördes ganska hårt med bland annat en specialgjord hemsida på adressen cellthebook.com. Sidan är nu ”officiellt” borta, men kan ändå nås på http://cellthebook.com/index2.htm. När den fanns i full styrka kunde man tanka hem lite saker till sin mobil och även lyssna på en 25 minuter lång mp3-fil där King berättade lite om bakgrunden till boken etc. Den filen finns i vårt filarkiv på hemsidan.
   Cell nominerades i kategorin "Science Fiction/Fantasy/Horror" för priset Quills - ett pris som folket röstar fram. Övriga nominerade i samma kategori var "A Breath of Snow and Ashes" av Diana Gabaldon, "A Feast for Crows" av George R. R. Martin, "Labyrinth" av Kate Mosse och "The Stolen Child" av Keith Donohue, och det var ”A Breath of Snow and Ashes” som tog hem priset i kategorin.

Del 2: Kings kanske bästa bok

Kings andra bok 2006 var Cell:s raka motsats. Där Cell var en febrig och renodlad skräckhistoria, var Lisey's Story en betydligt djupare karaktärsdriven bok om sorg och äktenskapets interna språk, givetvis med en lätt övernaturlig touch. King benämnde den snabbt som en av sina bästa böcker, kanske den bästa. Vi hade redan fått ta del av ett utdrag under 2005 och i slutet på Cell fanns de 12 första sidorna handskrivna av King.
   Scribner inledde en enorm marknadsföringskampanj där boken tidigt fanns tillgänglig för både andra författare och recensenter. Kings fans pressade moderatorn på hans hemsida på detaljer och hon släppte ifrån sig en rad i efterhand stundtals märkliga kommentarer.
   Först sa hon: ”Jag är bara halvvägs in i den. Det blir skräck med mysterier, spöken och monster, och den är The Dark Tower-relaterad.” Det sista visade sig vara en högst personlig tolkning, för inte var Lisey's Story direkt besläktad med Kings magnum opus.
   Sen skrev hon: ”’Lisey's Story handlar om kreativitetens källor, galenskapens frestelser och kärlekens hemliga språk’ – i översättning betyder det att en kvinna får tillbaka minnen av hennes mans mörka sida när hon går igenom hans saker efter hans död.”
   Slutligen blev det: ”I mina ord: en författares änka (Lisey Landon) går igenom hans papper två år efter hans död och kontaktas av en ganska otäck figur som vill komma åt Scott Landons opublicerade verk. När Lisey hanterar den här figuren och sin katatoniska syster börjar hon minnas saker om sin mans mörka sida som hon förträngt”.
   King marknadsförde boken genom att åka på en turné i USA och England, något som vi uppmärksammade rejält, och i en rad intervjuer. Många ville få det att framstå som det var sin fru King skrev om, men King dementerade tankarna om att han och Tabitha var Scott och Lisey, även om detaljer ur boken direkt var plockade ur hans eget liv.

Del 3: Bästa svenska året sedan 1988

2006 blev ett minnesvärt år för svenska King-läsare då inte mindre än fyra titlar kom ut. Detta år slås bara av 1988 då fem titlar släpptes. Förutom de två första delarna i Det mörka tornet-serien kom samlingen Everything's Eventual ut under namnet Allt kan hända, men det som var mest förvånande och samtidigt glädjande var att Cell kom ut under namnet Signal redan till hösten, lite drygt ett halvår efter att den släpptes på engelska. Aldrig tidigare han en King-bok översatts och givits ut så snabbt i Sverige, vilket helt klart skriver in 2006 i historieböckerna.
   Under 2007 väntar ytterligare två delar i Det mörka tornet, men så vitt vi vet ingen övrig King-bok. Lisey's Story får enligt våra uppgifter vänta till 2008.

Del 4: Seg drömsekreterare

Ett av 2005:s överraskande triumfkort var novellsamlingen The Secretary of Dreams som annonserades av Cemetary Dance mot slutet av året. Grejen med den var att det skulle vara en tecknad novellsamling där texten till några utvalda King-noveller skulle återges i sin helhet till bilder av Glenn Chadbourne. The Secretary of Dreams skulle tillsammans med The Dark Tower Comic göra 2006 till det stora tecknade King-året.
   Nu blev det inte riktigt så. ”Volume one”, med novellerna "The Road Virus Heads North", "Uncle Otto´s Truck", "The Rainy Season", "The Reach", "Jerusalem´s Lot" och "Home Delivery" hann knappt komma ut under 2006, i – får man säga – vanlig Cemetary Dance-anda. Det lilla entusiastiska förlaget har en tendens att dra ut på sina släpp.
   Under året passerade The Secretary of Dreams – Volume one ett par olika skeden. Medan King korrekturläste boken passade Chadbourne på att förbättra några av teckningarna och gjorde dem ännu mer detaljerade. För att bilderna skulle komma till sin rätt beslutade de att de beskurna sidorna skulle vara i måttet 9x12 tum, det vill säga ca 23x30 cm (lite större än ett A4), vilket är ganska stort för att vara en bok. Det slutgiltiga sidantalet stannade på 281 sidor.
   I augusti kom de första bilderna på ARC:en med texten ”Publication date August 2006”, men det var först den 11/12 som boken officiellt släpptes i USA. I samma veva blev novellerna till ”Volume two” offentliga: ”The Monkey”, “Gray Matter”, “Nona”, “Strawberry Spring”, “One for the Road” och “In the Deathroom”.

Del 5: King mest spännande projekt

En av 2005:s sista nyheter var att The Dark Tower Comic sköts fram till 2007. Den ursprungliga tanken med publiceringsstart i april 2006 bromsades upp av King som tyckte att projektet skulle få rum att andas lite med tanke på hur omfattande det var. ”Jag har så mycket annat på gång 2006 /…/ Marvel-serien kommer att bli kanon, och jag vill ha tid att njuta av den”, avslutade King sitt officiella uttalande.
   Att det var King som drog i bromsen är ändå lite förvånande då hans direkta del i projektet är förhållandevis litet. King fungerar som ett övervakande öga medan Robin Firth ansvarar för historierna, Peter David skriver manusen, Jae Lee tecknar och Richard Isanove färglägger serien.
   I en intervju för Lilja’s Library förklarade Robin Firth upplägget i detalj. Det handlar om 30 tidningar uppdelade på fem kapitel. Det första kapitlet består av sju tidningar och återberättar Wizard & Glass i något nedskuren version. Resten av kapitlen kommer att ta upp vad som händer när Roland lämnar Hambry fram till Gileads fall, alltså sådant som inte berättats i böckerna. Ett kapitel kommer att bestå av fem tidningar och de övriga av sex. Varje tidning kommer att vara ca 25 sidor lång.
   Det var vad Robin sa då, i februari. Sedan dess har upplägget förändrats en aning, till exempel kommer tidningarna att vara 48 sidor tjocka (vilket betyder att vi i slutändan har 1440 sidor tecknad The Dark Tower att se fram emot när serien är komplett!).
   Det första kapitlet har fått namnet The Gunslinger Born och kommet alltså att återge Rolands ungdom som berättad i The Gunslinger och Wizard & Glass. Serien kommer också att ta till vara på The Dark Tower:s helhet på så sätt att vissa karaktärer kommer att introduceras tidigare än vad vi är vana med. Till exempel kommer The Crimson King att dyka upp rätt tidigt i serien.
   Det första numret kommer 7/2 och sedan fortsätter publiceringen med ett nytt nummer per månad i två och ett halvt år, med inbundna kompletta volymer av varje kapitel efter avslutad kapitelpublicering. För att hänga med i svängarna har Marvel lanserat en blogg med seriens redaktör Nicole Boose:
http://marvel.com/blogs/Nicole_Boose/
   The Dark Tower Comic är helt klart ett av de mest spännande King-projekt vi sett på senare tid. Inget snack om saken.

Del 6: Nya limited editions

Två nya, kommande limited editions presenterades under 2006, men i ärlighetens namn hann det komma två böcker i begränsad upplaga även om de officiellt inte riktigt kan kallas för limited editions.
   Hodder & Stoughton släppte ett väldigt exklusivt förhandsex av Lisey's Story till 100 recensenter. Boken var sobert svart i ett svart traycase av hårdpapp, och i USA kom det en annan exklusiv utgåva av boken. Quality Paperback Books släppte en utgåva för sina medlemmar. Boken var en helt klart tjusigare variant av den vanliga amerikanska boken med slipcase, ett fastsytt bokmärke och fyrfärgstryck på pärmarnas insidor.
   Åter till de kommande böckerna. Inför tioårsjubileumet av The Green Mile kommer Subteranean Press med en limited edition i tre olika utföranden. Boken kommer att bestå av sex stycken inbundna volymer som samlas i ett slipcase (fodral) eller traycase (låda). Mark Geyer som gjorde omslagen till originalutgåvorna 1996 kommer att bidra med över 60 nya illustrationer till böckerna.
   De tre olika utförandena är:
   - Gift: 2000 osignerade set, bundna i tyg, i slipcase.
   - Limited: 148 signerade och numrerade set, bundna i läder och tyg, i slipcase.
   - Lettered: 52 signerade set, med en av originalteckningarna inmonterad i traycaset.
   Alla som köpte de signerade böckerna erbjöds få sitt namn i den. Detta erbjudande var dock inte så fantastiskt som det verkade – sist i del sex kommer en lista med namn på andra fångar som dött i Old Sparky att listas och det är där man kan få med sitt namn.
   Boken är ännu inte släppt, och med tanke på att tioårsjubileumet var 2006 så missade de den högtiden.
   Den andra boken som kommer i limited edition är The Colorado Kid. Det är engelska PS Publishing som släpper boken i mars, och de har gått till nästan överdrift med antalet utföranden boken kommer i. Från början var det 12, men nu ser det ut som det blir 13 där den trettonde är riktigt unik.
   Anledningen till att det blivit så många utföranden är att de anlitat tre olika illustratörer att göra omslag och teckningar till böckerna. Upplägget är enligt följande:
   - Inbunden bok, osignerad: 3 333 ex illustrerade av Edward Miller, 3 333 ex illustrerade av J.K. Potter och 3 334 ex illustrerade av Glenn Chadbourne.
   - Inbunden bok, signerad av illustratören: 333 Edward Miller, 333 J.K. Potter och 334 av Glenn Chadbourne.
   - Inbunden bok i slipcase, signerad av illustratören och Stephen King: 150 Edward Miller, 150 J.K. Potter och 150 Glenn Chadbourne.
   - Läderbunden bok med förgylda kanter i traycase, signerad av King och alla tre illustratörerna. 33 Edward Miller, 33 J.K. Potter och 33 Glenn Chadbourne.
   Och så den riktigt unika boken:
   - Läderbunden bok med förgylda kanter i traycase, detaljer okända, 1 ex.
   Boken kommer att auktioneras ut på förlagets hemsida och pengarna går till Macular Degeneration Foundation. Kul idé – ett verkligen unikt exemplar!

Del 7: Nya noveller

Under året bekräftade Kings moderator att han hade jobbat mycket med noveller men trots det var det bara två som såg dagens ljus. Redan i januari läste King en ny novell med namnet ”Willa” under evenemanget ”An evening with Stephen King” i St Petersburg, Florida. Då var inga publiceringsdetaljer kända men i slutet av året publicerades novellen i Playboy med beskrivningen: ”När ett tåg spårar ur lämnas passagerarna ute i ingenstans, där de snabbt inser att ingenstans är någonstans de helst inte bör vara.”
   King berättade vid uppläsningen i januari att han hade utgått från novellens sista scen när han skrev den. Vi recenserade novellen i utskick #220.
   I mars var det dags för ytterligare ett framträdande vid Florida State University där King faktiskt hoppade in som reserv för Pulitzerprisvinnaren Richard Russo. Den här gången läste han en novell med namnet ”Memory”. Ursprunget till den plockades från Kings liv, och speciellt den där jobbiga bilolyckan från 1999.
”Sju minuter ur mitt minne brändes bort för gott när vanen körde in i mig. Jag fick tillbaka ett om hur killen kom körande över kullen mot mig. Det är som ett korallrev i havet. Jag vet inte om historien är bra, men va fan – jag gillar den!”
   Ej heller vid detta tillfälle det känt om novellen skulle publiceras eller inte, men berättelsen om byggherren Edgar Freemantle som efter en olycka får lära sig att leva på nytt och inse vikten av minnen publicerades några månader senare i magasinboken Tinhouse, och recenserades i utskick #216.
   Kort därefter kom det fram att novellen i själva verket var ett utdrag ur en kommande King-bok.

Del 8: Minnen av Florida

”Memory”-novellen som mottogs med stående ovationer när King läst den offentligt för första gången vid Florida State University, var i själva verket ett utdrag från vad som kommer att bli nästa King-bok Duma Key.
   Det är den Florida-bok som King pratat om under ett par år och som han i januari inför publiken i St Peterburg, Florida bekräftade var på gång: ”Man måste få lite känsla för platsen. Vi har bott härnere hälften av året sedan 1998. Jag tror jag har en idé till en bok”.
   Det var i en intervju i The Paris Review i september som King avslöjade titeln och att den handlar om Edgar Freemantle som förlorar en arm i en olycka och får paranormala symptomer relaterade till hans fantomkänslor. Just då höll King på med vissa justeringar. I en essä för Washington Post skrev han: ”Det finns en docka som heter Noveen i Duma Key, och jag vet inte riktigt vad som är grejen med den än. Jag behöver ett besök av min musa för jag har kört fast.”
   Senast vi hörde något om boken var när Kings moderator berättade att det första utkastet var 835 manussidor långt och att King skrivit boken mellan februari och oktober. Detta blir troligen 2007 års höstbok från King.

Del 9: Liket lever

Innan dess är det sannolikt att alter egot Richard Bachman släpper sin sjunde bok: Blaze. Detta är egentligen en opublicerad King-bok från 1973. När King skulle följa upp Carrie presenterade han Blaze och Second Coming för sin redaktör. Redaktören valde Second Coming som döptes om till 'Salem's lot och Blaze förpassades till byrålådan för att plockas fram drygt 30 år senare.
   Redan under förra året sa Kings moderator att han hade plockat fram Blaze för att titta på den, men inte kommit någonstans med den då. Kanske var King tvungen att ta på Bachman-mössan för att boken skulle vakna till liv?
   Det var under framträdandet i Battersea Park Event Arena, London som King avslöjade att det var en ny Bachman-bok på gång, och sedermera att det var Blaze. Kings moderator bekräftade allt: "Många har frågat efter mer information om publiceringen av Blaze efter att Steve pratat om den på sin senaste Lisey's Story-turné. Det är en ny Bachman-roman som han nyligen återupptäckte. Originalmanuset till Blaze var på 173 sidor och skrevs 1973. Han har skrivit om de första 100 sidorna, då det behövdes anpassas mer till nutiden då de gamla 1973-referenserna inte fungerade längre. Han hoppas att bli klar med den lagom till årets slut. Inget kontrakt om publicering har skrivits under än, men han är säker på att det sker snart."
   Strax innan jul tog King på sig tomteluvan och berättade i ett uttalande på hemsidan att han hoppas att boken ska publiceras under 2007 och att alla royalties ska gå till The Haven Foundation, och så gav han oss en tidig julklapp i form av de två första kapitlen:
http://www.stephenking.com/assets/blaze_chapters_1_and_2.pdf
   Med lite tur kommer boken redan under våren.

Del 10: Always more tales…

Duma Key och Blaze är två titlar som vi vet kommer, men King har hintat om mer. Dels har han vi upprepade tillfällen bekräftat att det ska bli en tredje del i The Talisman-serien. I oktober, under de amerikanska framträdandena för Lisey's Story sa han att Peter Straub och han hade pratat om boken och King såg framför sig en historia i ”24”-stil där Jack (som i slutet på Black House låg döende i vår värld, men tog sig över till Territorierna) måste återvända till vår värld, men inom en viss tid eftersom hans tid är begränsad.
   Vidare har King berättat under olika framträdanden om idéer han har i bakhuvudet. Han påstår att han börjat skriva ytterligare en hårdkokt deckarhistoria, men det finns även andra idéer på lager.
   Under ”An evening with Harry, Carrie and Garp” berättade King om en mental bild han fått av en person som träffar en kvinna han inte sett på 20 år, och hon ser exakt likadan ut som då med undantaget att hon är mycket större. Inte tjockare eller längre, utan bara större. När han berättade det sa King att han håller på att fundera ut vad som kan ha orsakat det.
   Och under ett Lisey's Story-framträdande kom en betydligt mer våldsam idé fram. Ett par kör längs motorvägen sent på natten. De stannar till vid en rastplats och frun ber mannen att gå in och köpa en dricka åt henne. När mannen går över parkeringsplatsen kommer en annan man ut ur den enda bilen som står parkerad där fram med en karta. Han frågar efter vägen och när den första mannen böjer sig fram för att titta på kartan blir han skjuten i huvudet av den andra mannen. Ytterligare en man har under tiden cirkulerat kring bilen och siktar en pistol mot frun. Kartmannen kommer fram och tar parets baby från baksätet och säger ”Du måste göra exakt vad vi säger annars kommer vi om 24 timmar stoppa in din baby i mikrovågsugnen och vrida på.”. King beskrev frun som en ”perfekt styrd missil”.
   Huruvida detta blir böcker, noveller eller ingenting alls får 2007 berätta för oss.

FILMER

Del 1: Desperat kamp mot TV-bolaget

Under 2006 kom det ingen ny King-film på bio, men däremot två stycken uppmärksammade TV-produktioner. Först ut var Desperation, tretimmars TV-film som faktiskt var klar för visning redan i november 2005 men som sköts fram till den 18/5 och sedermera 23/5 som skulle vara ”ett bättre datum”, enligt ABC.
   ”Bättre datum” var en lätt överdrift då filmen visades exakt samtidigt som finalen i det omåttligt populära ”American idol” i en annan kanal. Desperation fick finna sig i 7,5 miljoner tittare när ”American idol” hade 30 miljoner.
   King var inte helt nöjd över denna tablåplacering för vad han tyckte var ”troligen den bästa TV-film baserad på mina verk” och stötte fram ett magsurt, men underhållande uttalande på sin hemsida där han syrligt kommenterade sina ”vänner på ABC” och varnade de som valde ”American idol” för sina ”märkliga krafter”: ”Jag kommer att veta om ni ser ’American idol’ och om ni råkar ut för något illa, så är det ert eget fel”.
   Trots blandad kritik blev Desperation Emmynominerad i två tekniska kategorier: ”Art Direction for a Miniseries, or Movie” och ”Sound Editing for a Miniseries, Movie or a Special”. Några priser blev det inte.
   ABC:s klumpighet visade sig vara förödande eftersom det troligen inte blir något mer samarbete mellan ABC och paret King/Garris. Mick Garris berättade sanningen i en intervju:
   ”Desperation gick jättedåligt. ABC gjorde inte ett dugg för den. Sedan Disney köpte dem är de verkligen ett helt annat bolag än när vi gjorde The Stand och The Shining. Då var de entusiastiska, den här gången satte de upp oss samtidigt som sista ’American Idol’ och de gjorde ingen reklam alls. När vi gjorde The Stand och The Shining kunde man se reklam på bussar och överallt flera månader i förväg, reklam i radio och TV – allting. Med Desperation – ett tretimmars film som kostade dem 12 miljoner dollar, vilket är mycket pengar för en TV-film, gjorde de ingenting. Det gick så långt att jag och King inte vill jobba med dem mer”.
   Den 29/8 släpptes Desperation på region 1-DVD. Det ryktades om att filmen skulle komma i en "directors cut" på DVD men så var inte fallet. Filmen presenterades i 16:9 med 5.1-ljud och bland extramaterialet fanns en intervju med King, kommentarspår med Garris och en making of-film.

Del 2: Mardrömmar åtta gånger om

Det andra TV-projektet var episodserien Nightmares & Dreamscapes som visades på TNT två avsnitt i stöten under fyra veckormed start den 12/7. Serien bestod av åtta entimmesfilmer baserade på noveller av King, de flesta plockade från novellsamlingen med samma namn.
   Det var varierande kvalitet på filmerna men projektet måste ändå ses om lyckat. Filmen ”Battleground” stod ut då den dels visades helt utan reklamavbrott och dels helt saknade repliker. Idag är det oklart om det kan tänkas bli en fortsättning – upplägget känns helt klart väl fungerande.
   Lagom till Halloween – 24/10 – släpptes serien i 3xDVD-box med extramaterial som Interviews With the Series Stars, "Behind the Drama of Nightmares & Dreamscapes from the Stories of Stephen King", "From the Mind of Stephen King", "Page To Picture", "The Inside Look" och "Battleground: Special Effects" making-of featurette

Del 3: Dimman kommer närmare

Efter många års väntan är det äntligen dags för The Mist under 2007. Frank Darabont har under året som gått jobbat med manuset och första kommentaren till det kom i förbifarten av Ain’t It Cools Harry Knowles som kort och gott kallade det ”amazing”.
   Thomas Jane (Dreamcatcher, ”The punisher”) kommer att göra huvudrollen i filmen. Han har vid upprepade filmer pratat om den i intervjuer, och även Frank Darabont gjorde offentliga uttalanden:
   ”[The Mist] är ett projekt jag och Stephen King pratat om att göra ihop i nästan 20 år nu, ända sedan jag först lärde känna honom. Faktum är att det nästan blev mitt första regijobb för många år sedan, men jag blev snobbig och gjorde The Shawshank Redemption istället. Men The Mist försvann aldrig – den har legat där och ropat på mig under en lång, lång tid… och nu är det dags att svara, det är dags att köra hårt och göra en otäck liten karaktärsdriven skräckfilm som känns i magen.”
   Produktionen beräknas starta i februari.

Del 4: Talismanen kommer närmare

The Talisman har varit på gång ungefär lika länge som The Mist och genomgått så många stadier att det nästan är löjligt om man tittar tillbaka på det, men nu har vi kommit närmare målet.
   I början av året såg det dystert ut. Frank Marshall från DreamWorks sa att The Talisman låg i byrålådan utan några speciella planer, men om de fick för sig att göra den så hade de fortfarande rättigheterna. Fram mot sommaren kom ett ytterst märkligt rykte om att Michael J Fox var aktuell för en roll.
   Men den stora nyhetstrumman dånade ut nyheten om att The Talisman skulle bli en sextimmars miniserie för TNT med sådan kraft att det till och med nådde svenska medier. Sommaren 2008 är det tänkt att serien ska visas och Ehren Krueger har åter igen fått förtroendet att skriva manuset. Krueger skrev för ett par år sedan ett manus till när boken var tänkt att bli en tvåtimmarsfilm, som stympade ned Kings och Straubs bok till småflisor, men nu säger han i en färsk intervju att manuset ska arbetas om och många av scenerna som försvann ska komma tillbaka.
   Tur det!

Del 5: Always more movies…

Kort efter att Cell publicerades såldes filmrättigheterna till Dimension och hamnade i händerna på Eli Roth (”Hostel”). Som fans av varandra är kombinationen Roth/King redan på förhand lyckad. "Jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Det var en så fräck skräckhistoria och en smart variant på zombietemat", kommenterade Roth boken.
   Roth berättade snabbt att han avsåg att göra sin egen film och inte försöka göra någon direkt översättning av boken till filmduken, då han ser böcker och filmer som två skilda saker. Hans vision av Cell var helt tydlig: ”Det kommer att bli en fullskalig apokalyptisk zombiefilm med stor budget. /.../ Det kommer att bli våld och blod, jag vill göra den riktigt, riktigt sjuk. Men jag vill utöka historien till en världsomtäckande händelse. Jag vill inte bara se vad som händer i en liten stad utan jag vill se folk bli galna i hela världen och helt enkelt se slutet på civilisationen”.
   På en fråga från TVGuide.com om vad som tilltalade honom i historien svarade Roth: ”Jag älskar zombiefilmer och jag älskar skräckfilmer som har någon sorts social kommentar i sig. När man läser boken får man känslan av att Stephen King har blivit vansinnig på alla mobiltelefonanvändare. Jag tycker att det är en smart modern idé att förvandla alla med mobiltelefoner till vansinniga mördare. Jag har alltid velat göra en apokalyptisk film, en zombiefilm och en Stephen King-film”.
   Cell kommer att börja filmas under våren.

Del 6: Vad som komma skall, eller inte

TV-serien The Dead Zone tuffar vidare och sommaren 2007 kommer den sjätte säsongen att visas på USA Network. Serien har hållit på i 5-6 år nu och haft sina med och motgångar. Den femte säsongen fick lite extra skjuts av serien ”The 4400”, vilket gjorde att USA Network beställde mer avsnitt. Under året släpptes säsong 4 på region 1-DVD, ungefär samtidigt som den femte säsongen visades.
   1408, filmen baserad på King novell med samma namn och regisserad av Mikael Håfström (”Ondskan”) är just nu i post-production inför den planerade premiären 18/5. Filmen har John Cusack och Samuel L Jackson i huvudrollerna.
   Det är inte mycket som är känt kring den här filmen, förutom att historien verkar ha utökats en aning då John Cusacks roll har en ex-fru i filmen, något som inte figurerar i novellen.
   I övrigt är det inte så mycket som direkt ligger i startgroparna. Närmast någonting verkar From a Buick 8 vara. Denna titel, som sedan länge legat i händerna på George A Romero, ser närmast ut att bli en miniserie. King kommenterade manuset med ett simpelt ”Jag älskar det!”, och manusförfattarna Johnathon Schaech och Richard Chizmar förklarade tjusningen med historien till Fangoria:
   "[Historien] är mystisk och får ingen förklaring. Det är en metafor och vi har försökt förklara det i manuset. Det finns en djupare mening och den är lite svårare för folk att ta in. Det är ett mästerverk och de flesta har inte fattat det."
   Som en liten gubbe i lådan poppade Mick Garris upp och sa i en intervju att han skulle regissera From a Buick 8, men enligt IMDB är det fortfarande George A Romero som sitter i regissörsstolen.

Del 7: Rykten och annat oklart

Samma manusteam ska förvandla Black House till film. När denna nyhet kom hade inte nyheten om The Talisman för TNT kommit och då sa de:
   "Det intressanta är att vi inte vet vad som händer med The Talisman-filmen just nu. Det har figurerat så många manusförfattare och regissörer och alla möjliga rykten, så vårt manus måste stå på egna ben samtidigt som den ska vara en uppföljare till The Talisman. Vår adaption är väldigt trogen förlagan och Akiva (Goldsman, producent) älskade den."
   En idé var att inleda Black House med en visuell förklaring till vad som tidigare hänt. Detta blir nu något mystiskt i och med The Talisman ska göras, men på TV för ett annat filmbolag. Lurig nöt att knäcka.
   Vidare i skörden av rykten och projekt som ligger i luften pratades det ännu mer om en möjlig remake på Pet Sematary med George Clooney i huvudrollen. Detta dementerades dock direkt av Clooneys publicist, och enligt IMDB är Clooney inte ansluten till titeln, som däremot finns, men endast för IMDB pro-medlemmar.
   En annan remake som det pratats om en längre tid är en variant av It ur Beverly March synvinkel, skriven av Peter Filardi ('Salem's Lot, ”The road virus heads north”). Enligt det senaste snacket har Sci Fi Channel nu visat intresse och önskat en fyratimmarsfilm istället för den tvåtimmarsfilm för TNT det ursprungligen pratas om.
   Mer rykten: en remake på Children of the Corn och en miniserie av Bag of Bones (i regi av Mick Garris). Inget mer än just dessa rykten finns gällande dessa titlar idag.
   King själv berättade när han medverkade i radioprogrammet Talk to America under februari där folk från hela världen – faktiskt – ringde in och pratade med honom, att han tror att det någon gång blir en film av THE The Dark Tower, men kanske inte medan han lever. ”Historien har visat att allt filmas”, sa han ungefär.

Del 8: I DVD-hyllan

Ett ganska gott DVD-år har vi fått uppleva under 2005. Mot slutet av året kom det äntligen en riktig utgåva av The Green Mile. 2xDVD:n hade ett färskt kommentarspår av Frank Darabont och rejält med extramaterial i form av omfattande dokumentär, några bortklippta scener och både make-up- och screentester. Mycket prisvärd utgåva.
   I Sverige kom även Thinner och Kingdom Hospital ut på DVD för första gången, och även nya utgåvor av CujoEldfödd såg dagens ljus. I USA kom nya utgåvor av Graveyard Shift, Silverbullit, The Dead Zone och Pet Sematary ut. De två senare som ”special editions” med ordentligt extramaterial. Dessa utgåvor har ännu inte släppts i Sverige.

ÖVRIGT

Del 1: Stephen King träffar Följeslagarna

2006 års största händelse utan tvekan var att Stephen King kom till England för första gången på åtta år. Detta givetvis med anledning av Lisey's Story. King hade ett pressat schema över fyra dagar i november som inleddes med en signering på Borders och ett framträdande vid Battersea Park Event Arena på tisdagen. På onsdagskvällen var det förlagsfest i Hodder & Stoughtons regi och på torsdagen en presskonferens och ytterligare en signering i Watford och det hela avslutades med en signering i Thurrock på fredagen.
   Några Följeslagare var förstås på plats vid alla dessa tillfällen, vilket dokumenterades på specialsajten http://foljeslagarna.com/london och i utskick #220.
   Trots att King påstods vara lite krasslig var han på gott humör och signerade sammanlagt 1000-tals böcker och pratade underhållande. Han sa dock i förbifarten att det troligen var sista gången han kom till London i ett sådant här sammanhang, så det kan ha varit sista chansen för många att se King i verkligheten.

Del 2: Irving, Rowling och Grisham

Lisey's Story-framträdandena var inte de enda gångerna King stod på scenen under året. Han medverkade i olika sammanhang i Florida där han läste novellerna ”Willa” och ”Memory” för första gångerna, och han medverkade också i en uppmärksammad välgörenhetsgala tillsammans med John Irving och J.K. Rowling.
   Galan – kallad ”An evening with Harry, Carrie and Garp” – uppmärksammades även i svensk media, mest på grund av att J.K. Rowling medverkade. När folk fick ställa frågor till författarna var det många som pressade Rowling på detaljer om ”Harry Potter”-finalen.
   King läste den osmakligt roande ”The revenge of Lardass Hogan” inför publiken och var på ett gott humör. Han introducerades av Tim Robbins som skämtade friskt kring hur komplicerad titeln The Shawshank Redemption var.
   King visade också sitt politiska engagemang genom att tillsammans med John Grisham medverka vid en pengainsamling för kollegan Jim Webbs senatorkampanj. Ni som var med vid Battersea Park fick höra historien om stövlarna.
   Tidigare under året visade King sin humanistiska empati när han donerade pengar för att hjälpa en treårig flicka som skadats i en bilolycka. Familjen kommenterade det hela med: ”Stephen King har bidragit med en avsevärd donation. Det är helt otroligt – och vi känner inte ens honom. Det är fenomenalt att någon kan göra något sådant.”

Del 3: King – pristagaren, redaktören och ”Lost”-diggaren

King kommer under 2007 att få ytterligare ett fint pris, Grand Master Award, som delas ut av Mystery Writers of America. Priset kommer att delas ut vid en bankett i april.
   ”Som ’grand master’ är Stephen King den naturliga efterföljaren till Edgar Allan Poe”, säger Reed Farrel Coleman, exekutiv vice president för Mystery Writers of America. ”King har den unika förmågan att han klarar av allt han försöker sig på, han är en orädd författare”.
   Kings kommentar: ”Jag är överväldigad att bli tilldelad Grand Master Award och i och med det hamna i samma sällskap som några av mina största idoler och lärare – folk som John D. MacDonald, Ed McBain och Donald E. Westlake. Priset betyder väldigt mycket för mig personligen, eftersom det kommer från människor som förstår två saker: värdet av att skriva bra och värdet av att berätta historier.”
   Och de värdet har King nu även sett i andra då han hoppar in som redaktör för 2007:s upplaga av ”Best American Short Stories”.
   I höstas kunde man i Entertainment Weekly läsa ett par reportage om när King hängde med teamet bakom ”Lost”, i vad som verkar vara ett avslappnat samtal om hur man skapar något och likheterna mellan ”Lost” och verk av King. Mycket läsvärt:
http://www.ew.com/ew/report/0,6115,1562722_3_0_,00.html

Del 4: På scenerna

Kings och John Mellencamps samarbete, musikalen The Ghost Brothers of Darkland County har varit igång ett par år nu, och det kändes faktiskt som det hände mindre med den under 2006 än under föregående år.
   Det enda som egentligen dykt upp är en beskrivning av historien av Mellencamp:
   ”[Den handlar om] två bröder, de är 19 och 20 år gamla, kanske 18 och 21, som är mycket tävlingsbenägna och hatar varandra dyrt och heligt. Deras far tar dem till familjens semesterställe, en stuga som de inte varit i sedan de var barn. Vad som har hänt är att fadern hade två äldre bröder som också hatade varandra, till den grad att de hade ihjäl varandra i stugan. Det finns en förening av spöken som också bott i stugan. De äldre [döda] bröderna är där och de talar och sjunger till publiken. Det är allt jag vill säga, förutom att under denna familjesemester får vi veta många saker om familjen och många intressanta sånger sjungs”.
   I Frankrike sattes Dolores Claiborne upp som pjäs i september och i december sattes musikalen Carrie upp på nytt . Under namnet Carrie: A Period piece satte Theater Couture, ledda av Eric Jackson upp musikalen. Jackson berättade i en intervju under året om tankarna kring den:
   "Det kommer att bli en väldigt svart komedi, men det finns gömt i romanen. Det är en seriös skildring av stressen och smärtan att bli vuxen. Men Carrie är också välkänd i vår kultur - alla känner till historien, alla tycker att det är deras historia och eftersom alla tycker så omedvetet finns det ett sätt att göra något kul av den. Det kommer att bli komik och skratt, och lite skräck och kanske lite blod också."
   Jackson berättade också att det inte var helt lätt att övertala folk om att sätta upp musikalen på nytt. Han skrev ett brev till Kings advokat angående rättigheterna och fick ett snabbt svar i still med "Är du helt från vettet?". Jackson noterade dock att advokaten skickat en kopia till King och efter två veckor fick Jackson ett nytt brev där advokaten meddelade att King ville veta lite mer. Jackson skrev då ett sex sidor långt brev med sina tankar och idéer och fick ett svar att King gav dem rättigheterna att sätta upp musikalen.

Del 5: Följeslagarna i TV

Avslutningsvis då, en stor händelse i sig… Den 13/6 medverkade Anders och Lilja i SVT:s ”Bokbussen” i ett kort inslag om King, Det mörka tornet och Följeslagarna. Ett litet filmteam besökte Örebro en mycket solig dag i mitten av maj och filmade under ett par timmar.
   Några av er upptäckte Följeslagarna genom detta inslag, något som kanske fick medlems antalet att gå från 853 till 922 under 2006. Tack för det!
Först publicerad i Följeslagarna #221 - 2007-01-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske
Salem's Lot kommer troligen 3 oktober
Det rör sig på film- och tv-fronten

STEPHEN KING-BIOGRAFI

Stephen Kings egna historia är minst lika intressant som hans böcker. Vi har sammanfattat hans uppväxt fram till debutromanen Carrie (1974) i en kort men intressant biografi.
Till biografin

STEPHEN KING-ABC

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som "Vad är en ARC? Vad är sanningen om Richard Bachman? Finns Derry och Castle Rock?", samt listar personer, platser och saker.
Till King-ABC