RECENSION

Territories

Format: CD-Rom  •  dennisdowning.net (2003)

Musik inspirerad av böcker är knappast någon nyhet. Bland annat skapade svensken Bo Hansson på 70-talet en skiva baserad på ”Sagan om ringen” som sålts i miljoner ex och länge setts som den absolut bästa musikaliska tolkningen av trilogin. Ganska fräckt faktiskt, och skivan är mycket bra.
   Dennis Downings ”Territories” är mig veterligen den första skivan i det här utförandet som är helt och hållet baserad på Stephen Kings verk. Jo, visst finns det en rad hårdrocksgrupper som skrivit texter utifrån Kings verk, men det här är alltså instrumentala musikstycken. Musiken är ganska drömsk och filmmusikaktig (skivans undertitel är ”A soundtrack inspired by Stephen King’s Dark Tower saga”).
   Det är tre saker jag inte gillar:
   1. Först och främst är titeln lite missvisande. ”Territories” kopplar man inte direkt till The Dark Tower även om Dennis själv förklarar på sin hemsida att när de två världarna korsades i Black House fick han bekräftat att Territorierna hörde hemma i The Dark Tower-sagan. OK för den förklaringen, men en mer lämplig titel hade kanske varit ”Mid-World”.
   2. Jag tycker att ljuden som används låter alldeles för moderna. Jag har alltid sett The Dark Tower-världen som en mix av riddarriken och vilda västern och svepande stråkar passar inte helt in i den bilden.
   3. Den första hälften av skivan är ganska uddlös. Man skulle nästan kunna byta titlar sinsemellan och ändå tycka att titel och låt passar ihop.
   Men i andra hälften tar sig skivan rejält. Dennis Downing får en tydligare koppling mellan sin tanke i titeln och det han faktiskt skapat. Bitarna faller på plats och jag tycker även att han valt bättre ljud/instrument till dessa låtar.
   Om nu ”A Concordance” är ett måste för ”Dark Tower junkies” så är ”Territories” mest till för de allra mest desperata fansen! Om jag inte hade råkat få ett recensionsex hade jag nog inte köpt skivan, vilken kostar närmare $23. Men är ni ändå sugna att provlyssna så finns det utdrag ur samtliga låtar på Dennis hemsida.
   ”Territories” lär inte bli någon storsäljare i stil med Bo Hanssons ”Sagan om ringen”, men den är helt OK. 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Förra månaden ramlade det in en CD med titeln ”Territories” i min brevlåda. Det visade sig att det var en CD med New Age musik baserat på Kings The Dark Tower-serien samt The Talisman. Till en början var jag naturligtvis skeptisk. Inte kan man väl göra musik baserat på böcker, eller?
Det visade sig faktiskt att man kan det. Det är nämligen vad Dennis Downing har gjort. Och varför skulle man inte kunna det? Det är ju egentligen inte någon skillnad mot att göra filmmusik. Det är ju i båda fallen en massa intryck som ska bli musik…
”Territories” innehåller 11 spår. Ett av dem är inspirerat av The Talisman och resten av The Dark Tower, därför kan jag tycka att namnet är en aning missvisande… Spåren har titlar som till exempel. ”Crossing Over”, ”Along the Path of the Beam” och ”Court of the Crimson King”.
   Hur är då CDn? Ja, det är ju inte den vanliga CD-skivan som man sticker ner till Åhléns och inhandlar. Det är inte något man sätter på när man har fest (åtminstone skulle inte jag göra det). Det är inte heller någon man sätter på i bakgrunden när man vill ta igen sig eller sova. ”Territories” är något man sätter på när man vill komma i stämning för The Dark Tower!
   Då jag själv inte är så värst bekant med New Age musik lyssnade jag på CD:n ett antal gånger innan jag skrev recensionen. Jag erkänner villigt att jag första gångerna tyckte att det lät en hel del som hissmusik på för högt varvantal men ju mer jag lyssnade, ju mer gillade jag det.
   Jag upptäckte även att den faktiskt gjorde det den sa sig göra. Vad jag än gjorde när jag lyssnade på den fick jag faktiskt lust att läsa The Dark Tower-böckerna. Om detta beror på att jag vet att de är inspirerade av böckerna eller om jag tyckt samma sak även om jag inte vetat om det har jag dock ingen aning om…
   Är detta någon ni borde inhandla då? Jodå, så länge ni är beredda på vad det är ni får. Det är alltså inte en ”vanlig” CD om man nu kan säga så. Det är inte samma sak som att köpa senaste Kiss eller Britney Spears och den är faktiskt lite väl dyr…
   Betyget blir dock rätt bra. 3 starka Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #172 - 2003-11-25
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Blockade Billy

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2011-12-28

När Blockade Billy annonserades ut överraskade King oss verkligen. Från ingenstans fanns nu en helt ny bok redo att ges ut, mindre än en månad efter att den annonserats ut. Visserligen kan dess längd, när den jämförs med en normal Kingbok endast liknas vid ett förord men ändå. En ny Kingbok dök upp från ingenstans och det är alltid bra. Blockade Billy handlar... [Läs hela recensionen]