RECENSION

The Stand: Soul Survivors #4

Format: Tidning  •  Av Roberto Aguirre-Sacasa, Mike Perkins och Laura Martin, Marvel (2010)

Den pågående omgången av The Stand fokuserar som bekant på en karaktär i taget, och nu har vi kommit fram till den punkt då Mother Abigail introduceras ordentligt. I ett mycket vackert och snudd på poetiskt nummer får vi se hur den mycket gamla damen sitter och reflekterar över sitt liv medan hon väntar på sina första gäster, som anländer på den sista sidan. Trots detta finns det faktiskt utrymme för lite dramatik och obehag. Dels när Abigail precis som alla andra drömmer om Randall Flagg och dels när hon får slåss - ja, mer eller mindre - mot hungriga vässlor.
   Detta nummer är ytterligare ett exempel på hur extremt väl The Stand behandlas i det här formatet. Alla inblandade gör som alltid ett kanonjobb och det finns så många finesser och detaljer att man nästan blir stum. Historien ringas så snyggt in av att vi under de första rutorna zoomar in på Abigails farm och under de sista zoomar ut igen, lite som vi bara fått blicka in i en persons liv under några sidor. Om det är ett nummer av The Stand som skulle kunna leva helt på egna ben utan sitt sammanhang så är det detta.
   Fantastiskt snyggt, och högsta betyg är givet: fem Följeslagare av fem möjliga.
I detta nummer är det som sagt Mother Abigail som har huvudrollen. Jag gillar henne och hon är riktigt bra illustrerad. Vi får även lite Flagg men de andra lyser med sin frånvaro under större delen av numret. De dyker upp lite i slutet, men det är allt. Detta är dock inget oväntat. Redan i tidigare nummer har man fokuserat på en eller några få karaktärer per nummer och det gör man alltså även här.
   Ett riktigt bra nummer som ger en bra och informativ bakgrund till vem Abigail är. Dessutom innehåller det lite olika skisser från nummer fyra (det nummer vi just läst) samt nummer fem. Ett bra och starkt nummer som får fem Följeslagare av fem möjliga i betyg.
Först publicerad i Följeslagarna #260 - 2010-03-04
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Girl Who Loved Tom Gordon

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 1999-05-03

The Girl Who Loved Tom Gordon är Stephen Kings stora överraskningsbok. Vi hörde talas om berättelsen i slutet av 1998, men när det tidigt 1999 framkom att boken skulle komma redan i april samma år blev alla minst sagt förvånade, inte minst förlaget Scribner som nu plötsligt fick en bonusbok. Anledningen till att den kom ut så fort sägs vara för att King ville uppm... [Läs hela recensionen]