ARTIKEL

Stephen King 2007

BÖCKER

Del 1: Ingen Kingroman, men väl en från Bachman

2007 var bokåret som kunde sammanfattas med: Ingen ny roman med King som författare, men däremot ett stort serieprojekt, en massa noveller och en uppgrävd Bachmanbok.
   Det var nämligen Blaze som blev årets enda roman från King, även om det stod Richard Bachman på omslaget. För King-historiker var detta boken som valdes bort som uppföljare till Carrie till förmån för 'Salem's Lot. Hösten 2006 plockade King fram originalmanuset ur arkivet, putsade lite på det och publicerade det med Richard Bachman som författare. Boken släpptes 12/6 med ett förord av Stephen King och ljudboken lästes av suveräna Ron McLarty.

Vår recension av Blaze

Del 2: Revolvermannen föddes på nytt

Annars handlade 2007 väldigt mycket om The Dark Tower: The Gunslinger Born, Marvels serieadaption av The Dark Tower-sagan. Ett rejält hypat projekt som på allvar drog igång i februari med det första numret i den första "story arc":en ("The Gunslinger Born"). Det blev en stor succé och King medverkade under Comic-Con i slutet av februari där en hel del intressant information kom fram.
   Utgivningen fortsatte med ett nummer i månaden fram till och med augusti. I november släpptes en inbunden version av de sju numrena som enbart innehöll de tecknade sidorna och inte de essäer och artiklar som fanns med i tidningarna. Nästa "story arc" - "The Long Road Home" startar i februari och sträcker sig fram till juni. Det här blir ett helt nytt kapitel i The Dark Tower-sagan då "The Gunslinger Born" baserades på The Gunslinger och Wizard and Glass.

Vår recension av #1
Vår recension av #2
Vår recension av #3
Vår recension av #4
Vår recension av #5
Vår recension av #6
Vår recension av #7
Vår recension av den samlade volymen

Del 3: Dags för Floridaromanen

Under många år har King pratat om han känt sig redo att skriva sin Floridaroman. Han har bott där nere under vintrarna de senaste åren, och haft tid att känna in miljöerna och människorna. Nu, den 22 januari 2008 släpps romanen Duma Key.
   En beskrivning av romanen är enligt följande:
   "Duma Key är en engagerande och fascinerande historia om en man som upptäcker en otrolig talang för att måla efter en otäck olycka i vilken han förlorar en arm. Han flyttar till ett 'nytt liv' i Duma Key utanför Floridas västkust - en övergiven landremsa, delvis strand, delvis igenvuxen, ägd av en konstpatronessa vars tvillingsystrar försvann på 20-talet.
   Duma Key är där orkaner sliter liv i bitar och starka underströmmar tar tag i förlorade och torterade själar. Här blir Freemantle inspirerad att måla av de fantastiska solnedgångarna. Men snart blir målningarna förutseende, nästan farliga. Freemantle förstår att den enda vägen att gå vidare är att ta reda på vad som hände med tvillingsystrarna, och vad är den märkliga gamla damens som håller nyckeln hemlighet?
   Berättelsen handlar om vänskap, om banden mellan en far och en dotter. Och om minnen, sanning och konst. Den är också en metafor för en författares liv och inspiration och en utforskning av fiktions natur, kraft och inflytande."

   Boken blir 611 sidor lång, inklusive en "eftertanke" av King. Under året var det prat om att han själv skulle läsa in ljudboken, men på grund av tidsbrist hamnade uppdraget hos John Slattery i stället.

Utdrag ur ljudboken
Kommentar av Kings redaktör Chuck Verill, en liten video, samt utdrag ur boken och novellen ”Memory”

Del 4: Sekreteraren kommer tillbaka och något mer lurar i hemlighet

En annan bok som kommer under 2008 är The Secretary of Dreams - Vol 2, den andra volymen med adapterade serieversioner av Kingnoveller. Precis som i den första volymen är det Glenn Chadbourne som står för bilderna och det blir återigen tre illustrerade noveller ("The Monkey", "Strawberry Spring" och "In the Deathroom") och tre serieadaptioner med varje ord från Kings förlaga ("Gray Matter", "One for the Road" och "Nona").
   Robin Furth, som är den drivande kraften bakom The Dark Tower-serien sa i en intervju att hon bokats upp för att adaptera ytterligare en Kingroman till serieformatet. Det är inte känt vilken bok det handlar om, men under Comic-Con sa King i en panel att han kunde tänka sig att The Standskulle fungera i serieformat, och man kan därför misstänka att det är den.

Del 5: Noveller på väg att samlas

Ytterligare en bok som annonserades under 2007 är nästa novellsamling från King, just nu med arbetsnamnet Pocket Rockets vilket det inte kommer att bli i slutändan. När denna bok ska komma ut är okänt (troligen 2009, men kan även komma hösten 2008 - det är hur som helst nästa bok efter DUMA KEY) så väl som innehållet, men en spekulation från vår sida säger att boken åtminstone kommer att innehålla: "A Very Tight Place", "Ayana", "Gingerbread Girl", "Graduation Afternoon", "Harvey's Dream", "Mute", "Rest Stop", "Stationary Bike", "The Things They Left Behind" och "Willa".
   Många av dessa noveller kom ut under 2007, så som "Ayana" (The Paris Review), "Gingerbread Girl" (Esquire), "Graduation Afternoon" (Postscripts) och "Mute" (Playboy). Novellen "A Very Tight Place" har ännu inte publicerats. Det kan vara denna novell King sålt till Fantasy & Science Fiction magazine för publicering i slutet av 2008. Eller så är det en novell vi inte hört talas om.

Vår recension av "Ayana"
Vår recension av "Gingerbread Girl"
Vår recension av "Mute"

Del 6: Stephen King i Sverige

Den svenska Kingkatalogen utökades med två böcker under 2007, Liseys berättelse och Magiker och glas. Under 2008 väntas tre böcker - Blaze, Vargarna i Calla samt en översättning av The Dark Tower: The Gunslinger Born via Egmont. Däremot verkar det som om The Colorado Kidkommer att sälla sig till den samling böcker som inte översätts till svenska.

Vår recension av Magiker och glas

FILMER

Del 1: Ett nytt spökhotell i Kingsamlingen

Det kom två nya biofilmer baserade på verk av King, varav en hann komma till Sverige. Det var 1408 regisserad av Mikael Håfström ("Ondskan"). Filmen hade amerikansk premiär den 22/7 och svensk premiär den 26/10. Det var rätt mycket uppmärksamhet i Sverige både i samband med den amerikanska och den svenska premiären. Filmen var till exempel den första Kingfilm som fått en egen svensk hemsida.
   King hade goda saker att säga om filmen lagom till den amerikanska premiären:
   "Det är glädjande för mig att rekommendera 1408, Dimension-adaptionen av min historia. Den har John Cusack i huvudrollen och går upp nu på fredag. Det är en genuint otäckt film - den förbannade saken tränger in under skinnet på en och kryper runt där. Till exempel, vad skulle kunna vara skräckinjagande än en man hemsökt av The Carpenters 'We've only just begun?' Jag är tveksam till att ni kommer att höra många skrik i salongerna (jag kan ha fel om det), men många kommer att gå hem och sova med ljuset på."

Vår recension av 1408

Del 2: In i dimman...

Den bästa filmen hann aldrig komma hit dock. Det handlar givetvis om The Mist, Frank Darabont filmatisering av den populära King-novellen. Filmen har varit på gång i säkert 10 år, men den 20/2 inleddes filmningen. Allting rapporterades flitigt på nätet av bland annat Quint från Ain't It Cool News som i sju detaljerade rapporter berättade om vad som föregick på inspelningsplatsen. Även Frank Darabont bjöd på ett antal "webisodes" som dock inte blev så många som man hade hoppats på.
   Trailer, affisch och officiell hemsida kom under sommaren, men det var först i november som filmen slutligen hade premiär. King och Darabont marknadsförde filmen friskt, bland annat genom en direktsänd presskonferens på nätet.
   Ungefär samtidigt som filmen rullade ut på amerikanska biografer meddelade Noble Entertainment att de köpt de svenska rättigheterna, och svensk premiär är planerad till mars-april. Först då får svenskarna se en av 2007:s bästa filmer.

Del 3: Årets stora filmsnackis

I en artikel på IGN.com den 13/2 berättade "Lost"-producenterna J.J. Abrams och Damon Lindelof om ryktena som florerade om en eventuell filmatisering av The Dark Tower. Under Comic-Con bekräftade King under The Dark Tower Comic-panelen att ett samarbete var aktuellt. Han hade sålt en option till Abrams och Lindelof för $19, och i en intervju med Ain't It Cool, också gjord under Comic-Con, sa King att det som diskuteras är något för filmduken, inget annat.
   Eftersom detta var ett hett ämne för många översvämmades Kings messageboard med frågor så moderatorn Marsha gick ut med ett klargörande uttalande:
   "Jag har bett Steve att reda ut detta och vad han säger är att det finns ingen överenskommelse än. Om och när en sådan finns blir det en option över tre år som han kommer att sälja för $19. Jag kan säga av erfarenhet att det har funnits många tillfällen då en option löpt ut innan en film blivit gjord, så en option betyder inte automatiskt att det blir något."
   Det sista som sades i ämnet var när JJ Abrams intervjuades av Wired News och frågan om vad som attraherade honom till projektet:
   "Det här är något vi bara håller på och diskuterar med Stephen King så det är alldeles för tidigt för mig att säga att vi kommer att göra det. Jag älskar vad The Dark Tower är. Damon Lindelof är besatt av det. Vi träffade Stephen, som är en skön kille, och klickade direkt. Vad som är spännande för mig är att det är ett episkt äventyr med udd. Man kan säga att det är hans ’Sagan om ringen’, men jag tycker att den har potential att vara något mer. Jag tycker att känslan av den där stora hjälten, den där ikoniska Western-, nästan spagettiwesternhjälten i den här omgivningen är helt fantastisk."

Del 4: Cell i "development hell"

Efter stort engagemang från Eli Roth angående sin filmatisering av Cell tidigt under året drog hann strax innan sommaren i handbromsen och sköt filmen på framtiden.
   Allting började så bra, Roth berättade om sina planer i intervjuer:
   "Min första fråga [till King] var 'Kan jag avvika från boken?'. Jag menar, det är en Stephen King-bok. Ska jag göra King förbannad? Han var förbannad på Kubrick, jag vill inte att han ska bli förbannad på mig. Men King sa 'Gör vad du vill'.
   Jag älskar öppningsscenen i boken, och jag vill behålla känslan – kanske inte exakt samma kaotiska ton – av de första 40 sidorna genom hela filmen och introducera andra element. Jag tycker att boken tappar lite spänning efter ett tag och man känner inte att telefongalningarna försöker döda dem. Jag ska försöka hitta nya sätt så att man hela tiden känner att vilken sekund som helst kan de döda huvudpersonerna, och bibehålla den känslan filmen igenom."

   Manusförfattarna Scott Alexander och Larry Karaszewski sa i en intervju i Fangoria att de inte bara tänkte göra sin variant av zombiegenren utan också poängtera hur teknologin tagit över det amerikanska samhället. Dock verkar de inte blivit klara med det i tid för när Roth hastigt och lustigt bromsade projektet skyllde han bland annat på att manuset inte var klart:
   "Jag kommer inte att regissera Cell inom den närmaste tiden, och kommer sannolikt ägna resten av året till att skriva på mina andra projekt, vilket betyder att jag inte kommer att filma innan nästa vår och ni kommer inte att se en regisserad av mig på bio förrän tidigast nästa höst."
   Ett av dessa projekt är en film fylld av fejktrailers.

Del 5: Remakes, rykten och eventuellt kommande filmer

Som alltid kommer det under ett år en rad rykten om remakes och kommande filmer och 2007 var inget undantag. På remakesfronten var det allra hetaste ett rykte om Christine som "Disturbia"-manusförfattaren Christopher Landen pratade om:
    "Christine har varit överallt. Om det blir något eller inte får vi se, men när jag kom med så ville jag verkligen gå tillbaka till boken, till källan. Jag är ett fan av Carpenters film, den är kul. Men boken handlade så mycket mer om besatthet än en mördarbil. Det var det som gjorde boken så skrämmande, att den inte enbart handlade om ett objekt som åkte omkring och mördade folk, utan om en pojke som på sätt och vis blev övertagen av den före detta ägaren till bilen – och det var något mer skrämmande med det. Jag gillar också karaktärernas dynamik och så vidare. Just nu är det alldeles för tidigt att säga något mer om det. Vi är så djupt inne i förhandlingarna, så jag vill inte säga något mer!"
   Ett annat remakerykte rörde "Saw"-regissören Darren Lynn Bousman som påstods vara aktuell för att regissera en ny version av Children of the Corn.
   Ingen av dessa påstådda remakes finns med på IMDB än.
   Dolan's Cadillac är en annan King-historia som gått igenom ett antal turer redan. Den senaste versionen är en uppdaterad version av historien om en man som hämnas sin frus död genom att gräva ned en maffiaboss i sin Cadillac. I den här versionen, med manus skrivet med Kings godkännande, skulle maffiabossen Dolan vara involverad i trafficking och spelas av Dennis Hopper.
   En låst IMDB-sida finns för filmen med 2008 som datum, dock helt utan övrig information.
   Två övriga historier med liknande öden är Bag of Bones och From a Buick 8 som nu ska vara på gång med Mick Garris hjälp. Han ska själv producera och regissera Bag of Bones och enbart producera From a Buick 8 som i stället hamnat i regihänderna på Tobe Hooper.
   From a Buick 8 står listad under 2009 på IMDB.
   Frank Darabont verkar, precis som Mick Garris, ha ett sug efter fler King-historier att filma och nämnde planer för både The Monkey och The Long Walk i olika intervjuer.
   Helt ny i filmsnacket under 2007 var Insomnia som i så fall skulle regisseras av Rob Schmidt ("Wrong turn"). Han sa att han tänkte fokusera mycket på staden i sin adaption av den tjocka boken. För att skapa illusionen av gamla människor som blir yngre skulle skådespelare i 30-årsålden sminkas så de ser gamla ut.
   Inget om denna titel finns med på IMDB.

TV OCH DVD

Del 1: Förbannelsen fortsätter och svenska mardrömmar

Det känns fånigt att skriva det, men den eviga förbannelsen över The Talisman tar aldrig slut. Allt såg ju så bra ut, miniserien för TNT låg klar att börja filmas - man hade till och med planer att låta den fortsätta med en TV-serie efter minin - men så rasade allting samman. Manuset dömdes för dyrt att filma och sköts upp, kanske för gott.
    I Sverige visades Nightmares and Dreamscapes på Sveriges Television under åtta veckor. I USA nominerades serien till fyra Emmys i kategorierna Makeup for a Miniseries, Movie or a Special (Non-Prosthetic), Music Composition for a Miniseries, Movie or a Special (Original Dramatic Score), Lead Actor in a Miniseries or a Movie for William H Macy in 'Umney's Last Case' och Special Visual Effects For A Miniseries, Movie Or A Special. Serien vann två Emmys för Music Composition och Special Visual Effects.

Vår recension av Nightmares and Dreamscapes

Del 2: En långkörare säger hej då

Mot slutet av året kom den tragiska informationen om att The Dead Zone efter sex säsonger inte förnyades av USA Network, därmed lades historiens mest utdragna TV-produktion baserad på en förlaga av King ned. Någon direkt orsak till nedläggningen fanns inte förutom att USA ville breda plats för lite nya program i sin tablå.

Del 3: The Faithful Colorado Shortcut

Två märkliga TV-projekt att eventuellt se fram emot är sex timmar lång dramatisering av Faithful, King och Stewart O'Nans non-fictionskildring av Red Sox säsongen 2004 som lämpligt nog slutade med att de vann World Series. På vilket sätt HBO baserar detta på boken är helt oklart, och minst lika oklart är den kommande serien "Sanctuary" som ska vara "löst" baserad på Kings kortroman The Colorado Kid. Hur och varför återstår att bli besvarat under 2008.
   En mer traditionell TV-adaption står Michael Marshall för som gjort ett avsnitt av novellen "Mrs Todd's Shortcut" till den kommande serien "Night Shapes", preliminärt schemalagd till 2009.

Del 4: Gammalt och nytt på DVD

2007 var ett bra DVD-år. I Sverige släpptes så väl nya som äldre produktioner, så som Stephen King's Desperation, The Stand, Langoljärerna, The Shining och Nightmares and Dreamscapes . Utanför Sverige kom 1408, Cujo, Misery och Creepshow i fina utgåvor.

Recensioner av filmerna på vår systersajt DVDKritik.se:
Stephen King's Desperation
Langoljärerna
The Shining
The Stand
Creepshow

ÖVRIGT

Del 1: King fyllde jämt

Den 21/9 fyllde King 60 år vilket han kommenterade på sin egen hemsida:
   "Till alla,
   Även om jag försöker göra det bästa av det, så är det inte glatt att fylla 60. Men hursomhelst har många av hemsidans besökare muntrat upp mig med sina gratulationer och hyllningar. För att inte nämna alla som bidragit med pengar till The Haven Foundation för att markera min vandring in i den gyllene staden i Gubbstruttland! Tack så mycket! Och kan vi nu, snälla, glömma alltihop? Från och med nu går jag bakåt. Nästa år blir jag 59 och 2017 är jag 50 igen.
   Varma hälsningar till alla ni Trogna läsare där ute."

Del 2: Uppmärksamhet här och där

King uppmärksammades på olika vis under året. I april blev han "Grand Master" under "The Mystery Writers of America's 61st annual Edgar Awards" och möttes av stående ovationer. King kommenterade alla benämningar i stil med "skräckmästare" han fått under åren med "Jag har aldrig kallat mig själv någonting annat än någon som ville bli en författare". Ett par månader senare hamnade King i rampljuset igen då han fick en "lifetime achievement award" under BookExpo Canada. Det var första gången King framträdde inför publik i Canada och en rad hemliga gäster, bland annat Clive Barker, hyllade King, som som vanligt med glimten i ögat hittade något kul att säga som kommentar: "Det är som att vara död och gå på sin egen begravning".
   Lite annorlunda uppmärksamhet blev det när King reste till Australien och spontant ställde sig och signerade några böcker i en bokhandel, varpå de anställda undrade vad han var för en typ som kladdade i böckerna.

Del 3: Frilansaren och musikalmannen

King har som vanligt fortsatt med sina kolumner i Entertainment Weekly och skrivit en del andra artiklar och essäer om allt från noveller till Virginia Tech-massakern. Mot slutet av året sammanfattade King sina favoritfilmer och TV-program från 2007:
   TV
   1. Lost
   2. Damages
   3. Battlestar Galactica
   4. Dexter
   5. Friday Night Lights
   Film
   1. No Country for Old Men
   2. Gone Baby Gone
   3. The Lives of Others
   4. Breach
   5. Children of Men
   6. Little Children
   7. 3:10 to Yuma
   8. The Lookout
   9. 28 Weeks Later
   10. In the Valley of Elah
   Under 2008 kommer man att kunna höra Kings röst i George A Romeros ”Diary of the Dead” samt förhoppningsvis kunna se Kings och John Cougar Mellencamps musikal Ghost Brother of Darkland County.
Först publicerad i Följeslagarna #233 - 2008-01-03
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot kommer troligen 3 oktober
Det rör sig på film- och tv-fronten
Eldfödd och Jurtjyrkogården i nya pocketutgåvor
Recensioner: Så du vill ha det mörkare och Shine on
Always more tales: Vad kommer härnäst?

STEPHEN KING-BIOGRAFI

Stephen Kings egna historia är minst lika intressant som hans böcker. Vi har sammanfattat hans uppväxt fram till debutromanen Carrie (1974) i en kort men intressant biografi.
Till biografin

STEPHEN KING-ABC

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som "Vad är en ARC? Vad är sanningen om Richard Bachman? Finns Derry och Castle Rock?", samt listar personer, platser och saker.
Till King-ABC