RECENSION

The Stand: Captain Trips #4

Format: Tidning  •  Av Roberto Aguirre-Sacasa, Mike Perkins och Laura Martin, Marvel (2009)

Nu börjar det hetta till i Captain Trips. Folk dör som flugor och militären börjar sakta men säkert inse vad det är som händer, vad det är de har skapat. Naturligtvis gör de allt de kan för att stoppa det, men ju mer folk som smittas och ju mer folk som dör, desto svårare blir det att kontrollera situationen.
   Vi får också lära känna våra huvudpersoner lite bättre. Deras nära och kära dör som alla andra medan de själva inte visar minsta spår av att vara smittade. Inte ens Stu som direkt exponerats för smittan. Än har de dock inte hittat varandra utan stämningen byggs upp och vi får lära känna alla inblandade lite bättre. Alla utom Flagg som fortfarande mest är som en skugga i bakgrunden.
   Som vanligt har de inblandade gjort ett lysande jobb och serien blir bara bättre och bättre. Jag gillar den skarpt och inte blir det sämre av att Lilja’s Library syns på en skylt i detta nummer… Betyget blir som tidigare fem Följeslagare av fem möjliga.
Precis som Lilja skriver kommer smittan allt närmare våra huvudpersoner och de försöker hantera situationen så gott det går. De, liksom alla andra amerikaner i historien, börjar så smått förstå att det inte längre handlar om en vanlig förkylning eller influensa, men än finns ingen förklaring eller information om vad det egentligen är som händer.
   Militären Starkey citerar Yeats mest skräckinjagande strof: ”What rough beast, its hour come round at last, slouches towards Bethlehem to be born?” och i numrets sista sida – efter att Starkey valt den slutgilitiga utvägen – visas denna best för första gången – Flagg gör entré…
   Captain Trips tar ett steg in i mörkret i och med detta nummer och serien går från klarhet till klarhet. Det är helt klart att den här serieadaptionen verkligen gör Kings roman rätta och det ska bli vansinnigt spännande att se hur allting så småningom utvecklar sig och avslutas om ett par år. Nivån är fortfarande hög och så även betyget; fem Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #247 - 2009-02-02
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Mute

Novell, publicerad på foljeslagarna.com 2007-12-03

”Mute” är Kings senaste novell som debuterat i herrtidningen Playboy. Den handlar om två bikter från en och samma man. Två historier berättas parallellt - som ramhistoria mannens bikt hos en präst och inuti mannens bikt till en dövstum liftare han plockat upp. Upprörd av en nylig incident i sitt privatliv väljer mannen att plocka upp liftaren. Genom att kom... [Läs hela recensionen]