RECENSION

The Dark Tower: The Long Road Home #5

Format: Tidning  •  Av Peter David, Robin Furth, Jae Lee och Richard Isanove, Marvel (2008)

I det femte och sista numret av The Long Road Home knyts säcken ihop. Det har varit ett lätt märkligt äventyr som till större delen utspelat sig i Maerlyn’s Grapefruit, men det har också betydigt större plats för The Crimson King, vilket man så klart tackar för.
   I det här numret prövas färgläggaren Richard Isanoves stora talang till det yttersta och är sannolikt det snyggaste numret hittills. Uppslaget där Sheemie attackerar The Crimson King är otroligt snyggt och allting ligger i färgläggningen. Det hade varit kul att se Jae Lees skiss till den här bilden, men just skisser och alternativa bilder lyser med sin frånvaro i numrets ”extramaterial”. Här finns i stället ett antal texter och speciellt en karta som de som läser The Dark Tower för första gången egentligen ska låta bli att titta på. Kartan skildrar den sista vägen fram till tornet och den kan vara bra att inte känna till inför upplösningen i böckerna.
   The Long Road Home har visat sig vara en riktig prövning för Roland som förändrat honom, och både Cuthbert, Alain och Rolands far Steven funderar på om det är positivt eller negativt. Framtiden får visa detta när vi redan i september kan ta del av nästa äventyr Treachery.
   Denna sista del i The Long Road Home är värd fyra starka Följeslagare av fem möjliga.
Det är otroligt spännande att se mer av drabbningen mellan Roland och The Crimson King. Hemligheter och släktband avslöjas. Samtidigt är det kul att Sheemie fått en så stor roll. Jag gillar honom som karaktär och när det nu visar sig att det är han som är den verkliga hjälten i sagan (eller i alla fall i just den här delen) blir det extra kul.
   Det står nu också utom allt tvivel att Robin, Jae, Peter, Richard och de andra är fullt kapabla att leverera serien utan en förlaga från King, det bådar gott inför kommande nummer.
   Betyget blir fortsatt högt, fem Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #241 - 2008-08-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Cell

DVD/blu-ray, publicerad på foljeslagarna.com 2016-08-01

För tio år sedan kom boken Cell som jag under ett och samma år läste tre gånger. Inte för att den blev en favorit utan för att det bara blev så. Läser man mina recensioner av den amerikanska utgåvan och ljudboken samt den svenska översättningen Signal så märker man ganska omgående att jag var tveksam till boken. Historien höll inte riktigt måttet och jag tyckte... [Läs hela recensionen]