GENOMGÅNG

Nightmares in the Sky

"We don´t see them, but they see us" - Stephen King

Ännu ett udda bokprojekt

King berättar bakgrunden till Nightmares in the Sky i den essä som är hans bidrag till boken. Han blev uppsökt av Marc Glimcher på Viking som tyckte att det skulle vara lämpligt att King skrev text till en fotobok med bilder på gargoyler, stenansiktena och statyerna som vakar över städerna (inte så vanligt i Sverige kanske).
   King tyckte först att det var ett konstigt förslag. "Vad vet jag om konst?" resonerade King tills Glimcher verkligen lyckades övertala honom efter att ha visat King att gargoylerna finns överallt - och att vi inte ser dem, men de ser oss.
   Detta kittlade Kings nerver på ett sådant intensivt sätt att han kände sig tvungen att tacka ja. Han berättar vidare i sin essä om hur han och sonen Joe fängslades av en gammal B-skräckis som hette just "Gargoyles" och hur det är att hamna i det där stadiet när man bara måste titta, igen och igen och igen.

Hemlig fotograf

Bilderna i boken togs av respekterade dokumentärfotografen f-stop Fitzgerald som är en av dem hemligaste personer man stött på. Det finns inte mycket till information om honom tillgängligt. Han är född 1949 i New York och det är typ det man vet.
   Fotona till boken togs 1986-1988 runt om i USA. Längst bak i boken finns en detaljerad förteckning ifall man vill leta rätt på gargoylerna i verkligheten.

Flopp

Viking var optimistiska över samarbetet och tryckte upp 250 000 böcker, av vilka 150 000 kom tillbaka osålda. Det gick alltså inte att sälja Nightmares in the Sky på Kings namn, även om listpriset $24.95 också spelade stor roll. Alla Kings fans var uppenbarligen inte så pass intresserade av bilderna i boken att de lade ut en förhållandevis stor summa på en text som var snabbt genomläst, och dessutom enbart en essä.
   Trots att den totala upplagan med King mått mätt är relativt blygsam finns det än idag examplar av Nightmares in the Sky att köpa.

Utgivning

1988 kom Nightmares in the Sky i USA.
Boken finns inte utgiven i Norden, men det finns en engelsk, en tysk och en japansk utgåva.

Personliga reflektioner

På 80- och 90-talet, innan Internet (!), var den säkraste metoden att se om det hade kommit ut någon ny Kingbok på engelska att titta i de kataloger med boktitlar som fanns tillgängliga i bokhandlarna. Jag tittade ofta i den katalog som hängde vid Lindhska bokhandeln i Örebros avdelning med engelska böcker. 1988, troligen, såg jag titlen Nightmares in the Sky i katalogen och vände mig då genast till Kings svenska förlag Legenda som jag hade tät kontakt med och frågade vad det var för bok.
   De trodde först att det var en novellsamling, men kunde senare berätta att det var en stor fotobok med en essä av King. De hade inga planer på att översätta den. Sedan dess blev Nightmares in the Sky en nästan mytisk bok som fanns men som man aldrig såg för den var så sällsynt.
   Många år senare lyckades jag hitta en bokhandel i USA som sålde boken till ett överkomligt pris och jag köpte boken, som sannolikt är ett av de där 150 000 exen som returnerades en gång i tiden. När jag väl hade boken i min hand kändes det en smula märkligt. Nu hade jag boken som jag längtat efter att få se i säkert 10 år och så var den inget annat än en stor bok men bilder och en kort text av King.
   Att Nightmares in the Sky har Kings namn först på boken är nästan en skandal och ett hån mot fotografen som absolut dragit det tunga lasset i sammanställningen av boken. Jag har bläddrat lite i boken några gånger sedan jag köpte den, och Kings text läste jag först nu inför denna genomgång. Det är en ganska intressant text, men egentligen inget speciellt. Hade boken varit sämre utan Kings text? Nej, den gör varken till eller från. Den sätter ett kändare namn på bokomslaget, det är vad den gör.
   En liten sidohistoria dock: Någon gång 1999 satt jag och skrev texter till mitt dåvarande band Nasum och saknade en konkret idé att skriva om till en låt. Jag fick då syn på Nightmares in the Sky och tog fram den för att leta något bra ord i Kings text för att få inspiration. Det slutade med att jag skrev en text baserad på konceptet i boken som en metafor för hur samhället bevakar sina medborgare. Texten hette "Gargoyles and Grotesques", frasen "We don´t see them, but they see us" inledde hela texten och även "Nightmares in the Sky" figurerade i den. Det är den största glädje av boken som jag haft.
   Är man Kingsamlare ska man absolut försöka leta rätt på den (det är inte så svårt, bara en Googlesökning ger många träffar) för det är en rätt häftig bok att ha i samlingen, men någon större upplevelse är den inte. I alla fall inte för mig. Betyget blir 2 Följeslagare av 5 möjliga.


Ja, vad ska man säga om Nightmares in the Sky? Det är väl knappast en ”riktig” Kingbok men samtidigt väldigt typiskt King. Med det menar jag att King inte är rädd att testa nya saker. Han har ju även släppt en bok som enbart eBok, han har släppt en bok enbart som ljudbok, han har släppt manus i bokform och här alltså även en bok med text till foton. Säga vad man vill om Nightmares in the Sky men personligen är jag glad att King experimenterar och hoppas på dessa lite udda projekt. Sen blev jag naturligtvis rätt besviken första gången jag läste Nightmares in the Sky eftersom jag förväntade mig en historia.
   Betyget blir en svag 2:a.


Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer

Då detta är en så pass udda bok gjorde vi ingen större ansträngning att ta in betyg och kommentarer, men det kom i alla fall ett bidrag som vi härmed publicerar i sin helhet.
Johan Ander: "He he, jag har faktiskt köpt Nightmares in the Sky (via alibris.com) och... ja, vad ska man säga? King har skrivit ett sorts kåseri som jag knappt kommer ihåg vad det handlade om. Ja, vad det handlade om i detalj alltså - gargoyles var ju ämnet förstås. Fina foton var det i alla fall, och det hela slutade med att jag fick nackspärr de följande dagarna, eftersom jag gick omkring i Stockholm och spanade uppåt efter dessa små monster mest hela tiden (tror King nämnde nåt om det här i sin text också; näckspärr alltså). Betyget blir en trea, även om det är lite svårt att sätta betyg; eftersom Kings bidrag är ganska kort, så känns det inte som en äkta King-bok... men det är otroligt roligt att ha den, eftersom den är snygg. Fotografen har ett roligt förnamn också måste jag säga."
Först publicerad i Följeslagarna #205 - 2005-09-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske
Salem's Lot kommer troligen 3 oktober
Det rör sig på film- och tv-fronten
Eldfödd och Jurtjyrkogården i nya pocketutgåvor

STEPHEN KING-BIOGRAFI

Stephen Kings egna historia är minst lika intressant som hans böcker. Vi har sammanfattat hans uppväxt fram till debutromanen Carrie (1974) i en kort men intressant biografi.
Till biografin

STEPHEN KING-ABC

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som "Vad är en ARC? Vad är sanningen om Richard Bachman? Finns Derry och Castle Rock?", samt listar personer, platser och saker.
Till King-ABC