RECENSION

Willa

Format: Novell  •  Först publicerad i Playboy magazine (2009)

"Willa" är Stephen Kings senaste resa i novellandet, denna gång publicerad i Playboy. Det är en kort, bagatellartad historia där det känns som första hälften av historien saknas.
   Det börjar med att David har tappat bort sin fru Willa. De båda har tillsammans med en grupp människor strandats på en tågstation efter att ett tåg spårat ur, och nu väntar alla på att ett nytt tåg ska komma och plocka upp dem.
   David letar rätt på Willa i en bar inne i en närliggande stad, men i samband med att han gör det inser han att saker och ting är betydligt värre än vad de först verkade. David, Willa och de andra är nämligen spöken, som liksom fastnat på en plats, i en tid.
   Aldrig tidigare har en King-historia känts så uppenbart självskriven för nästa säsong av Nightmares & Dreamscapes. Med en liten mer utdragen uppbyggnad skulle historien bli rätt bra, med en solklar pay-off i bästa "The Others"-stil när David och Willas verkliga tillstånd avslöjas.
   Skulle kunna bli bra, men i dagsläget är "Willa" bara en bagatellartad novell som inte känns speciellt stark eller spännande. Det finns en del King-typiska inslag i det hela och novellen känns välskriven, men långt ifrån någon av Kings bästa. 2 Följeslagare av 5 blir det. OK, men inte så mycket mer.
Jag tycker inte att ”Willa” är en bagatell men att den tillhör något större är nog rätt troligt. Det känns lite som om det är ett utdrag ur en kommande bok… eller kanske ur en bok som King skrotade. Jag tycker dock att själva historien funkar i sig själv men man vill ha mer. Hur de hamnade där tycker jag man får en rätt bra uppfattning om man vad hände sen?
   Vart tog de andra på stationen vägen? Försvann dom när rivningsmaskinerna kom eller kunde de hålla sig kvar? Eller kom kanske deras tåg till slut? Förhoppningsvis får vi veta det någon gång i framtiden. Betyget blir 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #220 - 2006-12-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Wavedancer Benefit

Ljudbok, publicerad på foljeslagarna.com 2002-07-15

The Wavedancer Benefit var en tillställning som sattes samman av King och några av hans författarvänner för att hjälpa Frank Muller som råkade ut för en allvarlig motorcykelolycka. Frank Muller har läst in en massa böcker på band och CD i USA, bland annat Kings The Dark Tower 4. Så, för att hjälpa till med sjukhusräkningen fick King John Grisham, Peter Straub och... [Läs hela recensionen]