RECENSION

Premium Harmony

Format: Novell  •  Först publicerad i The New Yorker (2009)

Kings senaste novell publicerades i The New Yorker och är en kort och inte speciellt märkvärdig sak. Precis som "Morality" handlar den om ett par som drabbats av den ekonomiska krisen. Ray och Mary får vända och vrida på varenda dollar och situationen har lett till att de mest tjafsar med varandra. "Du borde sluta röka!" "Du borde sluta äta!" Precis ett tjafs av detta slag har de innan Mary sticker iväg in i affären Quik-Pik för att köpa en platsboll till sin brorsdotter, medan Ray sitter kvar i bilen med hund i baksätet och luftkonditioneringen på max.
   Men något tragiskt händer och Mary kommer inte tillbaka.
   "Premium Harmony" känns inte direkt som någon novell som King lagt ned hela sitt hjärta i. Det är en liten kort inblick i några personers liv och det är faktiskt inte speciellt intressant, trots tragik och lite bonustragik på slutet. Ingen märkvärdig sak alltså och mer än 2 Följeslagare av 5 möjliga är den inte värd från min sida.
”Premium Harmony” är ett perfekt exempel på hur King kan beskriva det vardagliga på ett sätt som får en att vilja ha mer. Här har vi ett, inte perfekt men väl ett realistiskt par som gör något så vanligt som att stanna för att handla. Medan hon går in sitter han kvar ute i bilen och väntar. Lite sur eftersom de just bråkat om hans rökande. Hon sa elaka saker och han sa elaka saker. Detta är dock något som händer allt som oftast mellan dem vilket gjort det till en rutin. Den här gången är det dock annorlunda…
   King får även till en liten knorr på slutet som ytterligare bevisar hans förmåga att få till en bra historia. Jag gillar ”Premium Harmony” och blir sugen på att veta mer om vad som hände innan vi kommer in i handlingen. Betyget blir bra. 4 Följeslagare av 5.
Först publicerad i Följeslagarna #257 - 2009-12-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Plant: Zenith Rising

eBok, publicerad på foljeslagarna.com 2001-01-22

Egentligen skulle man kanske inte recensera denna första del av The Plant nu, boken är ju inte klar och varför ska man recensera en halv bok? Tja, varför inte? Det kommer att dröja länge innan den blir helt färdigskriven, om den nu blir det. Det hänger fortfarande lite i luften om jag får säga mitt. The Plant är skriven på ett förhållandevis ganska udda sätt ... [Läs hela recensionen]