RECENSION

The Girl Who Loved Tom Gordon (popupversionen)

Format: Bok  •  Illustrerad av Alan Dingman och formgiven av Kees Moerbeek, Little Simon (2004)

Två saker:
   1. Popupboksutvecklingen har kommit långt sedan jag var barn och läste om björnen Paddingtons äventyr.
   2. Detta är troligen den fräckaste normala utgåva av en Kingtitel som gjorts!
   Jag ska erkänna att jag var en smula tveksam till när Little Simon för några år sedan gick ut med sitt pressmeddelande om att de skulle ge ut The Girl Who Loved Tom Gordon som popupbok. Dels för att jag varken ansett The Girl Who Loved Tom Gordon eller för den delen Eyes of the Dragon som några barnböcker, och dels för att jag inte kunde föreställa mig hur boken skulle se ut (speciellt inte utifrån den begränsade erfarenheten av popupböcker som jag hade).
   När det för inte allt för länge sedan kom bilder på hur boken såg ut så blev jag inte så mycket klokare. Det krävdes faktiskt ”the real thing” för att jag skulle fatta vad det egentligen handlade om. Och jag blev otroligt imponerad av vad jag fick se.
   Till att börja med imponerades jag av att det var så mycket text. Boken har visserligen kortats ned Peter Abrahams men det är fortfarande en hel del att läsa, och för att få plats med all text har man gjort små miniböcker i boken. Sen kan man inte göra annat än att gapa när man slår upp ett uppslag och hela härligheten vecklar ut sig. Jag kan inte fatta hur man utvecklar sådana här böcker – det är ett hantverk som jag är mycket imponerad av.
   Det enda jag inte är helt förtjust i är själva bilderna. Alan Dingman är på alla sätt och vis duktig men jag tycker inte att personerna blivit så bra. De känns oproportionerliga och lite konstiga, men det är faktiskt en bisak i helheten.
   Eftersom vi recenserat storyn i The Girl Who Loved Tom Gordon tidigare så är det själva utgåvan vi sätter betyg på denna gång, och det kan ju inte bli annat än högsta betyg. 5 Följeslagare av 5 möjliga. Kings story i kombination med presentationen var oerhört lyckad. När kommer hela The Dark Tower-serien som popup?
Ja, vad ska man säga. Detta är helt klart den häftigaste King boken som gjorts. Sidorna innehåller en massa saker att vika upp, dra ut o.s.v. Hur häftigt som helst alltså! Personligen gillar jag Alan Dingmans illustrationer. De ger boken en lite gotisk stil som jag gillar. Sen kan man ju argumentera om boken verkligen ska lanseras som en barnbok eller inte.
   Det släptes även en limited version av boken och den kostar inte mindre än $1,000!?!? Jo, det är sant. Och till det kommer att den enda skillnaden mellan denna och den vanliga är en annan typ av pärm samt en popup på omslaget. Vad kan man säga, helt otroligt. Men sen är den också den mest omtalade Kingboken i historien. Little Simon har nog fått ett och annat argt mail.
   Betyget blir högt. 5 av 5 möjliga. Skaffa denna bok genast om ni inte redan har den. Den är ett måste för varje samling.
Först publicerad i Följeslagarna #197 - 2004-12-10
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Geralds lek

TV-film, publicerad på foljeslagarna.com 2017-10-03

Geralds lek har länge ansetts varit ofilmbar. Framförallt för att mycket av handlingen utspelar sig i Jessies huvud. Hur skulle man kunna överföra det till filmduken på ett logiskt och trovärdigt sätt? Se filmen så får ni svaret. Jag måste säga att Mike Flanagan lyckats väldigt bra. Han har löst det genom att visa oss personerna Jessie pratar med (i sitt huvu... [Läs hela recensionen]