RECENSION

The Dark Tower: Battle of Jericho Hill

Format: Bok  •  Av Peter David, Robin Furth, Jae Lee och Richard Isanove, Marvel (2010)

Denna samlingsvolym rymmer de fem sista numren i den första 30-nummersomgången av The Dark Tower som tecknad serie. Omgångstiteln Battle of Jericho Hill är som alla trogna Tower-junkies vet något som det berättats om i lösa ordalag i boksviten, och här får vi äntligen se hur det gick till när Roland Deschain dessvärre blev den sista Revolvermannen.
   De fyra första numren i omgången finns recenserade separat, så för en lite mer detaljerad genomgång av storyn - läs recensionerna av #1, #2, #3 och #4.
   Historien börjar direkt efter Gileads fall och i samband med fallet brister en av strålarna och landet skakas av en strålbävning. Roland tar ett beslut om att de kvarvarande Gileadborna ska ta sig till Det Mörka Tornet som står i mitten där alla strålar möts för att där kunna ställa allt till rätta. De flesta är övertygade om att Tornet är en myt, en saga, men går ändå med på beslutet. Men utan strålens hjälp hittar de inte rätt utan irrar omkring i hela nio år för att komma tillbaka till ursprungsplatsen, Gileads ruiner, men nu med betydligt mer vetskap om vad som egentligen pågår. Målet är nu att bekämpa Farsons styrkor en gång för alla.
   Men Farson har anförskaffat sig nya vapen och byggt upp en rejäl armé av både soldater och trögmutanter. Revolvermännen och deras egen styrka är kraftigt underbemannad men fast beslutna om att strida till sista man.
   Marten Broadcloak lyckas dock infiltrera Revolvermännen genom utpressning och har en förrädare på sin sida, och detta blir ödesdigert. En efter en försvinner Rolands vänner och till slut är det bara den absolut sista bataljen kvar. Vinna eller försvinna.
   Det här var den sista omgången med Jae Lee bakom pennan och han har ju onekligen haft en mycket stor inverkan på hur serien designats och utvecklats och någon brist på engagemanget kan inte uttydas i denna volym. Serien är med andra ord lika vältecknad och välberättad som alltid.
   Volymen sätter punkt för den första delen av historien om Roland Deschain och gör det på ett snyggt sätt med en av de mest legendariska händelserna i hela sagan som vi hittills inte visste detaljerna kring.
   Betyget blir tre starka Följeslagare av fem möjliga.
Publicerad 2011-12-28

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Nattmaror och Drömlandskap. Andra boken

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 1999-06-28

Om man förväntar sig ytterligare en rad renodlade skräckberättelser i denna andra volym av Nattmaror och Drömlandskap så lär man bli besviken, för i och med att Nattmaror och Drömlandskap delades upp i två volymer i Sverige har den andra boken blivit Kings minst skräckfyllda samling. Här finns det nämligen gott om andra sorters historier. "Min Fina Ponny", som ... [Läs hela recensionen]