ARTIKEL

Kända och udda personer i Kingfilmer

Det har blivit en hel del filmatiseringar nu. 70 stycken säger Internet Movie DataBase och det är väl ganska korrekt (om man bortser från alla dollarbabies). Om vi bara för enkelhetens skull säger att det är 20 skådespelare i varje film så betyder det 1400 skådespelare. Om vi sen drar till med att det vanligtvis är minst tre gånger så mycket folk inblandade i filmen bakom kameran så skulle det betyda att sammanlagt figurerar över 5600 personer i Kings filmer.
   Det är mycket det! Jag har tittat närmare på alla dessa filmer och plockat ut de personer som antingen är kända eller udda eller på något sätt speciella. Det är allt från märkligt castade skådespelare till oväntade kompositörer. I denna artikel får ni ett stort axplock och samtidigt lära er vilka skådespelare som varit med i mer än en Kingfilmatisering.

Släkten är bäst

Varför satsa på osäkra kort när man kan engagera släkten i sina filmer? Ja, så verkar en del regissörer resonera när det gäller att fylla ut små roller med lämpliga personer. Det allra tidigaste exemplet kommer från den första Stephen King-filmen Carrie (1976) där regissören Brian De Palma låtit sitt syskonbarn Cameron De Palma göra sin hittills enda roll som den cyklande pojken som retar Carrie så att hon får honom att ramla.
   I nästa stora Kingfilm - The Shining (1980) var det Stanley Kubrick som satte in sin dotter Vivian som "Smoking Guest on Ballroom Couch", en roll hon inte listades för. Inte heller hennes arbete i filmcrewets "Art department" fick hon ta åt sig äran för.
   I Creepshow (1982) fick Stephen King med sig sin äldsta son Joe King i rollen som Billy, pojken som läser "Creepshow" i filmens inledning och avslutning.
   En rad skådespelare med kända syskon har figurerat i Stephen Kings filmer under åren. Emilio Estevez, bror till Charlie Sheen (och i och med det, son till Martin Sheen) gjorde 1986 huvudrollen i Maximum Overdrive. Inte världens största film, men betydligt större än Sometimes They Come Back... Again (1996) där Alexis Arquette var med. Han är inte lika känd som sina syskon David Arquette, Patricia Arquette och Rosanna Arquette.
   Man kan också ha en känd pappa. Det har Dweezil, Ahmet och Diva, som alltså är Frank Zappas barn. Dweezil var med i The Running Man (1987) och Ahmet och Diva gjorde oförglömliga roller (?) i Children of the Corn 5 (1998).
   En annan person med känd pappa är Frank Capra Jr. Frank Capra var en klassisk regissör med bland annat "Mr Smith goes to Washington" och "It's a wonderful life" på meritlistan. Capra Jr har dock inte agerat i någon Kingfilm utan producerade Firestarter (1984).
   En av de regissörer som behandlat Kings verk med stor respekt är Mick Garris som dessutom lyckats peta in sin fru Cynthia i inte mindre än tre Kingfilmatiseringar: Sleepwalkers (1992), The Stand (1994) samt The Shining (1997). Visserligen bara små roller, men en minns man - damen i rum 217 på Overlook Hotel. Det var Cynthia!

Oväntade personer

Många roliga filmupplevelser sker när skådespelare som är uppenbart typecastade gör roller som inte alls tillhör deras vanliga områden. En bra skådespelare ska visserligen klara av olika sorters roller, men speciellt om de tillhör humorgenren så är det ändå spännande att se dem göra "seriösa" roller.
   Det är verkligen något som känns konstigt när "Nakna pistolen"- Leslie Nielsen gräver ned "Skål"- Ted Danson i "Something To Tide You Over" i Creepshow (1983), eller när "Vänner"- David Schwimmer gör en roll i Apt Pupil (1998). Och hur kom det sig att de båda "Vingar"-stjärnorna Steven Weber och Timothy Daly fick huvudrollerna i varsin miniserie (The Shining (1997) och Storm of the Century (1999))?
   Molly Ringwald var drottning i 80-talet "teen/college"-filmer, och Heather Locklear kunde man ungefär samtidigt se i "Dynastin" och senare i "Melrose Place" och numera i "Spin City". Dessa två 80-talsikoner har man kunnat se i Kingfilmer. Locklear var Charlies mamma Vicky i Firestarter (1984) och Ringwald gjorde bort sig som Frannie Goldsmith i The Stand (1994). I den senare kunde man även se "Just shoot me"-stjärnan Laura San Giacomo som Nadine Cross.
    Min favorit alla kategorier är dock Yeardley Smith som i Maximum Overdrive (1986) får avlossa höjdarrepliken "Are you dead?". Vem är Yeardley Smith undrar ni - jo det är damen som ger röst till den tecknade världens smartaste 8-åring: Lisa Simpson! Titta på Maximum Overdrive, blunda och det ÄR Lisa Simpson som är med i filmen!
   En gång i tiden var Mark Hamill störst. Men efter rollen som Luke Skywalker i "Star Wars" 4-6 gick det utför. Nu för tiden är han mest känd för att han gör rösten till den tecknade Batman, och rollen som Lt. Jennings i Sleepwalkers (1992) listades han inte ens för. En annan gigant, i en helt annan genre, är före detta porrstjärnan Traci Lords som desperat försökte visa för omvärlden att hon kunde göra "vanliga" filmer också, vilket inte gick så bra. Den sexgalna bimbon Nancy Voss spelade Traci i The Tommyknockers (1993).
   Även kända folk från musikens och sportens värld har varit med i Kings filmer. Tidigare fick ni veta att tre av Frank Zappas barn varit med, bland annat i The Running Man (1987) där även rockstjärnan Mick Fleetwood från Fleetwood Mac var med. Och koreografin som tv-programmets dansare utför skapades av Madonnas främsta konkurrent på 80-talet Paula Abdul.
   Frågan är om inte Kareem Abdul-Jabbar är den skummaste personen som varit med i en Kingfilm? Stor basketstjärna på 70-talet och NBAs främste poängplockare någonsin med 38 387 poäng och - för all del - en hel del filmroller på nacken, inte minst galningen med plakaten i The Stand (1994).

Genombrott i Kingfilmer

Många skådespelare, speciellt bland de yngre, har fått sina genombrott i Kingfilmer. Först ut var John Travolta - Billy Nolan i Carrie (1976). Det var inte hans allra första filmroll, men väl hans genombrott. Hans nästa film blev nämligen "Saturday Night Fever" där han gjorde huvudrollen.
   Drew Barrymore hade visserligen varit med i "E.T." men huvudrollen i Firestarter (1984) och en lite mindre roll i Cat's Eye (1985) fick henne att bli en av de populäraste barnskådespelarna. Dessvärre blev hon redan i denna unga ålder missbrukare av alkohol och droger.
   Även River Phoenix, som gjorde en av sina tidiga roller som Chris Chambers i Stand by me (1986) drabbades av drogmissbrukets hänsynslösa krafter och dog av en överdos 1993. Även Corey Feldman, som gjorde rollen Teddy Duchamp, har varit illa ute flera gånger, men lyckas numera hanka sig fram i mindre filmer. Jerry O'Connell (Vern Tessio) har det gått bättre för. Efter roller i bland annat "Jerry Maguire" och "Scream 2" har han fått betydande roller i olika amerikanska serier.
   Den barnstjärna som det gått bäst för är Seth Green som spelade den unge Richie Tozier i It (1990). Nu för tiden ser man honom titt som tätt, senast i "American Sweethearts", "Rat Race" och i "Austin Powers"-filmerna där han spelar Dr Evils son.
   Hon var kanske inte ett barn, men det var först efter rollen i Children of the Corn (1984) som Linda Hamilton slog igenom som Sarah Conner i "Terminator"-filmerna och som Catherine Chandler i snyftserien "Skönheten och odjuret".

Det tunga gardet

En del skådespelare med en aning mer dignitet än andra har spelat i Kingfilmer. En av världens bästa tv-serier just nu heter "Vita huset" där man kan se Martin Sheen som den sympatiske presidenten Jed Bartlet. Det kan dock vara lite svårt att vänja sig med att se Sheen vara god eftersom han redan 1983 gjorde rollen som den fullständigt galna presidentkandidaten Greg Stillson i The Dead Zone. Efter det dök han upp i en annan osympatisk roll, som Hollister i Firestarter (1984).
   En annan skön typ i "Vita huset" är Sam Seaborn som spelas av Rob Lowe som fick lite av en comeback när han spelade döva Nick Andros i The Stand (1990). I det yngre gardet kan man även nämna att Hilary Swank, känd från "Boys Don't Cry" (som hon vann en Oscar för) gjorde en roll i Sometimes They Come Back... Again (1996).
   Kiefer Sutherland är just nu het i och med thrillerserien "24". 1996 gjorde han rollen som Ace Merrill i Stand by me. Pierce Brosnan är snart aktuell med ännu en James Bond-film, men 1992 hade han huvudrollen som Dr. Lawrence Angelo i The Lawnmower Man.
   En annan snart aktuell skådespelare är Sir Ian McKellen, allas vår Gandalf, som 1998 gjorde en oförglömlig prestation som Kurt Dussander i Apt Pupil. I nästa "Sagan om ringen"-film har han dessutom Brad Dourif med sig som förrädaren Gríma Wormtongue. Dourif debuterade 1975 i "Gökboet" men har även spelat utrotare i Graveyard Shift (1990)
   För att avsluta denna kategori nämner jag några av de största skådespelare som varit med i Kings filmer - Malcolm McDowell och Dennis Hopper var båda med i Firestarter 2: Rekindled (2002), Lauren Bacall var med i Misery (1990), Anthony Hopkins i Hearts in Atlantis (2001) och den störste av dem alla Tom Hanks i The Green Mile (1999).

Känd från film

Ända sedan Hitchcocks tid har det varit populärt med så kallade "cameos" där kändisar som inte är skådisar bara skymtar förbi. King har själv dragit sitt strå till stacken och medverkar i flera av sina filmer. Även dagens regissörer gillar att göra sådant. Rob Reiner kan skymtas som helikopterförare i sin Misery (1990) och Katt Shea fick in sig själv i The Rage: Carrie 2 (1999).
   Värst är dock Mick Garris som både får in sig själv och sina kompisar i sina filmer. Förutom att han själv har roller i The Stand (1994) och The Shining (1997) har han klämt in sju av sina kollegor i olika filmer. I Sleepwalkers (1992) figurerar John Landis, Joe Dante, Clive Barker och Tobe Hooper i några sköna roller. I The Shining (1997) kan man se Frank Darabont och Sam Raimi och i The Stand (1994) figurerar Tom Holland. Tom Holland som skrivit manus och regisserat Thinner (1996) och The Langoliers (1995) där han själv också gör en liten roll.
   En av världens främsta make-upartister och special effects-makare heter Tom Savini och han ligger bakom klassiker som "Deranged", "Friday the 13th", "The Burning", Day of the Dead" med flera. Han har även medverkat med sin kunskap i Creepshow (1982) och Creepshow 2 (1987) och också gjort två minimala roller i filmerna. I den första spelar han en sopgubbe i slutet av filmen och den andra självaste "The Creep" i början av filmen.
   
Stråkar och rock

Man kan medverka i filmer utan att agera, regissera eller skriva manus - man kan skriva originalmusik också. Även om man kanske inte lyssnar jättenoga på musiken så har en del berömda kompositörer levererat originalmusik till filmerna.
   The Dead Zone (1983) var den tionde filmen Michael Kamen komponerade originalmusik till. Numera har han 80 titlar bakom sig och idel storfilmer. Dessutom har han bland annat dirigerat San Franciscos symfoniorkester tillsammans med Metallica.
   John Carpenter regisserade inte bara Christine (1983) utan han knåpade ihop lite musik också. För The Running Man (1987) var det tysken Harold Faltermeyer, mest känd för "Beverly Hills Cop"-låten, som stod för det musikaliska. The Dark Half (1993) fick sin musik komponerad av skräckmästaren Christopher Young ("Hellraiser" med mera) och mannen bakom signaturen till "The Simpsons" - Danny Elfman - skrev musiken till Dolores Claiborne (1995).
   Annat var det 1986 när AC/DC stod för originalmusiken till Maximum Overdrive, på Kings beställning. Då var det mycket välpassande rock som gällde.

Skådespelare i mer än en Kingfilm

Det är många som figurerat i fler än en Kingfilm, men det är bara två skådespelare som gjort samma roll två gånger. Amy Irving var Sue Snell i Carrie (1976) och fortsatte att vara det i The Rage: Carrie 2 (1999). John Franklin var Isaac i Children of the Corn (1984) och kom tillbaka 15 år senare i filmen med det passande namnet Children of the Corn 666: Isaac's Return (1999).
   I samma film var Nancy Allen med. Hon var även med i Carrie (1976). I nya Carrie (2002) kommer Patricia Clarkson göra rollen som Margaret White. Clarksson såg vi senaste som Melinda Moores i The Green Mile (1999). The Green Mile är förövrigt fylld med skådespelare som figurerat i andra filmer:
   Harry Dean Stanton (Toot-Toot) var polisen Junkins i Christine (1983). Doug Hutchison (Percy Wetmore) spelade en "security tech" i The Lawnmower Man (1992). Gary Sinise (Burt Hammersmith) känner vi som Stu Redman i The Stand (1994) och William Sadler (Klaus Detterick) spelade Heywood i Frank Darabonts The Shawshank Redemption (1994).
   The Shawshank Redemption innehåller även den en rad skådespelare som är med i andra filmer. Bob Gunton (fängelsechefen Samuel Norton) kan ses som Mr. Pease i Dolores Claiborne (1995). Clancy Brown (den grymma fångvaktaren Byron Hadley) var med i Pet Sematary II (1994) och Morgan Freeman (Red) kommer som alla vet att vara med i Dreamcatcher (2003).
   J.T. Walsh spelade Danforth "Buster" Keeton III i Needful Things (1993) men fick ingen listning för sin polisfigur i Misery (1990). Det fick däremot Frances Sternhagen för sin polisroll. Hon spelade senare Harlan Williams fru i Golden Years (1991). I den serien var även Brad Greenquist med, mer känd för rollen som Victor Pascow i Pet Sematery (1989).
   En inte alltför känd skådespelare är Bojesse Christopher, men det är kanske inte så konstigt när han endast gjort mindre roller i Sleepwalkers (1992) och Sometimes They Come Back... Again (1996). Desto mer känd är Brooke Adams som var med i förlagan Sometimes They Come Back (1991) och som Sarah Hazlett i The Dead Zone (1983).
   Veteranen E.G. Marshall hann vara med både i Creepshow (1982) och The Tommyknockers (1993) innan han dog 1998, och som tidigare nämnt har Martin Sheen, Drew Barrymore, Mick Garris, Tom Holland och Tom Savini alla medverkat i två Kingfilmer.

Skådespelare i mer än två Kingfilmer!

Hur osannolikt det än kan låta så finns det faktiskt några som varit med i fler än två Kingfilmer. Ni vet redan att Mick Garris satt sin fru i små roller i tre av sina filmer men de andra har haft desto större roller, i alla fall till den större delen.
   Ed Harris debuterade i Kingsammanhang redan i episoden "Father's Day" i Creepshow (1982) men fick huvudrollen som sheriffen Alan Pangborn i Needful Things (1993). Senast såg vi honom som General Starkey i The Stand (1994), en bärande roll som han dock inte listades för.
   Kathy Bates gjorde också en olistad roll som radioprataren Rae Flowers i The Stand, men framförallt är det för den Oscarsbelönade rollen som Annie Wilkes i Misery (1990) och som Dolores Claiborne i filmen med samma namn (1995) som vi minns Bates.
   En desto större roll i The Stand hade Miguel Ferrer (Lloyd Henreid), men han har även gjort huvudrollen som Richard Dees i The Night Flier (1997) och en olistad röstroll som Jack Torrences far i The Shining (1997).
   Slutligen har vi Jeffrey DeMunn och David Morse som båda har gemensamt att de var med i The Green Mile (1999) som Harry Terwillinger och Brutal Howell. DeMunn gjorde en mindre roll som åklagare i The Shawshank Redemption (1994) och en större i Storm of the Century (1999) där han spelade den jobbiga Robbie Beals. Morse spelade flygkaptenen Brian Engle i The Langoliers (1995) och nu senaste Bobby Garfield som vuxen i Hearts in Atlantis (2001).
Först publicerad i Följeslagarna #153 - 2002-10-28
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

STEPHEN KING-BIOGRAFI

Stephen Kings egna historia är minst lika intressant som hans böcker. Vi har sammanfattat hans uppväxt fram till debutromanen Carrie (1974) i en kort men intressant biografi.
Till biografin

STEPHEN KING-ABC

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som "Vad är en ARC? Vad är sanningen om Richard Bachman? Finns Derry och Castle Rock?", samt listar personer, platser och saker.
Till King-ABC