RECENSION

The Dark Tower: The Long Road Home #1

Format: Tidning  •  Av Peter David, Robin Furth, Jae Lee och Richard Isanove, Marvel (2008)

Det här är oerhört spännande. Serieadaptionen av The Dark Tower fortsätter och med flashbacken från Wizard and Glass avklarad går vi nu in på helt nya stigar. Och det är inte King som håller i pennan utan Robin Furth och Peter David. Betyder det att Kingkänslan försvinner eller håller duon fanan högt?
   Frågar ni mig så säger jag att de faktiskt gör det. Efter att ha läst det första numret i ”storyarc:en” The Long Road Home så har jag fullt förtroende för hur Furth och David kommer att utveckla The Dark Tower-serien i framtiden. Det känns helt rätt och vansinnigt spännande att helt plötsligt ha något nytt inom denna älskade saga att se fram emot.
   Historien tar fullt naturligt vid där den förra slutade. Susan brändes på bål och i numrets andra uppslag håller Roland hennes uppbrända lik i armarna. En väldigt stark bild. Roland vänder all sin ilska mot Maerlyn’s Grapefruit – den magiska, rosaskimrande orben de kommit över – och skjuter rätt in i den. Orben går dessvärre inte i tusen bitar utan förvandlas till ett gigantiskt öga som suger sig fast i Rolands ansikte och innan den förvandlas tillbaka till sitt originalutförande plockar den med sin en del av Roland in i sig. Roland kropp och själ har separerats och inte nog med det – hans ka-tet jagas efter kalabaliken i Hambry och Alain och Cuthbert måste nu fly hals över huvud med en medvetslös Roland.
   Resten av tidningen handlar om vad som händer med Sheemie. Han har gått vilse och hittar till en ”Dogan” (ett begrepp som dyker upp först i den femte boken) där han stöter på en varelse som förmodligen inte är helt fredlig… Spännande fortsättning i nästa nummer.
   Jag gillar detta nummer väldigt mycket. Det blir en rejäl rivstart på den nya ”storyarc:en” och jag gillar speciellt att den ansluter till den magiska mytologin om den ”gamla” teknologin som inte har någon direkt plats i det ”nu” som skildras i historien. Den stilkrocken har alltid varit något jag gillat i The Dark Tower och det känns som de kommer att spinna vidare på den framöver vilket jag verkligen ser fram emot.
   Jag kan inte stå emot, utan fyrar av högsta betyg igen – 5 Följeslagare av 5 möjliga. Mycket, mycket bra!
Jag kan bara hålla med Anders. Gänget bakom The Dark Tower-serien har verkligen lyckats även om de nu alltså inte har en förlaga av King att falla tillbaka på.
   De fortsätter som om inget hänt och ger oss här den fortsättning som King aldrig skrev. Personligen är jag mycket nöjd med att vi nu äntligen ska få veta vad som hände mellan tillbakablickarna i The Dark Tower 4 och The Dark Tower 1.
   Betyget på första numret av The Long Road Home blir mycket bra. 5 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #236 - 2008-04-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Nattmaror och Drömlandskap. Första boken

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 1998-11-30

Novellsamlingen Nightmares & Dreamscapes publicerades först 1993 som en stor volym, här i Sverige har den delats upp i två, fortfarande ganska stora volymer under namnet Nattmaror och Drömlandskap. Stephen Kings novellsamlingar brukar ju vara ganska ojämna. Jämfört med Different Seasons och Four Past Midnight som innehåller längre noveller, finns det plats för en ... [Läs hela recensionen]