RECENSION

The Stand: Soul Survivors #1

Format: Tidning  •  Av Roberto Aguirre-Sacasa, Mike Perkins och Laura Martin, Marvel (2009)

Dags för ny omgång av The Stand. Denna heter Soul Survivors och första numret handlar faktiskt uteslutande om Nick och Tom Cullen. Vi får följa dem på deras resa mot Mother Abigail och de hinder de stöter på. Bland annat får vi se när de möter Julie, en bekantskap de båda hade klarat sig utan.
   Att man koncentrerar sig på några få karaktärer i hela numret tycker jag är en genialisk plan. Vi ges lite mer tid till varje karaktär och deras historia om man nu inte har det helt färskt och jag hoppas verkligen att man fortsätter med detta.
   Här får vi alltså mer av Tom och hans lite speciella sätt men vi får även se en hårdare sida av Nick, allt otroligt snyggt illustrerat av Mike Perkins. Som bonus får vi se några skisser och en preview av nästa nummer och det ser ut som om det är Larry vi får följa då. Betyget blir bra. Fyra Följeslagare av fem möjliga.
The Stand håller som alltid stilen och precis som Lilja skriver är det kul att numret uteslutande handlar om ett par karaktärer istället för att hoppa runt, även om det inte är något fel på hur de tidigare numren varit upplagda. Man kan tänka sig att det kommer att fortsätta så här tills alla sammanstrålar hos Mother Abigail i det sista numret i omgången.
   Det är förmodligen väldigt svårt att gestalta en efterbliven jätte och en sexig sociopat utan att falla in i stereotyper, och det är väl precis vad som sker även här, men det är samtidigt precis vad man förväntar sig. Jag tycker det fortfarande är lite märkligt att ingen av skaparna till serieadaptionen påstår sig ha tittat på tv-serien The Stand för det är påfallande mycket som känns nästan i princip direkt efterapat från den adaptionen. Men strunt samma, huvudsaken är att The Stand håller stilen och det gör den. Betyget blir fyra Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #256 - 2009-11-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Stephen Kings Det

DVD/blu-ray, publicerad på foljeslagarna.com 2003-05-05

Att gå in närmare på handlingen i Det (It) är relativt meningslös eftersom detta är en av Kings mest populära historier, inte minst bland Följeslagarna där boken ständigt tampas med The Stand om översta placeringen i vår omröstning. Så denna recension handlar mer om filmatiseringen, miniserien i två delar, och speciellt då DVD-utgåvan av den samma. Personl... [Läs hela recensionen]