RECENSION

The Dark Tower: The Fall of Gilead #6

Format: Tidning  •  Av Peter David, Robin Furth och Richard Isanove, Marvel (2009)

Nu har vi kommit till den dystra situation då Gilead faller för gott. Farsons trupper, utökade med mängder av kanonmat i form av trögmutanter, närmar sig och Roland i egenskap av ny Dihn får ta till alla tänkbara trick han kan ta för att stå emot. Speciellt har han intresserat sig för Arthur Elds urgamla försvarsmekanism som lurar här och där i borgen och dess omgivning, men kommer det att räcka? Så klart inte - vi vet sedan tidigare att riket faller och kan bara lida med våra hjältar under deras sista stunder som Gilead-bor.
   Själva situationen känns väldigt inspirerad av slaget vid Helms klyfta i Tolkiens "Sagan om de två tornen" med den lilla truppen som står emot den stora, men tyvärr går det inte lika bra i Gileads fall, och när slaget är över vajar en ny flagga symboliskt från borgen...
   Mycket action i detta sista nummer med stora helsidesteckningar som sätter slagstämningen fint. Det är ett bra flyt i både bild i text och även om Richard Isanove har sina brister så tycker jag att det här är ett av hans bättre nummer som både tecknare och färgläggare. Dessutom måste jag påpeka att Robin Furth tänkt ut riktigt bra och brutala försvarsvapen... Arthur Eld tänkte till ordentligt när han grundade riket!
   Som avslutning på det här kapitlet är numret mycket bra, så fyra Följeslagare av fem möjliga är den värd.

Sista numret är riktigt brutalt, från båda sidor. Dock är Gileads försvarare allt för få och riket står inte att rädda vilket knappast kommer som en överraskning med tanke på titeln av denna omgång. Jag får även hålla med Anders om att det finns otroliga likheter med slaget i "Sagan om de två tornen". Det var det första jag tänkte på när jag läste tidningen och det skulle förvåna mig mycket om det inte hämtats lite inspiration därifrån.
   Manus och illustrationer är så bra som man kommit att förvänta sig men de känns samtidigt lite förutsägbara och faktiskt inte lika spännande som tidigare. Det är dock ett bra nummer och en bra avslutning på den här omgången. Betyget blir fyra Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #258 - 2010-01-04
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Stand: Soul Survivors #1

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2009-11-01

Dags för ny omgång av The Stand. Denna heter Soul Survivors och första numret handlar faktiskt uteslutande om Nick och Tom Cullen. Vi får följa dem på deras resa mot Mother Abigail och de hinder de stöter på. Bland annat får vi se när de möter Julie, en bekantskap de båda hade klarat sig utan. Att man koncentrerar sig på några få karaktärer i hela numret ty... [Läs hela recensionen]