RECENSION

The Gunslinger’s Guidebook

Format: Tidning  • 

The Gunslinger’s Guidebook har varit på gång ganska länge men nu finns den ute och såhär i efterhand är jag glad att den inte kom tidigare. Den innehåller nämligen en hel del spoilers om vad som händer i de sista numren, och för de som inte vet hur storyn slutade hade det varit mycket olyckligt att läsa guideboken tidigare.
   Guideboken är i stort en illustrerad version av Robin Furths The Deark Tower: A Concordance. Alla viktiga karaktärer har sin egen sektion i vilken vi får veta grundfakta om han eller henne. Vi får veta alias, smeknamn, födelseplats, yrke, kända släktingar, utbildning, historia, specialkunskaper, utrustning och allt annat som kan vara av intresse.
    Så är detta något man ska köpa även om man har konkordansen? Jag tycker absolut det. Guideboken är ett bra komplement till konkordansen, en sorts lightversion som enbart täcker upp The Gunslinger Born-sagan.
   Jag gillade The Gunslinger’s Guidebook väldigt mycket och det var bra att få information och bilder till nästan allt och alla i serien. Betyget blir bra. Fyra starka Följeslagare av fem möjliga.
Det första intrycket är lite trevande. Man sitter där med något som heter ”bok” och det är en tidning, i precis samma omfång som det i seriesviten. Men sedan börjar man bläddra i den och inser att de lyckats fylla tidningen med väldigt mycket textinformation.
   Guideboken innehåller ett 40-tal poster enligt det gamla fina ”people-places-things”-upplägget, och det är intressant läsning. Dock är boken lite dumt redigerad att det blir aningens svårläst. Texten borde varit satt i två-spalt istället för lättare läsning. En bisak i sammanhanget, men ändå något som påverkar mitt helhetsintryck.
   Jag vet inte om den här kommer att ingå i den inbundna volymen senare i höst. Annars skulle jag nog enbart rekommendera riktiga superfans att jaga rätt på boken. Den är inte oumbärlig, men ett ganska trevligt komplement, inte bara till The Gunslinger Born, utan till hela The Dark Tower-samlingen.
   Betyget blir tre Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #229 - 2007-09-03
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Doctor Sleep

Biofilm, publicerad på foljeslagarna.com 2019-11-06

Jag ska villigt erkänna att jag var nervös innan jag såg Doctor Sleep. Hur skulle man kunna filma en bok som jag gillade samtidigt som man gjorde en uppföljare till en film som jag ogillade? Var det ens möjligt? Lite drygt 150 minuter senare kan jag bara konstatera att inte bara var det möjligt utan Mike Flanagan gjorde det väldigt bra. Visst han var tvungen att ta sig l... [Läs hela recensionen]