RECENSION

Everything's Eventual

Format: Bok  •  Scribner (2002)

Kings fjärde samling (om man inte räknar med Six Stories och Blood and Smoke) innehåller endast redan publicerade noveller. Vad säger man om det? Personligen kan jag inte neka till att jag skulle velat se någon eller några opublicerade i samlingen, men saken är den att de flesta noveller i Everything's Eventual är så bra att de dels förtjänar att samlas i en bok och dels tål att läsas flera gånger. De har med andra ord gjort sig förtjänta av en plats i samlingen och det är inte många jag skulle vilja byta ut…
   Den överlägset bästa novellen i samlingen är "Autopsy Room Four". Denna novell är förmodligen Kings hittills bästa novell och handlar om Howard Cottrell som efter en golfrunda vaknar upp i en liksäck på väg till sin egen obduktion. Till saken hör att stackars Howard inte kan röra en fena… "Autopsy Room Four" är förutom samlingens bästa historia även den hemskaste.
   "Autopsy Room Four" publicerades första gången i den mycket begränsade samlingen Six Stories från 1997. Everything's Eventual innehåller även fyra av de andra fem novellerna ("Blind Willie" finns med, i en något omarbetad form, i Hearts in Atlantis). De är "The Man in the Black Suit" som handlar om en liten kille som träffar självaste djävulen, "L.T.'s Theory of Pets" om LT som berättar sin historia om hur han och hans fru köpte husdjur till varandra, "Lunch at the Gotham Café" som handlar om en galen kypare och "Luckey Quarter" där ett mynt spelar en avgörande roll.
   Man skulle kunna se Everything's Eventual som en uppsamling av Kings tidigare, icke redan publicerade noveller. Här finns, förutom novellerna från tidigare nämnda Six Stories, även novellerna från Blood and Smoke. Dels finns "Lunch at the Gotham Café (som även fanns i Six Stories) men också "In the Deathroom" där vi får bevittna ett förhör samt "1408" som handlar om ett hemsökt hotellrum.
   Förutom dessa samlingar finns även en hel del noveller som publicerats på andra ställen med. Här finns bland annat "The Death of Jack Hamilton" som nyss publicerades i The New Yorker och ger en alternativ beskrivning till hur det gick till när gangstern Jack Hamilton dog.
   Här finns också "The Little Sisters of Eluria" som är en The Dark Tower-novell. Den utspelar sig innan The Gunslinger (DT1) men efter det som händer i Wizard and Glass (DT4). Den går att läsa utan att man läst någon av The Dark Tower-böckerna men det klart, det skadar inte om man gjort det…
   I Everything's Eventual finns naturligtvis också titelnovellen, "Everything's Eventual". Personligen tycker jag att samlingen kunde fått sitt namn från en starkare novell än "Everything's Eventual" (typ "Autopsy Room Four") men det spelar kanske mindre roll. "Everything's Eventual" skulle från början göra sin debut på den CD-ROM som fick namnet F13. Nu blev F13 så försenad att novellen istället hann dyka upp i tidningen Fantasy & Science Fiction, vilket kanske inte var så dåligt…
   Ytterligare en novell från The New Yorker finns med (totalt är det fyra som först publicerades i just The New Yorker). "That Feeling, You Can Only Say What it is in French" handlar om ett par som är ute på en resa. Frun tvingas att återuppleva dagen gång på gång på gång, vilken inte är så kul som det kanske låter…
   Dessa noveller är de som lyfter Everything's Eventual, även om "L.T.'s Theory of Pets" är bättre när man hör King läsa den än när man läser den själv. Tyvärr finns det även ett par noveller som inte riktigt håller måttet. En av dessa, även den en The New Yorker novell är "All that You Love Will be Carried Away". När jag första gången läste "All that You Love Will be Carried Away" blev jag mycket besviken på att man inte fick något klart besked om vad som hände Alfie, berättelsens huvudperson. Jag tyckte att King tog den lätta vägen när han skrev slutet på historien. När jag nu läste den igen kändes det annorlunda. Jag tyckte att King faktiskt har en poäng i att avsluta historien som han gör, även om jag inte gillar det helt och fullt. Jag har även förstått att det inte är Kings fel att den slutar som den gör (ni förstår när ni läser boken). Jag tror att detta är en novell som kommer att växa ju fler gånger man läser den och kanske är det orättvist att klassa den som en av de svagare historierna i samlingen men jag kommer att gå på min första känsla ett tag till. Kanske har jag ändrat uppfattning när Everything's Eventual kommer i pocket…
   De två kvarvarande novellerna lider lite av samma problem som "All that You Love Will be Carried Away". Båda har relativt svaga slut. När det gäller "The Road Virus Heads North" känns det som om King tröttnat på historien och bara kastar ihop slutet. Han börjar med att bygga upp historien mycket noggrant och försiktigt, här tar han den tid som behövs. När vi sedan kommer till slutet och det är dags för uppgörelsens stund tar det vara slut. Detta känns mycket tråkigt, speciellt som resten av historien är bra.
   Den sista novellen är "Riding the Bullet". Personligen hoppas och tror jag att den får en bättre chans här. När den först publicerades var det ju som bekant på Internet och de flesta var mer intresserade av hur många som hade laddat ner den, hur mycket pengar hade King tjänat på den och, kanske viktigast, var detta slutet för vanliga böcker? Det var inte många som brydde sig om själva historien.
   Personligen tycker jag att den har ett lite för tamt slut. Här är det inte så att King stressat fram slutet utan mer att jag trodde att det skulle bli mer spektakulärt. Det känns nu som om det inte händer så värst mycket. Här får historien dock en andra chans och kanske kommer läsarna att fokusera på handlingen denna gång…
   Ingen av dessa "svagare" noveller är dock så dåliga att de inte förtjänar att läsas. De lever bara inte upp till de övrigas standard riktigt…
   Förutom novellerna i Everything's Eventual finns det också en kort kommentar där King berättar hur novellerna fick sin plats i boken, en rätt intressant historia… Personligen skulle jag ha velat höra lite om varför just dessa historier var de som hamnade i Everything's Eventual. Det är ju ställt utom allt tvivel att King har fler noveller som inte finns i någon samling. Varför finns till exempel inte "The Old Dude's Ticker" med?
   Boken innehåller även en introduktion, "Practicing the (Almost) Lost Art" där King berättar vad han tycker om noveller och hur han tror att det är en utdöende berättarform.
   Före eller efter varje novell (beroende på hur det påverkar historien) finns en kort kommentar av King. Dessa är en av bokens höjdpunkter. Det är alltid lika roligt att höra hur King fick till just den novellen man läst och var iden kom ifrån. Den som märks lite extra i Everything's Eventual är Kings kommentar till "The Little Sisters of Eluria" där han berättar att The Dark Tower V nu är klar och i manusform är hela 900 sidor lång (detta kan jämföras med Bag of Bones som var c:a 1000 sidor i manusform och lite över 500 som färdig bok).
   För att sammanfatta Everything's Eventual skulle jag vilja säga att även om du redan läst alla novellerna i boken så tycker jag att du ska köpa den. Dels för att alla är värda att läsa igen och dels för känslan av att ha dem samlade i bokform med kommentarer av King men kanske allra mest för att Everything's Eventual faktiskt innehåller rätt många av de bästa novellerna King skrivit. Speciellt tänker jag naturligtvis på "Autopsy Room Four".
   Har du å andra sidan inte läst alla novellerna i samlingen är det inte ens något att fundera över. Stick ut och köp boken nu!
   Som ni förstår gillar jag Everything's Eventual och betyget blir därför bra. Av 5 möjliga Följeslagare får Everything's Eventual 4 starka.
Nog för att Everything's Eventual inte innehåller några "nya" noveller, men den stora massan har nog inte läst (eller hört) mer än ett par. Ur den synvinkeln är innehållet ganska naturligt: detta är de noveller King skrivit sedan hans förra samling Nightmares & Dreamscapes. "The old dude's ticker" som Lilja nämnde här ovan var ju en riktigt gammal novell som King hittade helt plötsligt. Skulle man haft med sådan gammal skåpmat så finns det ju faktiskt betydligt bättre i Kings byrålådor - "Squad D" till exempel.
   I jämförelse med de tidigare samlingarna tycker jag att Everything's Eventual är den sämsta. Kanske beror det på att Kings senaste noveller inte har varit speciellt läskiga. I Night Shift var det ett överflöd av renodlade skräcknoveller, medan Skeleton Crew och Nightmares & Dreamscapes är mer blandade. I Everything's Eventual saknar jag några riktigt läbbiga noveller. Det hade piffat upp lite.
   Den bästa novellen är i mitt tycke "Everything's Eventual". Den är skrivet på ett sätt som gör att man läser den på nolltid (så känns det i alla fall), den är originell och definitivt en av mina topp-10-noveller av King. Ett par andra favoriter är "Autopsy Room Four", "In the Deathroom", "L.T.'s Theory of Pets", och "All that you love will be carried away" som jag tycker är en väldigt speciell novell, där slutet inte alls irriterar mig. Jag gillar även "1408", "The Death of Jack Hamilton".
   Hm… det är ju i alla fall hälften av de fjorton berättelserna, men som jag sagt så tycker jag att samlingen som helhet är en aning svagare än de tidigare. En märklig sak är att Kings kommentarer till berättelserna efter fem noveller byter plats från att vara efter texten till före den, något som jag tycker är lite fel. I några fall tycker jag till och med att kommentaren avslöjar lite för mycket om vad som komma skall.
   Everything's Eventual får av mig 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #138 - 2002-04-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Maratonmarschen

Ljudbok, publicerad på foljeslagarna.com 2009-01-01

Ett svenskt ljudbokssläpp av Maratonmarschen måste ändå ses som en stor överraskning. Inte minst för att boken varit utgången från den svenska markanden under många år, men kanske främst för det är en av mina stora favoriter i Kings katalog. Jag har läst den många gånger, och varje gång har jag förvånats över hur mycket det finns att berätta om 100 ton... [Läs hela recensionen]