RECENSION

The Stand: American Nightmares #5

Format: Tidning  •  Av Roberto Aguirre-Sacasa, Mike Perkins och Laura Martin, Marvel (2009)

Den andra omgången av The Stand går i mål med i mitt tycke ett ganska mediokert nummer. Det känns sämre tecknat än normalt och är lite segt storymässigt. I och för sig ska man väl tillåta The Stand att gå ned i varv emellanåt, och i och med att det är omgångens sista nummer så har det kanske sina förklaringar. I detta nummer får vi en första glimt av Mother Abigail när Nick i en feberdröm möter först Flagg och sedan Abigail lite snabbt och sedan i vaket tillstånd inser var han ska ta vägen. Larry är den som råkar ut för mest otrevligheter i numret då han dels blir av med sin följeslagare Rita under ganska äckliga förhållanden och senare är med om något riktigt hemskt mitt i natten. Trevligare är det för Stu som råkar på Frannie och Harold, och även om Harold är ett praktarsle så slår det igång en liten gnista mellan Stu och Frannie.
   Mja, det är väl ungefär vad som händer. Lite småsegt och tillbakahållet, men i det stora hela bara ytterligare ett lager kött kring benet. För första gången inser jag hur mycket Harold ser ut som en yngre, tjockare King... Vet inte om inspirationen kommit därifrån till Mike Perkins penna, men det är rätt likt tycker jag.
   Omgång tre ska heta "Sole Survivors" och förhoppningsvis blir det lite fart i storyn igen. Detta nummer får enbart 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Jag gillar att numret går sakta framåt och på så vis ger oss chansen att lära känna karaktärerna ordentligt. Det är mångas öde som ska in i historien så det är nog bra att man inte stressar handlingen. Det enda problemet är väl att man måste se till att man hinner med allt i numren som ska göras så att man inte får stressa ihop slutet.
   I numret får vi se en första glimt av Mother Abigail och även om hon bara är med på två bilder känns det som om Mike fångat henne rätt bra. Förhoppningsvis får vi se mer av henne nästa gång. Annars är det Larrys öde som är bäst i detta nummer. Hans kumpan Rita lämnar honom på ett riktigt brutalt sätt.
   Som bonus får vi lite bakgrund till omslaget samt en tillbakablick av Mike Perkins som illustrerat serien.
   Jag tycker numret är bra och jag gillar The Stand bäst av de serier som just nu är baserade på Kings böcker. Bra illustrationer, bra färgläggning och ett bra manus som följer boken troget. Vad mer kan man önska? Betyget blir 5 Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #254 - 2009-09-02
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Children of the Corn

TV-film, publicerad på foljeslagarna.com 2009-10-01

Det var rätt länge sedan jag såg originalet från 1984, men spontant känns denna nyinspelning rätt lik sin föregångare. Den har visserligen lite splattrigare effekter och till och med en sexscen, som jag inte minns att originalet hade. Storyn känns dock rätt så lik. De flesta känner väl till historien, men i en sammanfattning så handlar det om en liten stad i N... [Läs hela recensionen]