RECENSION

N. #1

Format: Tidning  •  Av Marc Guggenheim och Alex Maleev, Marvel (2010)

Äntligen är N. här som serietidning. Många av er minns säkert den animerade versionen från 2008 och det är i stort samma historia som vi får här fast nu i pappersformat. Dock känns det som om man utvecklat den lite och även om jag inte törs svära på det (det var ett tag sedan jag såg den animerade versionen) känns vissa av partierna nya.
   N. är gjord i en lite annan stil än de övriga Kingserierna och känns ibland lite rörig. Jag gillar den dock och ser fram emot de kommande tre numren. På sätt och vis känns det rätt bra att det kommer en serie som ”bara” har fyra nummer istället för de 30-tal de andra King serierna ska få innan de är färdiga.
   Betyget blir rätt bra. Tre starka Följeslagare av fem möjliga får det bli för första numret.
Nog känner man igen N. från de animerade episoderna. Det är ganska självklart att samma grundillustrationer använts, vilket bevisas ytterligare när man i numrets bonusdel får se tecknaren Alex Maleevs storyboards. Hur som helst - det var ganska väntat, och jag ser inget fel i det. Jag gillade hur N. presenterades i animerad form och även så här i stillbilder fungerar den mycket fint.
   I detta första nummer av fyra får vi bekanta oss med fyra karaktärer: Sheila Bonsaint Leclaire, som efter sin bror John Bonsaint död skriver ett brev till den gemensamma vännen Charlie. Här berättar hon om hur John började behandla en patient han kallar för N. Patienten menar att världen ramlat av sin axel och att han är ansvarig. Han berättar om en incident vid den hemska platsen Ackermans Field där några mystiska stenar står och förändras beroende på hur man ser på dem. Det finns en ondska där, som N. tror sig släppt lös.
   Även om N. har en lite annorlunda stil med sina fotorealistiska teckningar med en ganska ruff yta, så är den mest lik The Stand i hur den berättas. Mycket dialog och ett liknande upplägg på layouten. Jag gillar det och ser fram emot att läsa resten. Fyra Följeslagare av fem möjliga får det första numret.
Först publicerad i Följeslagarna #260 - 2010-03-04
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Stationary Bike

Novell, publicerad på foljeslagarna.com 2003-12-01

I "Stationary Bike" möter vi konstnären Richard Sifkitz som har problem med vikten och kolesterolvärdet. Hans doktor varnar honom skarpt och säger att han måste ändra sig en smula annars kan det gå käpprätt åt skogen inom några år. För att illustrera vad som hänt i Sifkitz kropp målar doktorn upp en metaforisk bild om ett arbetslag ("män i chinos och Dr Martens"... [Läs hela recensionen]