ARTIKEL

Randall Flagg

Av alla Kings onda figurer borde det förmodligen vara Randall Flagg som fastnat bäst hos fansen. Inte bara hos fansen, utan även hos King himself för Flagg är fortfarande med i matchen. Men den stora frågan är: Är det samma Flagg som figurerar under det namnet alla gånger han dyker upp i Kings verk, eller är det olika figurer? I denna lilla artikel ska vi försöka reda ut det, med en liten genomgång av Flaggs framträdanden.
   Flagg traskade bokstavligen in i Kingvärlden i 1978 års The Stand där han gick längs väg US 51 i Nevada. Flagg har här utseendet av en helt vanlig person, klädd i slitna jeans och välanvända boots (även om skenet verkligen bedrog…). Den lätt efterblivna Tom Cullen är den som kanske prickar in Flaggs karaktär bäst av alla:
   "Han ser ut som vem som helst ute på gatan. Men när han flinar faller fåglarna ned döda från telefonledningarna. /…/ Gräset gulnar och dör där han spottar. Han är alltid utanför. Han kommer från tiden. Han känner inte sig själv. Han har tusen demoners namn. En gång gjorde Jesus honom till svinaherde. Hans namn är legio [legion]. /…/ Han kan trolldom. Han kan kalla till sig vargarna och leva i kråkorna. Han är kung av ingenstans." (från Pestens Tid - Den Oavkortade Versionen, Legenda 1995, översättning Lennart Olofsson)
   Flagg i The Stand är en glad person. Elakt glad eftersom han känner på sig att det något är på gång att hända, något riktigt dåligt för civilisationen…
   I den oavkortade versionen av boken, som kom ut 1991, dyker han även upp i slutet, i en text som inte fanns i den ursprungliga versionen. Då går han dock under namnet Russell Faraday som vaknar upp på en benvit strand. Flagg överlevde alltså den stora smällen, Trashcanmans slutgiltiga hyllning.
    Sju år tidigare (eller sex år senare, beroende på ifrån vilken The Stand man räknar) förekom namnet Flagg i The Eyes of the Dragon. Jag skriver "namnet" och inte bara Flagg, eftersom det inte alls är säkert att detta är en och samma person. Flagg i The Eyes of the Dragon är en sann magiker i kungens hov. Han är en uråldig person, över 100 år gammal som figurerat i riket Delain av och till under åren. Han bär dock på ett kaos inombords och vill helst av allt förstöra riket.
   Är detta samma Flagg som i The Stand? Kanske, det finns både saker som talar för det och saker som inte gör det. Människorna i Delain kallar honom "the dark man", precis som Randall Flagg kallas och när han i slutscenen "dör", eller kanske snarare försvinner, sker det på samma sätt som Randall Flagg försvinner när den stora bomben ska smälla – kroppen försvinner men kläderna står tillfälligt kvar upprätt innan de slutligen faller ihop i en hög.
   Så långt uppenbara likheter, men Flaggs förnamn nämns aldrig i boken, och man får även reda på att han innan han blev kungens magiker levt under namnen Bill Hinch och Browson, två namn som saknar de viktiga RF initialerna.
   Det som skulle kunna bekräfta att Randall Flagg och magikern Flagg är en och samma person är The Dark Tower-serien, eftersom Flagg även förekommer där samt att det finns klara kopplingar till både The Stand och The Eyes of the Dragon.
   Flagg nämns i förbifarten i den första The Dark Tower-boken The Gunslinger under Rolands palaver med Mannen i Svart – Walter – där den sistnämnde berättar att för att Roland ska nå Det Svarta Tornet måste han först träffa på "the Ageless Stranger – Maerlyn" och ta kål på honom. Två böcker senare, i The Waste Lands bekräftar Flagg att han kallats "the Ageless Stranger" och även Merlin eller Maerlyn.
   Flagg nämns dock vid namn först i bok två – The Drawing of the Three där Roland berättar att han känt magiker och trollkarlar och han minns speciellt en sådan vid namn Flagg som han såg i samband med att hans land Gilead förintades. Roland beskriver Flagg som en demon förklädd till människa. Roland säger också att Flagg jagades av två män, Dennis och Thomas, samma Dennis och Thomas som figurerar i The Eyes of the Dragon. I slutet av den boken berättas det att de skulle träffa på Flagg igen. Frågan är om Dennis och Thomas kommer att dyka upp fler gånger?
   Tillbaka till The Waste Lands där Flagg , i detta fall 100% Randall Flagg, rekryterar Andrew Quick – The Tick-Tock Man för att hindra Roland och hans följeslagare att nå Tornet. Andrew Quick beskriver Flagg som någon som ser ut som en man, men kanske inte är det, klädd i en kort, mörk jacka, slitna denimbyxor och gamla, dammiga boots. Ett mode vi känner igen.
   Flagg är arg och stressad och säger att Rolands gäng måste stoppas, de måste dö för de håller på med saker de inte har att göra med. De får inte komma närmare Tornet än vad de redan är. Quick går med på att hjälpa Flagg och uttalar den klassiska frasen "My life for you!", precis som Trashcanman gjorde i The Stand.
   I senaste The Dark Tower-boken – Wizard and Glass gör Flagg en lite annorlunda entré. Inledningsvis hamnar Roland och gänget plötsligt i "vår" värld, i en övergiven stad i The Standstid. "Watch for the Walkin’ Dude" står det sprayat på en vägg till gängets förvåning. De hade ingen aning om vad det betydde men kände ändå att det var något illavarslande. Vi läsare vet ju att "the Walkin’ Dude" är ännu ett av Flaggs många namn.
   I slutet av boken försöker då Flagg med hjälp av Quick ta död på revolvermännen, men Quick misslyckas kapitalt och stryker med på kuppen. Roland konfronterar då Flagg och känner direkt igen honom som Marten Broadcloak, en man som var i hans faders tjänst.
   "Marten… eller Maerlyn… eller vad du nu kallar dig", säger Roland. "Flagg, faktiskt" svarar mannen framför honom, men när Roland drar sin pistol för att skjuta honom försvinner Flagg i en grön rök, och lämnar efter sig en lapp där han klargör att nästa gång de ses kommer han inte att försvinna. Detta är deras sista varning, och så avslutar han lappen med ett oväntat "And have a nice day!". Minns Randall Flaggs knapp med smile-gubben…
   Detta betyder ju helt klart att den Flagg som vi träffat på här i de två senaste The Dark Tower-delarna är samma Flagg som hade förnamnet Randall i The Stand. Men om nu denna Flagg är den person som Roland känner som Marten, hur kommer det sig att han inte kände igenom honom när han såg magikern Flagg bli jagad av Dennis och Thomas? Kan det vara så att det finns två Flagg? Kom ihåg att Flagg aldrig bar ett förnamn i The Eyes of the Dragon, så magikern Flagg kan mycket väl vara Randall Flaggs bror, eller far, med tanke på åldern.
   Detta är dock sådant som vi får fundera på tills återstående delar av The Dark Tower publiceras, eftersom det är endast där (?) som Flagg kommer att förekomma igen i Kingvärlden. Förhoppningsvis får alla våra frågor svar, men det kan lika gärna bli så att vi fortfarande är förbryllade när sista sidan i The Dark Tower 7 är utläst…
Först publicerad i Följeslagarna #55 - 1999-06-21
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

STEPHEN KING-BIOGRAFI

Stephen Kings egna historia är minst lika intressant som hans böcker. Vi har sammanfattat hans uppväxt fram till debutromanen Carrie (1974) i en kort men intressant biografi.
Till biografin

STEPHEN KING-ABC

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som "Vad är en ARC? Vad är sanningen om Richard Bachman? Finns Derry och Castle Rock?", samt listar personer, platser och saker.
Till King-ABC