RECENSION

Allt Kan Hända
(Originaltitel: Everything's Eventual)

Format: Bok  •  Översatt av John-Henri Holmberg, Bra Böcker (2006)

Kings fjärde samling (om man inte räknar med Six Stories och Blood and Smoke) innehåller endast redan publicerade noveller. Vad säger man om det? Personligen kan jag inte neka till att jag skulle ha velat se någon eller några opublicerade i samlingen, men saken är den att de flesta noveller i Allt Kan Hända är så bra att de dels förtjänar att samlas i en bok och dels tål att läsas flera gånger. De har med andra ord gjort sig förtjänta av en plats i samlingen och det är inte många jag skulle vilja byta ut… För övrigt så är det första gången dessa nu finns på svenska vilket ju inte är helt fel.
   Den överlägset bästa novellen i samlingen är ”Obduktionsrum fyra”. Denna novell är förmodligen en av Kings bästa hittills och handlar om Howard Cottrell som efter en golfrunda vaknar upp i en liksäck på väg till sin egen obduktion. Till saken hör att stackars Howard inte kan röra en fena… ”Obduktionsrum fyra” är förutom samlingens bästa historia även den hemskaste.
   ”Obduktionsrum fyra” publicerades första gången 1997 i den mycket begränsade samlingen Six Stories. Allt Kan Hända innehåller även fyra av de andra fem novellerna (”Blind Willie” finns med, i en något omarbetad form, i Hjärtan i Atlantis). De är ”Mannen i den svarta kostymen” som handlar om en liten kille som träffar självaste djävulen, "L.T.:s husdjursteori" om L.T. som berättar sin historia om hur han och hans fru köpte husdjur till varandra, ”Lunch på Café Gotham” som handlar om en galen kypare och ”Lyckeslanten” där ett mynt spelar en avgörande roll.
   Man skulle kunna se Allt Kan Hända som en uppsamling av Kings tidigare redan publicerade noveller, i en King-bok. Här finns, förutom novellerna från tidigare nämnda b>Six Stories, även de från Blood and Smoke, . Dels ”Lunch på Café Gotham” och också ”I dödsrummet” där vi får bevittna ett förhör samt ”1408” som handlar om ett hemsökt hotellrum. Det är ”1408” som Mikael Håfström ska göra film av för övrigt.
   Förutom dessa samlingar finns även en hel del noveller som publicerats på andra ställen med. Här finns bland annat ”Jack Hamiltons död” som publicerats i The New Yorker och ger en alternativ beskrivning till hur det gick till när gangstern Jack Hamilton dog.
   Här finns också ”Elurias små systrar” som är en Det Mörka Tornet-novell. Den utspelar sig innan Revolvermannen (DMT1) men efter det som händer i Magiker och Glas (DMT4). Den går att läsa utan att man läst någon av Det Mörka Tornet-böckerna men det klart, det skadar inte om man gjort det…
   Ytterligare en novell av totalt fyra som först publicerades i The New Yorker är ”Den där känslan som man bara kan säga vad den heter på franska” som handlar om ett par som är ute på en resa. Frun tvingas att återuppleva dagen gång på gång på gång, vilken inte är så kul som det kanske låter… Novellen är dock väldigt bra.
   Dessa noveller är de som lyfter Allt Kan Hända, även om ”L.T.:s husdjursteori” är bättre när man hör King läsa den än när man läser den själv. Tyvärr finns det även ett par noveller som inte riktigt håller måttet. En av dessa, även den en The New Yorker-novell är ”Allt du älskar kommer att försvinna”. När jag första gången läste den blev jag mycket besviken på att man inte fick något klart besked om vad som hände Alfie, berättelsens huvudperson. Jag tyckte att King tog den lätta vägen när han skrev slutet på historien. När jag nu läste den igen kändes det annorlunda. Jag tyckte att King faktiskt har en poäng i att avsluta historien som han gör, även om jag inte gillar det helt och fullt. Jag tror att detta är en novell som kommer att växa ju fler gånger man läser den och kanske är det orättvist att klassa den som en av de svagare historierna i samlingen men jag kommer att gå på min första känsla ett tag till.
De två kvarvarande novellerna lider lite av samma problem som ”Allt du älskar kommer att försvinna”. Båda har relativt svaga slut. När det gäller ”Vägviruset drar norrut” känns det som om King tröttnat på historien och bara kastar ihop slutet. Han börjar med att bygga upp historien mycket noggrant och försiktigt, här tar han den tid som behövs. När vi sedan kommer till slutet och det är dags för uppgörelsens stund tar det vara slut. Detta känns mycket tråkigt, speciellt som resten av historien är bra.
   Den sista novellen är ”En åktur i Kulan”. Personligen tycker jag att den har ett lite för tamt slut. Här är det inte så att King stressat fram slutet utan mer att jag trodde att det skulle bli mer spektakulärt. Det känns nu som om det inte händer så värst mycket.
   Ingen av dessa "svagare" noveller är dock så dåliga att de inte förtjänar att läsas. De lever bara inte riktigt upp till de övrigas standard .
   Förutom novellerna i Allt Kan Hända finns det också en kort kommentar där King berättar hur novellerna fick sin plats i boken, en rätt intressant historia… Personligen skulle jag ha velat höra lite om varför just dessa historier var de som hamnade i boken. Det är ju ställt utom allt tvivel att King har fler noveller som inte finns i någon samling…
   Boken innehåller även en introduktion, ”Inledning: Den (nästan) glömda konsten” där King berättar vad han tycker om noveller och hur han tror att det är en utdöende berättarform.
   Före eller efter varje novell (beroende på hur det påverkar historien) finns en kort kommentar av King. Dessa är en av bokens höjdpunkter. Det är alltid lika roligt att höra hur King fick till just den novellen man läst och var idén kom ifrån.
   För att sammanfatta Allt Kan Hända skulle jag vilja säga att även om du redan läst alla novellerna i boken så tycker jag att du ska köpa den. Dels för att alla är värda att läsa igen och dels för känslan av att ha dem samlade i bokform med kommentarer av King men kanske allra mest för att Allt Kan Hända faktiskt innehåller rätt många av de bästa novellerna King skrivit. Speciellt tänker jag naturligtvis på ”Obduktionsrum fyra”.
   Har du å andra sidan inte läst alla novellerna i samlingen är det inte ens något att fundera över. Stick ut och köp boken nu!
   Lite trist är det att de flesta titlarna blir rätt mesiga på svenska, men det är inte mycket att göra åt.
   Som ni förstår gillar jag Allt Kan Hända och betyget blir därför bra. Av 5 möjliga Följeslagare får Allt Kan Hända 4 starka.
När jag skrev om Everything's Eventual tyckte jag att den i jämförelse med Kings övriga samlingar var hans sämsta. Jag kan inte påstå att jag tycker att någon av de 14 novellerna hör till hans sämsta eller att de ens är usla, men den övergripande känslan är att samlingen är lite svagare. Dock tycker jag väldigt mycket om några av berättelserna så känslan är lite splittrad. Vad tycker jag egentligen?
   Två av de bättre novellerna är också de två längsta och lustigt nog Det Mörka Tornet-relaterade, även om det bara var solklart att en av dem var det från början. ”Elurias små systrar”, ursprungligen publicerad i samlingen Legends, är ett litet fristående äventyr med revolvermannen Roland som egentligen inte tillför något till den stora Det Mörka Tornet-historien men som ger den där kittlande känslan av att det finns så många oberättade historier från Rolands liv som vi inte fått höra än. Har man precis börjat läsa Det Mörka Tornet passar det bra att läsa den här novellen.
   Den andra novellen är originalets titelnovell vars tudelade betydelse ynglat av sig i en samlingstitel och en novelltitel. Novellen heter ”Allting är slutgiltigt” och samlingen Allt Kan Hända och i mitt tycke är detta är smart drag av översättaren John-Henri Holmberg eftersom ”Allt Kan Hända” verkligen sammanfattar alla 14 noveller och ”Allting är slutgiltigt” passar perfekt in på novellen som är en av mina King-favoriter. Man sugs direkt in i Dinky Earnshaws berättelse om hur han anlitas för att skicka speciella brev till folk. Dinky dyker upp i Det Mörka Tornet men att just den här novellen faktiskt är relaterad är inte alls tydligt. Bra som 17 är den i alla fall och en av många ”historieberättar”-noveller i samlingen.
   King är duktig på att berätta historier, men han är ännu bättre på att berätta historier om folk som berättar historier! I ”Jack Hamiltons död” berättar kollegan Homer Van Meter historien om hur John Dillinger fick sitt ärr och hur man fångar flugor med en lasso. Mycket bra. I ”L.T.:s husdjursteori” berättar en icke namngiven person om sin kompis L.T.:s historia om hur han och hans fru separerade och hans teori om ifall ens hund och katt kommer bättre överens med varandra än vad man själv gör med sin nästa kan man räkna med att förr eller senare kommer någon att sticka och bara lämna en lapp efter sig.
   (För att verkligen betona Kings förälskelse för historieberättande så går den ner i tre lager i denna novell: kompisen berättar om L.T., som berättar sin historia och som återger sin frus lapp…)
   King säger själv att det är hans favorit i samlingen och den han helst läser högt när han har sådana uppdrag, och jag rekommenderar den liveuppläsning som finns utgiven, då ”L.T.:s husdjursteori” är en mycket rolig historia, dock med ett mycket svart slut.
   Vid upprepade läsningar kan det bli så att vissa noveller förändras. Den av mig tidigare älskade ”Obduktionsrum 4” upplever jag nu som lite halvtrist, vilket kan bero på att jag helt enkelt tröttnat på den, medan den prisbelönta ”Mannen i den svarta kostymen” som jag tidigare inte alls tyckt något speciellt om absolut växt (också en av Kings historieberättande noveller) samt samlingens sista text, den gulliga ”Lyckeslanten” känns mycket starkare nu.
   Ett annat starkt inslag i Allt Kan Hända är trion som ursprungligen publicerades i ljudboken Blood and Smoke. ”I dödsrummet” är en hårdkokt skildring från ett förhör i ett sydamerikanskt land där en amerikan använder en cigarett för att bli fri. Jag har tidigare tyckt att den här novellen lämpat sig för att bli pjäs och det tycker jag fortfarande, mycket bra. ”Lunch på Café Gotham” är en kaosartad historia om ett restaurangbesök som går åt skogen. Högt tempo och mycket våld och galenskap, klart underhållande. Slutligen ”1408”, vilken är extra intressant att läsa nu när den ska bli film, som är en av Kings bättre spökhistorier och i Kings kommentar till novellen skriver han att det från början inte alls var meningen han skulle skriva klart novellen utan bara använda inledningen som exempel på hur man reviderar en text i Att Skriva, men lyckligtvis förälskade King sig i novellen och den blev komplett. Tur det!
   Av de kvarvarande fyra historierna är det bara ”Allt du älskar kommer att försvinna” som jag vill belysa. Denna vemodiga historia är verkligen annorlunda i samlingen och sticker ut. Det öppna slutet gör bara historien bättre.
   Även fast jag gillar mycket av det som finns innanför Allt Kan Händas pärmar så anser jag fortfarande att den är lite svag och ger bara 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #214 - 2006-06-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: The Long Road Home #4

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2008-07-01

Så kom äntligen den förväntade konfrontationen mellan Roland och The Crimson King inne i Maerlyn's Grapefruit! The Crimson King är ju en helt klart otäck figur som i Jae Lees och Richard Isanoves gestaltning blir ännu mer skräckinjagande. Samtidigt har Alain och Cuthbert fullt sjå med att värja sig mot muterade vargar och till deras - och i förlängningen Rolands... [Läs hela recensionen]