RECENSION

The Dark Tower: The Gunslinger Born #7

Format: Tidning  •  Av Peter David, Robin Furth, Jae Lee och Richard Isanove, Marvel (2007)

Den sista delen av det första kapitlet av The Dark Tower Comic - The Gunslinger Born – är otroligt spännande och rafflande. Det är nu den stora upplösningen kommer, Roland, Cuthbert och Alains slutgiltiga strid mot först The Great Coffinhunters och sedan delar av John Farsons armé. Dessvärre är de omedvetna om att häxan Rhea of Cöos, bestulen på sin kära Maerlyn’s Grapefruit, smider otroligt onda planer där Rolands älskade Susan är offret.
   Den blodiga uppgörelsen med The Great Coffinhunters är bland de bästa återgivna partierna i hela serien. Mycket tjusigt genomfört. Men mitt i all spänning slutar allt på ett mycket dystert och tragiskt sätt när Roland får se Susans öde i den djävulska glasorben. Äventyrets absolut sista ruta är riktigt deprimerande och lite av ett antiklimax till cliffhanger. Bra men konstigt.
   Man ska kanske vänta med helhetsomdömet tills den inbundna volymen kommer i höst, men som en liten sammanfattning av intrycken så har The Gunslinger Born varit ett väldigt lyckat projekt. Det enda som inte faller mig i smaken är att karaktärerna ser så förbannat sammanbitna ut. Knappt en enda öppen mun i hela serien, vilket irriterar mig mycket när det är pratbubblor riktade mot dem.
   Hur som helst – i februari fortsätter storyn med hittills osedda äventyr i kapitlet The Long Journey Home. Mycket spännande! Betyget på detta sjunde nummer blir självklart fem Följeslagare av fem möjliga – en stark final!
Slutet är här… Eller rättare sagt, slutet på det första kapitlet i historien om Roland. Det ska ju dock bli minst fyra till. Då de flesta av er redan vet hur historien slutar är det inte mycket att orda om men vad som är värt att nämna är att det överförts väldigt bra till serieversionen. Susans död är väldigt hemsk att se i tryck.
   Historiesektionen i detta nummer är del två om ”Charyou Tree” och heter ”Come Reap!”. Där berättas historien om när kungen Arthur Eld försökte förbjuda skördetidsbränningarna (Charyou Tree) men istället fick se sin älskade Emmanuelle brinna och sin fru drottning Rowena föda en röd spindel med åtta ben?!?!
   Vi får också två sidor av Jaes skisser och som vanligt är det mycket kul att se skillnaden mellan skisserna och de slutgiltiga sidorna.
   Nummer 7 är det hittills bästa numret i The Gunslinger Born-serien om ni frågar mig. Alla bitar faller på plats och jag kan bara buga mig och säga tack för resan. Nu ser jag fram emot nästa kapitel.
   Betyget blir fem Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #229 - 2007-09-03
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Kingdom Hospital

DVD-box, publicerad på foljeslagarna.com 2004-10-13

Alla Följeslagare borde vid det här laget känna till att Stephen King ligger bakom en amerikansk remake av Lars von Triers klassiska skräckserie "Riket", som visades på svensk tv under 90-talet. De flesta bör också känna till att det hela började 1997 när King befann sig i Klippiga bergen och jobbade på nyinspelningen av The Shining för amerikansk tv. Han hittade vo... [Läs hela recensionen]