STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Desperation

Originaltitel: Desperation  •  översatt av John-Henri Holmberg  •  Inbunden, 565 sidor.
Bra Böcker, 1998, ISBN: 91-7133-275-8

Från omslaget:

Nevada består till största delen av en utsträckt öken som man färdas genom på väg till något annat. Det är en skrämmande plats på jorden. Under den obarmhärtiga sommaren finns det framför allt längs Highway 50 de som aldrig kommer att nå sina destinationer. Som litteraturdocenten Jackson och hans fru; som familjen Carter på semesterresa; som den utbrända författaren Johnny Marinville på sin Harley Davidson.
   En död katt på fastspikad på ett vägmärke välkomnar resenären till Desperation, en liten gruvstad på väg att tyna bort. Där finns Collie Entragian, en storväxt uniformerad galning som tror sig vara ensam upprätthållare av lagen så långt ögat kan nå.
   Det är tydligt att någonting i grunden är skevt här; Entragian är bara ett tecken på detta. De hemligheter som ligger fördolda inom stadens gränser och de ondskefulla ting som infekterar staden är lika talrika som hemska. Men som den unge David Carver tycks veta - även om det nästan skrämmer livet ur honom när han inser det - så är de krafter som mobiliseras mot dem av samma slag.
   I Desperation målar Stephen King upp ett apokalyptiskt drama om Gud och djävulen, om galenskap och insikt. Hans känsla för upptrissad spänning har aldrig varit så finslipad, hans skräckfantasier aldrig så hämningslösa som när hans resenärer upptäcker den egentliga innebörden av ordet desperation.
Filmversioner: TV-film: Desperation, 2006 (Mick Garris)
Recension av Desperation