RECENSION

Blockade Billy

Format: Bok  •  Cemetary Dance (2010) och Scribner (även med novellen "Mortality") (2010)

När Blockade Billy annonserades ut överraskade King oss verkligen. Från ingenstans fanns nu en helt ny bok redo att ges ut, mindre än en månad efter att den annonserats ut. Visserligen kan dess längd, när den jämförs med en normal Kingbok endast liknas vid ett förord men ändå. En ny Kingbok dök upp från ingenstans och det är alltid bra.
   Blockade Billy handlar om William Blakely som 1957 kommer till baseballaget New Jersey Titans som ersättare för en skadad spelare. Det är ingen som egentligen tror att Billy ska göra någon skillnad men där tar de fel. Billy visar sig vara den spelar laget saknat och alla i laget accepterar honom som fullvärdig medlem, även om han ibland är lite underlig. Han pratar för sig själv, pratar om sig själv i tredje person och har oftast ingen förståelse alls varför fansen gillar honom så mycket. Vad de inte vet är att Billy har en hemlighet. En hemlighet som i slutändan suddat bort honom från alla historieböcker, trots att han var en av dåtidens bästa spelare.
   Som vanligt berättar King en rätt enkel historia på ett väldigt bra sätt. När jag läste om boken innan den släpptes fick jag för mig att hans hemlighet skulle vara av det övernaturliga slaget, att han sålt sin själ till djävulen, men så var det inte alls. Inget i boken är övernaturligt. Faktum är att detta verkligen skulle kunna hänt, vilket i sig gör det ännu bättre.
   Allt berättas av George Grantham, eller Granny som alla kallar honom, för ingen mindre än King själv. Kings roll är dock väldigt liten och vi får endast veta att det är honom Granny pratar med. Och det är faktiskt ett rätt kul drag av King. Själv läste jag boken snabbt. Jag gjorde en paus men det var allt och detta är nog det bästa sättet att läsa en bok på. Oftast är det dock inte möjligt för att boken är så lång men den här gången fungerade det bra. Dessutom har boken inga naturliga avslut så är det någon bok man bör läsa i en sittning så är det Blockade Billy.
   Handlingen utspelar sig förståeligt mycket runt baseball och även om jag inte förstår mycket av det så fungerade boken. King har minimerat direkta baseballtermer och använder det mest som en spelplan för själva historien. Blockade Billy är en kort men effektiv bok där King visar var skåpet ska stå.
   Betyget blir 3 starka Följeslagare av fem.

Jag är inte speciellt imponerad av Blockade Billy. Möjligen är den största käppen i hjulet själva baseballinramningen. Baseball är en sport som jag enbart uppskattar i film, i andra sammanhang är sporten snudd på obegriplig och det gör att jag känner mig utelämnad när Granny fyrar av entusiastiska referat av Blockade Billys insatser.
   Så i mitt fall blir betyget lägre än normalt. 2 Följeslagare av fem möjliga.
Publicerad 2011-12-28

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Blaze

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2007-06-11

Fram till ganska nyligen var det enda man visste om Blaze att det var en bok King valde bort till förmån för 'Salem's Lot som uppföljare till Carrie och att den handlade om en efterbliven jätte som kidnappade ett barn och fattade tycke för barnet. Nu har King dammat av manuset som legat arkiverat i Foglerbiblioteket på University of Maine, och beslutat att det egentligen... [Läs hela recensionen]