GENOMGÅNG

People, Places and Things

Vad är nu detta för något? Jo, för länge, länge sedan bad vi om idéer till artiklar. Det kom inte in speciellt många sådana, men en riktigt bra kom in från Cesa i Kumla, och det var att beta av Kings böcker en efter en, från början med Carrie och fram till idag, och ge er lite intressanta faktan om böckerna (och i viss mån filmerna), i stället för renodlade recensioner (som det inte finns någon anledning att göra på gamla böcker). Denna idé tände vi på, men det har tagit ett bra tag att komma igång då detta är ett ganska omfattande arbete. Med andra ord kommer denna artikelserie inte vara speciellt regelbunden, men den kommer att fortsätta.
   Vi börjar dock inte med Carrie, som man skulle kunna tänka sig, utan med People, Places and Things – en "bok" som kom många år innan Carrie… Anledningen till att vi börjar med den är att vi ändå hade tänkt skriva om den i de artiklar om Kings noveller som kommer senare i år, men det kändes lämpligt att inleda denna artikelserie med en liten outsider.
   Sedan, när vi går in på böckerna, kommer vi veckan INNAN artikeln be er att skicka in ert betyg (mellan 1 och 5) på boken ifråga (eventuellt också med någon kort kommentar) så att vi kan få fram ett medelbetyg bland Följeslagarna. Första boken ni får sätta betyg på blir då Carrie så ni kan ju fundera på det till det blir dags.
   Nu pratar vi inte mer om det utan inleder denna första del…
People, Places and Things var namnet på en liten bok, om man nu anser ett stencilerat häfte som en bok, som King och barndomsvännen Chris Chelsey skrev ihop. Det var en samling om 18 väldigt korta berättelser – allt mellan en halv sida till en hel – där författarna stod för hälften var.
   Boken publicerades först 1960 för att sedan återtryckas 1963. Hur många ex som trycktes sammanlagt är okänt och det sägs att alla är försvunna förutom ett ofullständigt original som King hittade i någon låda 1985. Man kan väl misstänka att boken såldes till de närmast sörjande, som förmodligen under årens lopp blivit av med sina ex, vilket de med största sannolikhet ångrar bittert nu då People, Places and Things är den största rariteten bland Kings verk.
   Eftersom boken publicerades när King (och även Chelsey får man förmoda) var 13 år är berättelserna därefter. Det är med andra ord inga magiska mästerverk People, Places and Things innehåller. Det är snarare bevis på en väl utvecklad fantasi och en omfattande inspiration än några litterära höjdpunkter. Flera av berättelserna är dessutom uppbyggda efter en och samma mall: en eller två personer är med om något konstigt för i att sista stycket – "dagen därpå" eller "två veckor senare" - råka ut för den riktigt konstiga händelsen. Någon karaktär blir döv, en annan vaknar upp förlamad för att bli mummifierad och förvandlas till ett museiobjekt, och en person dör då han hamnat på planeten Venus som visat sig vara levande… och ganska hungrig.
   Dock finns det två historier av King i boken som kan kopplas till senare verk. "The other side of the fog", som vi skrev lite om i Följeslagarna #42, kan tänkas ha legat som grund för novellen "Dimman" i Den förskräckliga apan.
   Intressantast är dock "The thing at the bottom of the well" som handlar om en riktig skitunge – Oglethorpe Crater – som gillar att plåga djur, rycka vingarna av flugor och även utföra busstreck mot människor. En dag hittar han en djup brunn som han ropar "Hello!" ner i för att testa ekot. Döm om hans förvåning när en mjuk röst svarar "Hello Oglethorpe!" nedifrån hålet. När Oglethorpe frågar vem det är säger rösten "Come on down and we’ll have jolly fun". Så Oglethorpe försvinner ner i brunnen. När de senare hittar pojken har han fått armar och ben avslitna (precis som han själv gjorde med flugorna) och även torterats på alla möjliga otäcka vis.
   Detta påminner, enligt mig, klart om inledningsscenen i Det när Georgie träffar på clownen i avloppsbrunnen, och det skulle inte förvåna mig om King mindes vad han skrev i "The thing at the bottom of the well" när han skrev just den scenen i Det.
   Även i Kings övriga berättelser finns det tankar och idéer som kan jämföras med senare verk. För mer information om detta bör man läsa Stephen J. Spignesis djupgående recension i The Lost Work of Stephen King.
   Titlarna på de övriga berättelserna av King är "Hotel At the End of the Road", "I’ve Got To Get Away!", "The Dimension Warp" (försvunnen), "The Stranger", "I’m Falling" (försvunnen), "The Cursed Expedition" samt "Never Look Behind You", som de båda skrev ihop. Chelseys berättelser heter: "Genius", "Top Fourty, News, Weather, and Sports", "Bloody Child" (försvunnen), "Reward" (försvunnen), "A Most Unusual Thing" (försvunnen), "Gone" (försvunnen), "They’ve Come" (försvunnen), "Scared" (försvunnen) och "Curiousity Kills the Cat" (försvunnen).
   Av dessa är det endast en som publicerats på nytt, "Hotel at the End of the Road". Den finns i boken "The Market Guide For Young Writers", en bok som finns i de flesta amerikanska klassrum. Man kan tänka sig att berättelsen är med för att visa att även de stora författarna börjar i mindre (och definitivt sämre) skala. Rykten säger att denna bok hamnade i "remainder"-högarna (slutrea av inbundna böcker för bara några få dollar) hos bokhandlarna, men att den nu säljs betydligt dyrare (runt 20 dollar) av vissa av de erkända Kingbokhandlarna.
   People, Places and Things är en stunds rolig läsning, men att det skulle vara något Kings bästa eller mest betydande verk, det kan man inte skriva under på. Men det är ju intressant att se hur det hela började.
Först publicerad i Följeslagarna #58 - 1999-07-26
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

STEPHEN KING-BIOGRAFI

Stephen Kings egna historia är minst lika intressant som hans böcker. Vi har sammanfattat hans uppväxt fram till debutromanen Carrie (1974) i en kort men intressant biografi.
Till biografin

STEPHEN KING-ABC

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som "Vad är en ARC? Vad är sanningen om Richard Bachman? Finns Derry och Castle Rock?", samt listar personer, platser och saker.
Till King-ABC