RECENSION

Walking The Green Mile - The Making Of The Green Mile

Format: Bok  •  Av Tyson Blue, aldrig utgiven

En bok om skapandet av en film, kan det vara något? Jo, det kan det faktiskt, åtminstone om boken heter Walking The Green Mile - The Making Of The Green Mile och skriven av Tyson Blue.
   När jag först hördes talas om denna bok var jag lite skeptisk. Är detta verkligen en bok som jag skulle finna intressant? Jag har ju trots allt läst Kings bok och sett Darabonts film ett antal gånger. Jag trodde inte att denna bok skulle kunna tillföra något nytt i det läget.
   Efter att ha läst boken kan jag bara konstatera att den tillför en massa nytt!
   Tyson har följt Darabont och hans gäng medan de filmade The Green Mile. Han fanns på plats när de filmade i studion i Hollywood, han var på plats i North Carolina, han var på plats vart de än var och hela tiden antecknade vad som hände och intervjuade folk som hade någon anknytning till filmen.
   Boken ger läsaren en unik insyn bakom kulisserna, den ger bl.a. läsaren en insikt i hur skådisarna är som människor (visste ni t.ex. att Tom Hanks samlar på gamla skrivmaskiner?) och hur det går till när man spelar in en film.
   Innan jag började läsa boken var jag lite orolig för om jag skulle hänga med i alla facktermer som oundvikligt skulle finnas i boken. Jag är ju inte någon filmskapare själv. När jag började läsa upptäckte jag snart att jag oroat mig i onödan. Tyson använder ett minimum av filmtermer och när han gör det, gör han det på ett sätt som man förstår utan större problem.
   Boken börjar, som man hoppats, från början. Tyson inleder med att berätta om de element och personer som är inblandade i skapandet av filmen. Han berättar hur filmbolaget Castle Rock grundades, hur Darabont kom över rättigheterna till The Green Mile för $1 och att Berry Pepper först provspelade för rollen som Percy (han fick sedan rollen som Dean Stanton). I boken finns även en biografi om alla inblandade och när jag säger alla så menar jag också alla, biografierna täcker upp alla från Tom Hanks till Mr. Jingles till personer bakom kamerorna, alla.
   Genom hela boken ger Tyson oss små anekdoter från inspelningen. T.ex. så hette ägaren till det hus som användes som Hammersmiths av en man som heter Coffey. Det finns en massa saker i den stilen i boken.
   Tyson går även igenom alla steg i hur filmen gjordes. Han berättar om hur specialeffekterna gjordes, hur alla scener är minutiöst arrangerade ända ner till den minsta sak. Hur skådespelarna var tvungna att lära sig tala med en speciell dialekt, vad som hände efter att alla scener var filmade osv.
   För att ge er ett exempel kan jag berätta att ljudet ni hör när de använder "Old Sparky" i vissa scener skapades av en mix av följande ljud: elektricitet, mänskliga skrik och vokaliseringar. Det trodde ni inte och inte jag heller innan jag läste det.
   Jag var även förvånad att få reda på att scener tar så mycket längre att filma än vad man ser i den färdiga filmen. En scen som är en minut lång kan ta en hel dag att filma. Vissa scener kom inte ens med i den slutgiltiga versionen. Darabont gjorde ofta en hel del olika versioner av samma scen.
   Efter Tysons del av boken, som är ungefär 370 manussidor, kommer berättelsen om en annan film. Den heter "Wild Bill Goes To Hollywood". Detta är en film gjord av Sam Rockwell och Constantine Nasr och handlar om hur Wild Bill (Sam Rockwell) bryter sig ut ur den gröna milen och hamnar på en filminspelning i Hollywood. Detta var naturligtvis ett skämt men uppenbarligen ett bra sådant. Tyson försökte att övertala Darabont att inkludera den på DVD:n. Tyvärr lyckades han inte.
Och som om detta inte vore gott nog får vi även en essä av James Cole (mannen som gjorde en studentfilm av Kings historia The Last Rung On The Ladder) som handlar om hur han spenderade 4 dagar på inspelningsplatsen i Hollywood. James, precis som Tyson, är verkligen en begåvad berättare. När man läser deras berättelser är det nästan som om man var där.
   Detta är en kanonbra bok som alla som gillar The Green Mile kommer att gilla. Problemet är bara att boken inte är utgiven än. Det finns inte heller något datum satt när den kommer eller något angivet förlag som kommer att ge ut den. Tyson berättade för ett tag sedan att han funderade på att ge ut den som en eBok om intresset finns.
   Vi kan i dagsläget bara hoppas att boken snart. När den trycks kommer den även att ha en massa bilder (dessa fanns tyvärr inte med i det manus jag läste) som kommer att göra boken ännu bättre! Bland dessa kommer det att finnas bilder på Tom Hanks som gammal. Detta var innan Darabont beslöt att använda en annan skådis för rollen som den äldre Paul.
   Betyget för denna bok blir som ni säkert redan förstått högt. Den får 4 av 5 Följeslagare.

Fotnot: Vi recenserade manuset till boken, och dessvärre trycktes den aldrig som riktig bok.
Först publicerad i Följeslagarna #101 - 2000-10-30
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower VI: Song of Susannah

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2004-07-25

Om man ska introducera en kompis till Stephen Kings författarvärld och verkligen vill att kompisen INTE ska gilla King ska man ge denna Song of Susannah. Den här boken kräver absolut att man är involverad i Kings värld till 100%, och inte minst The Dark Tower-världen. Den utspelar sig nämligen i flera olika "var" och "när" på en och samma gång och medlemmarna i ka-te... [Läs hela recensionen]